Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Maikls Džeksons. Dzīve kā trilleris

25.jūnijā Losandželosā 50 gadu vecumā mūžībā aizgājis Maikls Džeksons

ŠĪ IR DIENA, kad nomira mūzika. Tāda bija Maikla Džeksona fanu reakcija, kad vakar kļuva zināms par popmūzikas karaļa aiziešanu aizsaulē. Popmūzikas karaliene Madonna sacīja, ka nespēj valdīt asaras. "Vai jūs esat Maikla Džeksona fans?" BBC televīzijas kanāla ziņu vadītāja vakar tiešajā ēterā jautāja savam kolēģim sporta apskatniekam. "Kurš tad nav Džeksona fans?" viņš atbildēja. Dziedātāja nāve ir šoks miljoniem: Maikls Džeksons ir mīts, bet mīti nemirst. Šis mūziķis vienmēr centies pārliecināt pasauli, ka viņa spējas ir pārcilvēciskas, un viņam tas izdevās. Līdz vakardienai, kad Džeksona Losandželosas savrupmājā apstājās viņa sirds.

Spožums un posts

Džeksona veselības stāvoklis pēdējos gados bija ļoti nestabils. Nesen britu tabloīdi ziņoja, ka dziedātājam konstatēts ādas vēzis. Džeksons ārkārtīgi reti rādījās sabiedrībā — šogad martā, izziņojot atgriešanās koncertu sēriju Londonā, viņš līdzinājās gan komiskam skeletam parūkā, gan trauslam robotam ar dziļi ievainotu dvēseli. Viņš ir pārdzīvojis tik daudz, un pēkšņi — nāve, tieši tajā brīdī, kad Džeksons atkal varēja kļūt par muzikālo varoni. Ko tas viss nozīmē? Vai piecdesmit Maikla Džeksona koncerti Londonas arēnā O2 tiks atcelti? Man ir biļete uz Džeksona koncertu 2010.gada 23.janvārī! Iespēja atkal redzēt viņu uz skatuves šķita tikpat neticama, kā tagad šķiet viņa nāve. 750 000 biļešu uz Londonas koncertiem tika izķertas dažās stundās. Šonedēļ pārdošanā nonāca papildvietas, savukārt kristālu ražotājs Swarovski paziņoja, ka īpaši šovam radīti unikāli 53 formu, 40 izmēru un 27 krāsu "kristalizētie Swarovski elementi", kas tiks integrēti Džeksona tērpos un dekorācijās...

Šova pirmizrādei arēnā O2 būtu jānotiek 13.jūlijā. Koncertu sērijai būtu jānoslēdzas 2010.gada 6.martā. Vēl aizvakar Džeksonam bija mēģinājumi Losandželosā. Šie koncerti bija iecerēti kā atvadas no skatuves un arī atgriešanās — pamošanās no ļaunā murga, par kuru bija pārvērtusies Džeksona dzīve. Pats mākslinieks solīja, kā Londonā beidzamo reizi atskaņos visus savus hitus. Vakar viens no mūziķa draugiem pieļāva, ka dziedātājs nespēja tikt galā ar milzīgo spiedienu, uztraukumu un stresu, kuru viņam uzlika pienākums nospēlēt šos 50 koncertus, kas jau bija paguvuši kļūt par sensāciju mūzikas biznesā — pieprasījums pēc biļetēm pārspēja visas prognozes. Viņa sirds to visu nav izturējusi. No Swarovski spožuma līdz fatālajam postam — viens solis, un Džeksons to labi zināja.

Melns un balts

Iespējams, karalis ir zaudējis savu pašpārliecinātību. Selīna Diona CNN ēterā vakar stāstīja, ka Džeksons viņai tikko jautājis: pastāsti, nu kā tas ir — uzstāties katru vakaru vienā un tajā pašā zālē ar vienu un to pašu šovu? (S.Diona, kā zināms, sniegusi 717 koncertu Lasvegasā.) To Dionai prasīja viņš — mūzikas leģenda, vērienīgāko šovu un dārgāko, sarežģītāko videoklipu zvaigzne. Viņš, kurš uz visiem laikiem ir mainījis popmūzikas skanējumu. Mūsdienu hiphops, soulmūzika un R&B ir attīstījušies, pateicoties Maikla Džeksona radītajam kanonam. Producents Timbalends, dziedātājs Džastins Timberleiks un pārējie laikmetīgā R&B varoņi ir Džeksona tradīciju sekotāji. Viņi cenšas dziedāt kā viņš un dejot kā viņš. Deju mūzika, ko papildina agresīvā ģitāru skaņa, "melnās mūzikas" jutekliskums un ritmiskās konstrukcijas, kas tiek ietērptas "baltās popmūzikas" atraktīvajā formā, — tas ir Džeksona un viņa komandas izgudrojums. Līdzās Madonnai Džeksons bija videoklipu ēras spilgtākā parādība — viņi joprojām ir labākie, jo bija pirmie.

Mūziķa albumi Off the Wall, Thriller, Bad un Dangerous atzīti par šedevriem. Maikla Džeksona komerciālos panākumus ir grūti pārspēt: 1982.gada Thriller ir visvairāk pārdotais albums (dažādi avoti vēsta, ka ir pārdoti 51—104 miljoni eksemplāru) mūzikas vēsturē. Dziedātāja pēdējais studijas albums Invincible iznāca 2001.gadā. Viņa slava un sasniegumi Džeksonam nodrošināja vietu mūzikas panteonā blakus Elvisam Preslijam, Frenkam Sinatram un The Beatles.

Traģiskais mīts

Viņa ietekme uz nākamajām paaudzēm un muzikālais mantojums nekad netika apšaubīts vai aizmirsts. Džeksona dzīves laikā publikai bija iespēja redzēt dažādas viņa personības šķautnes. Sācis dziedāt piecu gadu vecumā, visu mūžu viņš bija savu bērnības traumu vajāts — bērns bez bērnības. Emocionāli infantils — viņu raksturo cilvēki, kuri ir satikuši Džeksonu. Pat brieduma gados viņš tērēja naudu, kā to darītu astoņus gadus vecais bērns. Aizraušanās ar rotaļlietām, dzīvniekiem, atrakciju parkiem, Stīvena Spīlberga agrīnajām filmām un rančo Neverland/Nekurzeme izveide — Džeksons gribēja dzīvot bērnības pasaulē un asociēja sevi ar Pīteru Penu. Tā bija viņa traģiskās mitoloģijas sastāvdaļa. Tas varētu izklausīties patētiski, bet viņš bija mūžīgās jaunības iemiesojums, labestības, miera, labākas, gaišākas pasaules simbols — tieši tāpēc viņš ir tik ļoti mīlēts arī trešās pasaules valstīs.

Džeksona draugi pieļauj, ka viņš tā arī nespēja atgūties pēc paša pirmā skandāla — 1993.gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par pusaudža seksuālu izmantošanu. Taču tas bija tikai sākums! Lai gan 2005.gadā Maikls Džeksons tika attaisnots visās apsūdzībās, viņa tēls bija sabojāts — iespējams, visa dzīve. Džeksonam bija divas laulības (ar Elvisa Preslija meitu Lizu Mariju un medmāsu Debiju Rovu), viņam aug trīs bērni — meita Parisa un dēli Prinss un Prinss II jeb Blenkets.

Pasaules lielākā interneta veikala Amazon.com albumu pārdošanas topā vakar pirmās piecpadsmit vietas ieņēma Maikla Džeksona diski. Strauji pieaudzis viņa dziesmu pārdošanas apjoms digitālās mūzikas veikalā iTunes. Bizness plaukst, mūzika skan, mīts ir dzīvs, bet Maikls Džeksons ir aizgājis.

Top komentāri

Inese
I
Es savskart gribeju uzteikt autoru par precizu kopsavilkumu tam, kas notiek pasaule ap MJ medijos sobrid. Nejausi gadijos pie CNN nakti, kad pazinoja par vina navi un tur bija daudz visa kaa svarigaka un mazak svariga. Ja nebutu bijusi pie TV, sis raksts man palidzetu to uzzinat un mazliet apjaust MJ nozimi pasaules rituma. tapec paldies autoram, redzu tur vina savu attieksmi, kas soreiz ir padevusies laba raksta ritma un nesamakslota stila. laikam MJ radosha dzirksts bija klat
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja