Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mēnessgaismas ēna ģērbtuvē

Megija Reilija savus Maika Oldfīlda sacerētos hitus dēvē par veciem draugiem, kuri vienmēr atgriežas

Pilnīgi pietiktu ar divām dziesmām – Moonlight Shadow un To France –, lai skotu dziedātāja Megija Reilija jau būtu nopelnījusi ceļazīmi nemitīgai koncertēšanai visā pasaulē mūža garumā. Šie abi arī Latvijā labi pazīstamie un radiostaciju joprojām bieži atskaņotie 80. gadu veiksmīgie hiti ir paši populārākie ne vien to izpildītājas, bet arī autora – multiinstrumentālista Maika Oldfīlda repertuārā. Viņš kļuva par progresīvā roka klasiķi ar savu 1973. gada albumu Tubular Bells – tas ir katra mūzikas cienītāja kolekcijā –, tomēr visplašāk pazīstami ir tieši abi iepriekšminētie hiti, kuros ļoti būtisks veiksmes faktors ir Reilijas sievišķīgi patīkamais balss tembrs.

Skumjas, kas iepriecina

Piektdien, 8. martā, Megija Reilija pievienosies Sparks, Recoil, Gus Gus un citām zvaigznēm, kas pēdējos gados ar koncertiem viesojušās teātra namā Jūras vārti Ventspilī. "Esmu dzirdējusi, ka tā ir ļoti jauka vieta, kurā uzstāsimies. Spēlēsim dažas jaunas dziesmas, jo pašlaik ierakstām albumu Silver on the Tree – tajā atbalsosies vairākas lietas, ko esam darījuši daudzu gadu garumā. Pēc noskaņas tas būs ļoti pozitīvs un pilns ar priecīgām dziesmām. Koncertā, protams, būs arī vecās dziesmas, ko publika vēlas dzirdēt, – Moonlight Shadow, To France un Everything We Touch (populārākā dziesma no Megijas Reilijas 1992. gadā izdotā debijas soloalbuma Echoes – U. R.). Kad tu jau esi dziedājusi vienu dziesmu neskaitāmas reizes, tā šķiet neglābjami apnikusi. Tāpēc, sākot solokarjeru, es šīs savas populārākās dziesmas vairs nedziedāju, taču pēc kāda laika atkal atsāku, jo tās atgriežas kā vecas labas draudzenes. Cilvēkiem šķiet, ka Moonlight Shadow ir laimīga dziesma, bet tai ir traģiski vārdi. Esmu liela Džona Lenona cienītāja – mēs bijām satriekti par viņa nāvi, un dziesma zināmā mērā tapusi šī notikuma iespaidā, un, ja emocijas, ko mūziķi ieliek dziesmā, ir patiesas, tā sniedz gandarījumu un atstāj daudz pozitīvāku iespaidu nekā dinamisks un dejojams hits, kas uztaisīts pēc pasūtījuma," stāsta Megija telefonintervijā pirms koncerta Latvijā.

Tikšanās ar Maiku Oldfīldu

Ventspilī viņa uzstāsies kopā ar savu pavadošo grupu, kurā ir bungas, bass un ģitāra. Taustiņinstrumentus spēlē dziedātājas ilggadējais sadarbības partneris Stjuarts Makilops, ar kuru Megija spēlēja kopā savā 70. gadu grupā Cado Belle – viņu mūzikas stils tiek dēvēts par skotu soulmūziku. Grupa paspēja izdot vienu pilnmetrāžas albumu 1976. gadā un vienu minialbumu, pirms izjuka, jo modē nāca pankroks un ansamblis vairs nebija pieprasīts.

Stjuarts Makilops sāka spēlēt zviedru kvarteta ABBA koncertsastāvā, savukārt Megija satika Maiku Oldfīldu. "Kad Cado Belle izjuka, Maikam mani ieteica viņa toreizējā sieva Sellija Kūpere, kura bija mūsu grupas fane. Maiks atnāca pie manis pēc kāda koncerta mēģinājuma un uzrunāja: "Tu esot dziedātāja?" Es atbildēju: "Un tu, esmu dzirdējusi, esot ģitārists?" Viņš jautāja, vai gribu dziedāt. Tūlīt pat uz vietas. Atbildēju, ka ne, jo nezinu viņa mūziku. Maiks paņēma ģitāru, mēs turpat ģērbtuvē kopā uzspēlējām, un viņš man uzreiz piedāvāja doties līdzi turnejā."

Klasiķu herbārijs

Megijas Reilijas sadarbības partneru sarakstā ir daudzi ievērojami mūziķi – vēl pirms sadarbības ar Maiku Oldfīldu viņa uzstājusies ar vienu no elektroniskās mūzikas un avangarda pionieriem – Hardiju Lediņu un viņa Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas iedvesmotāju Karlheincu Štokhauzenu. "Tas bija ļoti, ļoti sen un notika Glāzgovas Third Eye Centre, kas 70. gados bija mājvieta mūsdienu mākslas pasākumiem, un mūsu grupai Cado Belle tajās telpās bija mēģinājumi. Kad tur notika Štokhauzena uzstāšanās, mums bija iespēja piedalīties, tā bija fantastiska pieredze, kaut kas pilnīgi eksperimentāls un citāds – tas noteikti būtiski paplašināja mūsu muzikālos apvāršņus."

Vēlāk dziedātājas ceļi krustojušies ar Pink Floyd dalībniekiem Niku Meisonu un Deivu Gilmoru, Džeku Brūsu no Cream un britu gotiskā roka grupu The Sisters of Mercy 1990. gada albumā Vision Thing.

Pēdējos gados Megija Reilija ir atgriezusies pie savām skotu saknēm, izpildot gan oriģināldziesmas, gan savā manierē iedziedātas skotu un angļu tautasdziesmas. 

Ventspils Teātra namā Jūras vārti 8.III plkst. 20 Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 8 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja