Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Liels krampis. Viš iet kā dulls

Alsungā diriģenta Māra Sirma vadībā top koncerts Suitu kods mūzikā

Neremdināmā radošu ideju ģenerētāja diriģenta Māra Sirmā aicināti, vienkopus brīvdabas koncertā Suitu kods mūzikā Alsungas pils pagalmā 12. augustā plkst. 18.30 pulcēsies mūziķi, kuru saknes vai dzīve un talanta attīstība ir cieši saistīta ar suitu novadu. Latvijas kultūrkartē suitu novads iezīmējas ar spilgtām vēsturiskajām tradīcijām, taču ne mazāk interesanti ir parādīt, ka suitu novads izauklē un mākslinieciski rosina arī spēcīgus profesionālos mūziķus. Koncerta apmeklētājiem būs iespēja baudīt Latvijā un pasaulē pazīstamas un iemīļotas melodijas, kā arī iepazīties ar mazāk zināmiem Kurzemi apdziedošiem latviešu komponistu opusiem sirdij patīkamā un profesionāli augstvērtīgā izpildījumā.

Ne pārveidot, ne izdzēst

Koncerta mākslinieciskais vadītājs, diriģents Māris Sirmais, kurš pats pēdējos gados iemājojis Kurzemē, Jūrkalnē, ap sevi pulcējis varenu komandu: komponistu Raimondu Tigulu, Liepājas simfonisko orķestri un solistus – suitu novadā dzimušos, augušos profesionālos mūziķus Antu Jankovsku (soprāns), Juri Vizbuli (tenors), Miku Akotu (ģitāra), Anci Krauzi (vokāls), Antu Puķīti (akordeons, dūdas), Elzu Siliņu (vijole) – ar īpaši viņiem veidotiem un aranžētiem darbiem. Un, ja reiz Alsungā, kur nu bez mutīgajām Suitu sievām, vēju rūdītajiem Suitu vīriem un Suitu dūdinieku kopas. Visu šo suitu zvaigznāju bagātinās Kurzemes un Latvijas profesionālās mūzikas lepnums – Liepājas simfoniskais orķestris – un īpaši šim koncertam izveidotais koris Sirmā Kamērs.

Suitu kods mūzikā skatītājus priecēs ar fragmentiem no Džuzepes Verdi pasaulē, iespējams, populārākās operas Traviata, argentīniešu tango meistara Astora Pjacollas darbiem, daļām no Raimonda Tigula oratorijas Jūras grāmata, fragmentiem no Riharda Dubras operas Suitu sāga, kā arī Ērika Ešenvalda, Imanta Kalniņa, Kārļa Lāča un Raimonda Paula skaņdarbiem.

Stūrgalvīgs un apņēmīgs

Atklāti un tieši, nedaudz stūrgalvīgi, šerpi un apņēmīgi – tā mēdz raksturot suitus. Taču, ko patiesībā nozīmē suitu saknes un kurās dzīves situācijās tās izpaužas visspilgtāk? Un ko mūziķiem, koncerta dalībniekiem, nozīmē suitu kods?

"Suitu kods – tā ir patiesa piederības sajūta suitu kopienai, turklāt šo kodu nav iespējams ne pārveidot, ne izdzēst. Visspilgtāk man tas izpaužas caur suitu dziesmām, kuras dziedot jūtos kā zivs ūdenī. Īstens suits ir pašpārliecināts, ar vēlmi dižoties jeb lepoties ar savu piederību suitu kopienai, mērķtiecīgs," saka dziedātāja Ance Krauze, kuru šajā kontekstā uzreiz iedomājamies vispirms un biežāk par citiem. "Personīgi man suitu lielākā vērtība ir katoļticība. Lielākā vērtība ir pašā suitu sirdī. Svētā Miķeļa Alsungas baznīcā. Dziedot operā Suitu sāga, sapratu, ka vislielākā vērtība ir mīlestība un cieņa pret Dievu, kas jāturpina un jākopj gan Latvijā, gan mums suitiem," uzskata tenors Juris Vizbulis.

Ies ar pilnu spar!

Ģitāras virtuozs Miks Avots uzsver: "Manuprāt, suits pēc dabas ir ļoti mērķtiecīgs un tai pašā laikā ļoti emocionāls. Ar savu raksturiņu. Viš nevienam neizdabā. Ja i nosprauds sav mērķ, ta viš kā dulls pēc tā tieksies un ies ar pilnu spar, kamēr panāks savu. Un, nedod dievs, kāds sāks stāties tam ceļā! Spēju tikai apbrīnot, kā tiek nosargāts suitu kultūras mantojums. Mums ir ar ko lepoties. Un par to visu jāpateicas Alsungas iedzīvotājiem, kas to turpina, attīsta un pilnveido.

Man ir milzīgs prieks un lepnums par suitu tirdziņu, kas norisinās katru svētdienu. Manuprāt, tā ir vieta, kur tiešām var redzēt katra suita diženumu. Vieta, kur satikties un aprunāties. Ja neesi bijis Alsungā, tad noteikti īsto suitu mantojumu sastapsi svētdienas rītā." Mikam Avotam kā suitam ir vislielākais prieks un gandarījums par savu dzimteni, zemīti un vismīļāko vietu, kur atgriezties. "Tā ir vieta, kur smelties iedvesmu, enerģiju un labsajūtu! Tur es vienmēr esmu gaidīts, apmīļots un tiek izdabāts visām manām vēlmēm. Un par to visu jāpateicas ģimenei."

"Man ir diezgan liels krampis, un es esmu noturīga savās jūtās un uzskatos. Tas noteikti ir suitu gēns," saka operdziedātāja Anta Jankovska. Bet kāds gan sakars ar suitu kodu ir slavenā itāļu komponista Džuzepes Verdi operai Traviata, kuras titulvarones Violetas 1. cēliena āriju E strano! Anta Jankovska gatavojas dziedāt koncertā Alsungā? Tāds, ka suitu kods ir dziedātājas asinsritē, savukārt viņas vecvecvecvectēvs bijis itālis: dievs vien zina, kā nonācis līdz Latvijai. "Mans tēvs ir dzimis Alsungā. Tās ir manas saknes, un es jūtos ļoti piederīga Alsungas Cērpu dzimtai ar visu no tā izrietošo. Mūsu mājas Cērpi atrodas tieši Balandē, Alsungas suitu epicentrā, un ir aprakstītas arī biezajā grāmatā Balandnieki. Cērpi bija mājas, kurās kūsāja dzīve, vieta, kur pārējo māju saimes svētdienās nāca uz dančiem. Jo mūsmājās visi bija lieli dziedātāji un spēlēja vairākus instrumentus." Visilgākā un ciešākā saikne Antai Jankovskai bērnībā bijusi ar vecāsmammas māsu Lūciju, kura spēlējusi gan akordeonu, gan kokli, gan mācējusi pūst stabuli.

Dziedātāja uzskata, ka mākslinieku gēns viņā iedzimis tieši no suitiem. Turklāt tieši suitu gēns izskaidrojot viņas īpašo saikni ar Itāliju. "Alsungas baznīcas grāmatā var atrast ierakstu, kas vēsta, ka Cērpu dzimtas pirmsākumi meklējami Itālijā. Kā itāļi nokļuva Alsungā, ziņu nav, pieļauju, tie varēja būt kādi jūrasbraucēji Kurzemes hercogistes laikā. Šis loks caur mani ir noslēdzies. Varbūt tāpēcļ es Itāliju izjūtu kā savu zemi. Man ir divas mājas – Latvija un Itālija," stāsta Anta Jankovska, kurai Itālijā ir ģimene.

"Apvienojot simfonisko orķestri un Latvijas profesionālos mūziķus, kurus saista suitu saknes, tapis spēcīgs apliecinājums Kurzemes identitātes un kultūras sejai. Kurzeme, jūra, suitu un apkārtējo novadu ļaudis – tā visa ir Latvija, un, veidojot koncertprogrammu, kas saistīta ar mūsdienu latviešu profesionālajiem mūziķiem ar suitu saknēm, ir iespēja ieraudzīt suitu kultūrtelpas krāsu visas valsts kultūras audeklā. Suits nav sinonīms pagātnei, būt par suitu ir dzīvas identitātes jautājums, Latvijas kultūras bagātība," uz koncertu Suitu kods mūzikā aicina tā producente Kristīne Zvirbule.

Biļetes uz koncertu Suitu kods mūzikā pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā (cena 30 eiro). Kā Kuldīgas novadā ierasts, pieejamas arī novadnieku biļetes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja