Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Liepājas simfoniskais orķestris ticis pie galvenā viesdiriģenta un sola daudzveidību

"Parādīsim, ka esam gatavi vēl cīnīties un pastāvēt. Sezonu esmu saplānojis un izmaiņas nepieļaušu," tā Liepājas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Imants Resnis komentē gaidāmo koncertsezonu krietni samazinātajā orķestra "krīzes sastāvā" un atklāšanas koncertu Liepājas teātrī 13.septembrī, kuram izraudzījies Jāņa Mediņa un Riharda Štrausa skaņdarbus. "Latviešu klasiķis J.Mediņš ar savu krāšņo instrumentāciju un bagāto harmonisko valodu ir radinieks R.Štrausam. Sākumā demonstrēsim cīņas sparu J.Mediņa simfoniskajā poēmā Imanta, rezignāciju, kas sasaucas ar mūsu laiku, paudīs Riharda Štrausa Metamorfozes, rakstītas pašam komponistam drūmajā 1945.gadā, kad arī Eiropa un Vācija bija sabrukumā. I.Kaizerfelde nodziedās R.Štrausa Četras pēdējās dziesmas," stāsta diriģents. Šis koncerts intriģē arī ar to, ka soliste, mums jau labi zināmais, izcilais austriešu soprāns, latviešu valodā nodziedās J.Mediņa Solveigas vēstules Pēram Gintam.

"Orķestrim ir jāaug, un publikai jāsaņem labas programmas labā kvalitātē. Tāpēc ar šo sezonu Liepājas simfoniskajam orķestrim ir galvenais viesdiriģents —

Liors Šambadāls, ilggadējais Berlīnes simfoniķu galvenais diriģents un pašlaik arī Bogotas filharmonijas galvenais diriģents Kolumbijā, — viens no labākajiem Latīņamerikā," zina teikt Imants Resnis, kurš arī pats stājies tā priekšā. Izrādās, L.Šambadāla saknes ir Lietuvā, Viļņā dzīvojis viņa vectēvs. Līgums ar L.Šambadālu noslēgts uz šo un nākamo sezonu, plānojot četrus koncertus gadā.

Pirmajā pusgadā viesdiriģentam ir divas programmas. Liepājā viņš sevi pieteiks ar romantisma programmu 2.oktobrī — F.Šūberta Lielo simfoniju Do mažorā un J.Brāmsa Dubultkoncertu, solisti būs Austrijā dzīvojošais bulgāru vijolnieks Mario Hosens un mūsu čellists kremeratietis Ēriks Kiršfelds.

4.decembrī Šambadāls diriģēs B.Bartoka koncertu orķestrim un Artura Maskata Tango. Liepājas simfoniķu koncertmeistare Ilze Zariņa būs Gundara Pones Vijoļkoncerta soliste. Imants Resnis iecerējis programmu Metamorfozes, kurā blakus P.Hindemita un K.M.Vēbera Metamorfozēm likts Pētera Plakida klarnetes koncerts Vēl viena Vēbera opera Mārča Kūļa lasījumā. Īpaša sadarbība plānota ar dziedātāju Lindu Leen, veidojot kopīgu Ziemassvētku mūzikas CD un koncertus Rīgā un Liepājā. "Aranžējumus veido ASV, Losandželosā, dzīvojošā Holivudas filmu mūzikas komponiste un aranžētāja EMI balvas laureāte Lolita Ritmane. CD prezentēsim 13.decembrī Rīgā, 30.decembrī to spēlēsim gadumijas koncertā Liepājā, jau ar papildinātu programmu," klāsta I.Resnis. Speciālā koncertā oktobrī dos vārdu jaunajiem diriģentiem. Turpinot izglītojošās programmas skolu dienas, I.Resnis gatavo S.Prokofjeva simfonisko pasaku Pēterītis un vilks. "Tas ir labs veids, kā iepazīstināt ar orķestri, ar instrumentiem. Turklāt mūsu stāstnieks būs Ufo," palepojas I.Resnis. "Kad šo pasaku ierakstīja itāļu maestro Klaudio Abado, tekstu lasīja Stings." Diriģenta asistente Laura Staša apkopojusi mazo klausītāju sacerētās pasakas un tām komponēto Mūzikas akadēmijas studentu mūziku. Jaunums ir aicinājums klausītājiem vērot orķestra mūziķus un balsot par savu favorītu. Sezonas beigās apbalvos Gada mūziķi. Mūziķu fotogrāfijas jau redzamas uz bukletiem, programmiņām un afišām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja