Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Liepājas Simfoniskais orķestris uzsāk 135. jubilejas sezonu

"Liepājas Simfoniskajam orķestrim (LSO) šī būs pagrieziena sezona, jo šī būs mūsu pirmā sezona jaunajā koncertzālē Lielais dzintars. Tur turpmāk notiks lielākā daļa orķestra koncertu," LSO valdes loceklis Uldis Lipskis uzsvēra orķestra 135. gadu jubilejas sezonai veltītajā preses konferencē, kas notika Liepājas pārstāvniecībā Rīgā.

Tā kā Lielā dzintara atklāšana ir plānota novembrī, savukārt LSO ziemas koncertsezonas uzsāk septembrī, jubilejas sezonas atklāšanas koncerts 25. septembrī notiks Liepājas Latviešu biedrības namā.

"Šis ir mūsu pēdējais sezonas atklāšanas koncerts Liepājas Latviešu biedrības namā," norādīja LSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala. Šajā koncertā viņa vadībā pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Dubras Otrā simfonija, kuru komponists pērn uzrakstījis kā dāvanu pats sev, piecdesmit gadu jubilejā. "Šī būs pirmā simfonija Latvijas simtgades simfoniju ciklā, kurā vairāku gadu gaitā (līdz 2021. gadam) tiks pasūtītas, atskaņotas, ierakstītas un izdotas kompaktdiskos 12 jaunas latviešu komponistu simfonijas," atklāja U.Lipskis.   

"Veidojot atklāšanas koncerta programmu, gādājām, lai tā būtu krāšņa, skaista un iespaidiem bagāta," norādīja orķestra galvenais diriģents. Līdzās R.Dubras 2. simfonijai Liepājas simfoniskā orķestra jubilejas sezonas atklāšanas koncerta programmā iekļautas arī Riharda Štrausa Četras pēdējās dziesmas. Soliste arī šoreiz būs soprāns Margarita Vilsone, kura šīs dziesmas kopā ar LSO jau reiz atskaņojusi Rundāles pilī. "Šīs R.Štrausa dziesmas nav atvadas, tā ir gaiša, cerību pilna mūzika," klāstīja A. Lakstīgala. Koncertā skanēs arī Liepājā līdz šim diezgan reti spēlētā, ievērojamā krievu mūzikas klasiķa Pētera Čaikovska opuss, uvertīra-fantāzija Romeo un Džuljeta.

Runājot par turpmākajiem plāniem, Lakstīgala uzsvēra: "Mūsu orķestra tradīcija ir atskaņot latviešu mūziku, un mēs to turpināsim." Tuvākajā laikā publika dzirdēs vairākus latviešu mūzikas jaundarbus - Imanta Kalniņa 7. simfoniju, kā arī Platona Buravicka un Artura Maskata instrumentālos koncertus, ar kuriem noslēgsies 12 Liepājas koncertu cikls. Savukārt Andris Vecumnieks jau esot pabeidzis Simfoniju in C, kuras pirmatskaņojums gaidāms nākamā gada janvārī. LSO vienmēr ir bijis atvērts dažādiem žanriem, arī ritmiskajai mūzikai, un šogad šī atvērtība tiks demonstrēta, sniedzot koncertus ar grupu Remix, kura svinēs savu 30 gadu jubileju ar turneju Latvijas jaunajās koncertzālēs Rēzeknē, Cēsīs, Liepājā, kā arī Dailes teātrī Rīgā.

Koncertzāles Lielais Dzintars atklāšanas koncertos 6. un 7. novembrī LSO diriģenta A.Lakstīgalas vadībā muzicēs kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija, solistiem – zviedru soprānu Elizabeti Stridu, Lietuvas mecosoprānu Jovitu Vaškevičūti, Igaunijas tenoru Mati Turi, latviešu basbaritonu Egilu Siliņu un klarnetistu Intu Dālderi. Abus vakarus klausītājiem tiks piedāvāts liepājnieka līdz šim neatskaņotais Agra Engelmaņa Skaņdarbs simfoniskajam orķestrim, Ērika Ešenvalda Ceturtais Liepājas koncerts klarnetei un orķestrim un Ludviga van Bēthovena Devītā simfonija. Bet pirms tam jau  17. oktobrī LSO uzstāsies Lielā Dzintara Kamerzāles atklāšanas koncertā, atskaņojot J.S.Baha, L.van Bēthovena, R.Štrausa un A.Dvoržāka skaņdarbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja