Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mīlestības izmeklēšana laikmetīgajā operā. Hajas Černovinas Sirds kamera Berlīnē

Berlīnes Vācu operā notikusi ASV dzīvojošās izraēliešu komponistes Hajas Černovinas (1957) operas Sirds kamera/Heart Chamber pasaules pirmizrāde. Šis unikālais, drosmīgais darbs pierāda laikmetīgās mūzikas un teātra iedarbības spēku

Hajai Černovinai pieder viena no izteiksmīgākajām balsīm mūsdienu skaņu pasaulē. Viņas mūzika ir pietiekami sarežģīta, taču tā vienmēr apbur ar skaistumu un oriģinalitāti. Komponiste ir slavena ar savu bezkompromisa pieeju mākslai.

Operai Sirds kamera autore devusi apakšvirsrakstu Mīlestības izmeklēšana. Uzmanības centrā ir divi varoņi – viņš (baritons Dītrihs Henšels) un viņa (soprāns Patrīcija Čofi). Opera atspoguļo mīlestības procesa attīstību un vissīkākās nianses. Komponiste uzsver, ka pievēršas varoņu iekšējai dzīvei – tam, kas notiek sirdī. Vīrietim un sievietei ir iekšējā balss (kontrtenors Terijs Vejs un kontralts Noa Frenkele).

Pie Berlīnes Vācu operas orķestra pults – maestro Johanness Kalicke. Atskaņojumā piedalās daudz papildspēku – kontrabasists Uli Fusenegers, kura solo kļūst par savdabīgu operas uvertīru, un balss efektu meistare Frauke Aulberte. Melnās caurspīdīgās kastēs abās skatuves malās muzicē grupas Ensemble Nikel dalībnieki, ložās virs partera dzied vokālais ansamblis. Izrādē tiek izmantots pastiprinājums, skaļruņi ir izvietoti pa zāles perimetru un nodrošina stereofonisku efektu – mūzika ieskauj klausītājus no visām pusēm, skaņas brīvi ceļo plašajā teātra telpā. Elektroniskās mūzikas atskaņojumu regulē trīs eksperimentālās skaņu studijas SWR mākslinieki.      

Operā izmantots pašas komponistes rakstītais teksts angļu valodā – tās ir atsevišķas frāzes, vārdi, domu un sajūtu fragmenti, brīžiem tie ir saraustīti un nepabeigti, brīžiem atgādina emocionālus tēmturus un dvēseles kliedzienus. Izrādes sižets ir ļoti abstrakts – tā ir stipra situāciju un sapņu ķēde, varoņi atveras un atkal ieslēdzas sevī, savstarpēji pievelkas un uzreiz attālinās. Piedzīvo eiforiju un krīzi. Klausītāji ir aicināti ceļot divu varoņu pārdzīvojumu labirintos, kuros aci pret aci var sastapties arī ar savu ievainojamību, nepārliecinātību un sāpēm. Sirds kamera ir stāsts ne tikai par mīlestību, bet arī par vientulību un izolāciju.     

Sirds kameras pirmizrāde ir kļuvusi par lielu notikumu, pateicoties visu mūziķu un aktieru pašaizliedzīgajam darbam, kā arī slavenā režisora Klausa Gūta psiholoģiski detalizētajam un vizuāli smalkajam iestudējumam. Viņa radošajā komandā – scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Kristiāns Šmits, gaismu mākslinieks Urss Šēnebaums un videomākslas apvienība rocafilm. Viņi ir radījuši spēcīgu, iedvesmojošu un aizkustinošu laikmetīgā muzikālā teātra darbu, kuru jau tagad var nodēvēt par XXI gadsimta operas šedevru.

Hajas Černovinas operu Sirds kamera Berlīnē varēs dzirdēt 21., 26. un 30. novembrī, kā arī 6. decembrī.

Informācija: www.deutscheoperberlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja