Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio kora albums ieguvis Starptautisko Klasiskās mūzikas balvu

Latvijas Radio koris ar izdevniecībā Ondine izdoto P. Čaikovska sakrālās mūzikas albumu, kurā ieskaņoti Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija un Deviņi garīgi dziedājumi, uzvarējis Starptautiskās Klasiskās mūzikas balvas 2020 (ICMA) kora mūzikas ierakstu kategorijā.

Otrdien, 21.janvārī, ICMA (International Classical Music Awards) paziņojusi 2020. gada laureātus visās balvai nominēto ierakstu kategorijās. Latvijas Radio koris ar P. Čaikovska sakrālās mūzikas albumu guvis uzvaru kora mūzikas ierakstu kategorijā.

Jau 2019. gada decembrī tika izziņots finālistu saraksts, un tajā iekļuva arī Latvijas Radio koris. Respektablā žūrija finālā ierindoja P. Čaikovska sakrālās mūzikas albumu, kurā ieskaņoti Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija un Deviņi garīgie dziedājumi. Ierakstu veicis Latvijas Radio koris un tā mākslinieciskais vadītās Sigvards Kļava, ieskaņojumu izdevusi kompānija ONDINE, un tas klajā nāca 2019. gada jūnijā.

Kopumā 2020. gadā ICMA žūrija nominējusi 130 ierakstu kompāniju izdotus 390 audio un video darbus.

Starptautiskā Klasiskās mūzikas balvas žūrija konkursa finālistus izraudzījusies trīs kārtās. "Sākotnējā 390 nomināciju sarakstā bija daudz ļoti labu un pat izcilu ierakstu. Šis garais saraksts nu ir kondensēts līdz trim ierakstiem katrā kategorijā - mūsu 2020. gada finālistiem," saka žūrijas priekšsēdētājs Remī Franks. Protams, atlases procesā nācies izslēgt ļoti daudz lielisku darbu. Žūrijas locekļi pašaizliedzīgi pildījuši savus goda pienākumus pašu izcilāko ierakstu atlasē. Šis darbs nav viegls  un bieži prasa vērtētājiem izdarīt sāpīgas izvēles. Bet arī atlases kārtā izslēgtie ieraksti ir bijuši nominēti, un mūsu nominācijas arī ir vērā ņemama atzinība."

Zīmīgi, ka šogad par vienu no pirmajiem notikumiem, kas ieskandināja Horvātijas Eiropas prezidentūras laiku un Rijeku kā Eiropas Kultūras galvaspilsētu, bija Starptautiskās Klasiskās mūzikas balvas (International Classical Music Awards (ICMA) ģenerālā asambleja. Žūrijas locekļi no 16 valstīm Horvātijas pilsētā tikās no 17. līdz 20. janvārim. Un tieši dienu pēc šīs nozīmīgās sanāksmes ICMA izziņoja 2020. gada laureātus.

Starptautiskā Klasiskās mūzikas balva (ICMA) pirmoreiz tika rīkota 2011. gada 6. aprīlī. ICMA ir Kannu klasiskās mūzikas balvas (vēlāk MIDEM klasiskās mūzikas balva) mantiniece. Žūrijas locekļi ir mūzikas kritiķi no žurnāliem Andante, Crescendo, Fono Forum, Gramofon, Kultura, Musica, Musik & Theater, Opera, Pizzicato, Rondo Classic, Scherzo, radio stacijām MDR Kultur (Vācija), Orpheus Radio 99.2FM (Krievija), Radio 100,7 (Luksemburga), Starptautiskā Mūzikas un Mediju Centra (IMZ) (Austrija), interneta vietnes Resmusica.com (Francija) un radio Classic (Somija).

Pagājušās desmitgades laikā ierakstu kompānijas Ondine izdotie Latvijas Radio kora sakrālās kormūzikas ieraksti diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā tikuši plaši slavēti recenzijās un ieguvuši vairākas balvas. Šis iespaidīgais cikls 2019. gadā turpinājās ar jaunu albumu, kurā iekļauti Pētera Čaikovska (1840-1893) sakrālie darbi. Pētera Čaikovska sakrālās kormūzikas albums izpelnījies slavinošas atsauksmes arī no tādiem prestižiem izdevumiem kā Gramophone: "Sigvards Kļava nebaidās daudzās vietās izvēlēties lēnus tempus, bet reizē nepazaudējot kopainu un dramatisko intensitāti, kas ir tik svarīga Čaikovska mūzikas iezīme pat viņa liturģiskos sacerējumos. Un Latvijas Radio koris šajā repertuārā ir izcils!"

Patlaban Latvijas Radio koris ieskaņo P. Čaikovska Vesperes ierakstu, ko 2020. gadā plāno izdot ierakstu kompānija Ondine.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja