Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mājas muzicēšana VEF Kultūras pilī

Sākas jauns koncertu un sarunu cikls Come prima

Ar koncertu Fantāzijas un dejas šodien, 24. janvārī plkst. 19.30 VEF Kultūras pils sadarbībā ar Latvijas Radio 3 Klasika aizsāk kamermūzikas koncertu un sarunu ciklu Come prima jeb "kā iesākumā".

"Šī koncertcikla ideja ir atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, tādēļ arī nosaukumā izmantots mūzikas termins itāļu valodā come prima, kas nozīmē "kā iesākumā". Kā zinām no vēstures, kamermuzicēšana, kas aizsākās jau XVI gs., vispirms notika privāti mājās, no kā arī ieguva savu nosaukumu musica da camera (itāļu valodā – istabas mūzika)," stāsta idejas autore, atjaunotās VEF Kultūras pils mākslinieciskā vadītāja Sandra Zandberga.

Koncertos VEF Kultūras pils Kamerzālē klausītājiem būs iespēja izbaudīt atraisītu un mājīgu gaisotni un veidot mūzikas draugu kopu, kas uzticas profesionālu mūziķu piedāvājumam, iedvesmojas no izzinošām sarunām un muzikālā baudījuma un rod prieku savstarpējā saskarsmē. "Ar šāda "pietuvināta" mūzikas klausīšanās formāta palīdzību vēlamies nojaukt neredzamo barjeru starp skatuvi un zāli, radīt atbrīvotu un mājīgu gaisotni, satuvināt klausītājus un mūziķus, sniegt lielisku iespēju draudzīgā gaisotnē ar mūziku un sarunām labāk iepazīt un izprast gan mūziku, gan mūziķu personības. Kā jau mājas atmosfērā, sarunas ir ļoti svarīgas, tādēļ programmas vadīs brīnišķīgie un zinošie Latvijas Radio 3 Klasika stāstnieki Gunda Vaivode, Liene Jakovļeva un Andris Dzenītis," stāsta S. Zandberga. Tas sola interesantus, izzinošus un aizraujošus ceļojumus smalkajā kamermūzikas pasaulē.

Cikla pirmā programma 24. janvārī vedīs ceļojumā uz fantāziju un deju pasauli Franča Šūberta polonēzēs un fantāzijās, Antonīna Dvoržāka Slāvu dejās, Ludviga van Bēthovena un Hugo Volfa dziesmās. Programmas centrālo asi veidos Latvijā maz atskaņoti Šūberta opusi. Muzicēs jaunie dziedātāji Laura Purena (soprāns) un Edgars Skarbulis (bass), pianistes Dace Kļava un Herta Hansena, bet stāstniece būs muzikoloģe, Latvijas Radio 3 Klasika direktore Gunda Vaivode. Jau stundu pirms koncerta darbosies Spoguļzālē ierīkota kafejnīca.

"Es ļoti ceru, ka šie iedvesmojošie muzicēšanas vakari kļūs par klausītāju un mūziķu iemīļotu koncertu sēriju, kas dos iespēju uzmirdzēt jaunajiem Latvijas talantiem un jaunās programmās izpausties pieredzējušiem mūziķiem," saka S. Zandberga. Nākamajā koncertā 28. februārī ansamblis Brokastis četratā piedāvās klasiskās mūzikas un džeza sintēzi. 25. aprīlī programmā Trioletas. Ziedonis un mūzika flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Sunepa un pianists Juris Žvikovs paši arī lasīs Ziedoņa dzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja