Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LNSO aicina uz aizraujošu mēmā kino seansu ar dzīvo mūziku

Lielajā ģildē, 21. aprīlī plkst. 19 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz mēmā kino seansu - filmu Ašeru nama gals ar Kloda Debisī un Morisa Ravela mūziku, informēja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Orķestris reizi sezonā izrāda mēmā kino šedevrus un spēlē tiem muzikālo pavadījumu. Šoreiz izvēlēta 1928. gadā uzņemtā ikoniskā mēmā kino klasika Ašeru nama gals (The Fall of the House of Usher – angļu val., La chute de la maison Usher – franču val.), kuras režisors ir franču kinoimpresionists Žans Epsteins (Epstein). Filma veidota pēc Edgara Alana Po šausmu stāsta ar tādu pašu nosaukumu. Scenārija līdzautors ir Luiss Bunjuels.

Melnbalti iespaidīgās un mazliet baisās filmas izrādīšanai tiek salāgoti franču komponistu Kloda Debisī, Dariusa Mijo, Artura Onegēra un Morisa Ravela skaņdarbi, kas ir raksturīgi 20. gadsimta pirmās puses simfoniskajai ainavai un iederas mistikas un dramatisma pilnajā gaisotnē, ko uzbūris Epsteins. Interesanti filmas skatus vērot ar mūslaiku pieredzi un salīdzināt, kādi bija skaistuma ideāli un kas likās šausmīgs pirms 90 gadiem.

Mūziku atlasījis un kārtojis starptautiski pieprasītais, ar īstu teātra nervu apdāvinātais Latvijas diriģents Ainārs Rubiķis, kurš pats arī diriģēs LNSO šajā kinovakarā. Citstarp skanēs arī Morisa Ravela slavenā un skaistā Pavana mirušai infantai – viens no 20. gadsimta simfoniskās mūzikas hitiem.

Filma stāsta par ceļotāju, kas ierodas Ašeru namā un tajā sastopas ar brāli un māsu – Roderiku un Madlēnu Ašeriem, kuru dzīvi ietekmējis mistisks ģimenes lāsts: Roderika maņas ir pārlieku asas, savukārt Madlēna cieš no mentālas slimības. Ciemiņa uzturēšanās laikā lāsts arvien pieņemas spēkā, līdz sasniedz kulmināciju.

21. aprīļa koncerta pirmajā daļā LNSO un Ainārs Rubiķis atskaņos Jura Karlsona iespaidīgo un eksotisko skaņu ainavu Jāzepa vīzijas, kas glezno Ēģiptes sengadu noslēpumus. Juris Karlsons pirms Jāzeppa vīziju pirmatskaņojuma, kas notika 2015. gada vasarā, atzina, ka nu ir piepildīts viņa 35 gadus ilgs sapnis. Jāzepa vīzijas radušās no atmiņām par mūziku, kas savulaik komponēta Dailes teātra leģendārajai izrādei Jāzeps un viņa brāļi, un no komponista nesenā ceļojuma uz Ēģipti. Jāzepa vīzijas ir ļoti skaists darbs, pilns ēģiptisku noslēpumu un zvaigžņotas mirdzas, un arī šī opusa atskaņojumā dzirdēsim Daumanta Kalniņa balsi.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

 

 

 

Top komentāri

asrtka
a
Kur tad šo tipu tā pieprasa? man liekas, ka viņš visur riktīgi izkritis cauri. Nav jau ar nekas sevišķs, tāds maigonis vien ir bez profesionāla ķēriena.
veselības dēļ
v
Lieciet mieru Rubiķim- labam diriģenta. Tikai to "radošo" paŗōšanos vajdzētu pieturēt- smieklīgi un nožēlojami. Lai pārojas mājās, laimīgs vecis, kas var nesargāties,lai sieva paliek grūtībās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja