Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mūziķi un pasākumu rīkotāji: Ieguvumu no PVN piemērošanas nebūs

Latvijas kultūras dzīves dalībnieki, veidotāji un organizatori atklātā vēstulē aicina valsts amatpersonas kultūras un izklaides pasākumiem nepiemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) 21% apmērā.

Paziņojumā, kuru parakstījuši vairāk nekā 200 kultūras vides pārstāvji, kā kompromisa risinājums minēts piedāvājums piemērot visiem Latvijā strādājošiem pasākumu rīkotājiem vienādu PVN samazināto likmi 12% apmērā, līdzīgi kā tas ir, piemēram, grāmatniecības un tūrisma nozarei.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas pārstāvja Ginta Putniņa izsūtītā vēstule adresēta Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, finanšu ministram Jānim Reiram, kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un Saeimas partiju frakcijām.

"Politiķu vēlme nākamgad piemērot jaunus nodokļus kultūras pasākumiem un norisēm Latvijā ir negaidīti destruktīvs lēmums, kas radīs dramatiskas ilgtermiņa sekas Latvijas kultūras dzīvē. No 2016. gada piemērojot 21% PVN likmi kultūras pasākumiem, Latvijā būtiski sadārdzināsies kultūras pasākumu biļešu cenas, līdz ar to samazināsies pasākumu apmeklētība. Daudzi pasākumu rīkotāji būs spiesti pārtraukt savu darbību. Tiks ierobežota iespēja iesaistīties Latvijas kultūras dzīvē nozīmīgai mūsu valsts iedzīvotāju daļai, īpaši Latvijas reģionos," šādu ainu atklātajā vēstulē iezīmē kultūras vides pārstāvji. "Ja šis lēmums pašreizējā redakcijā stāsies spēkā, īpaši cietīs Latvijas lauku iedzīvotāji reģionos, un radītās sekas var būt neatgriezeniskas."

Vēstulē teikts, ka "nodokļa palielināšana visvairāk skars tieši tādus likumprojekta izpratnē "komerciālus pasākumus peļņas gūšanai" kā latviešu mūzikas koncertus, bērnu izrādes un pasākumus, klasiskās mūzikas koncertus, baleta izrādes, pasākumus reģionos, kā arī nelielus mūzikas un mākslas festivālus. Šie pasākumi jau šobrīd notiek tikai pateicoties organizatoru aizrautībai un spējai piesaistīt neipieciešamos finanšu līdzekļus."

"Turklāt PVN palielinājuma priekšlikums pašreizējā redakcijā, atbilstoši Konkurences padomes atzinumam, ir tiesiski apšaubāms, kā arī kultūras un izklaides pasākumu tirgu kropļojošs. Likumprojekts paredz pasākumu organizētāju diskrimināciju pēc to juridiskā statusa. Ja vienu un to pašu pasākumu rīkos valsts uzņēmums, piemēram, VSIA Latvijas Koncerti, PVN biļetēm nebūs jāpiemēro. Savukārt, ja tieši tādu pašu pasākumu rīkos privāti organizatori, uz ieejas biļetēm attieksies PVN 21% apmērā," atzīmēts vēstulē.

Lai raksturotu prognozējamās lēmuma sekas, kā piemērs minēts Spānijas gadījums, kur valdība ekonomiskās un finanšu krīzes epicentrā pieņēma lēmumu palielināt PVN kultūras pasākumiem no 8% līdz 21%. "Sekas šim lēmumam bija dramatiskas – pasākumu apmeklētība samazinājās vidēji par 30%," norādīts Latvijas Pasākumu producentu asociācijas pārstāvja Ginta Putniņa izplatītajā vēstulē.

"Ņemot vērā citu Eiropas valstu pieredzi, varam secināt, ka ekonomiskā ieguvuma budžetā no šādas PVN palielināšanas kultūras un izklaides pasākumiem nebūs. Reālais rezultāts būs – mazāks vietējo kultūras pasākumu skaits, mazāka kultūras pasākumu pieejamība, īpaši Latvijas lauku reģionos, izmaksu pieaugums kultūras pasākumu rīkotājiem un dārgākas ieejas biļetes, darba vietu kritums nozarē, kā arī daudzu nozīmīgu pasākumu pārcelšana no Rīgas uz kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu," uzskata pasākumu rīkotāji un mūziķi, kuri pauduši atbalstu vēstulē rakstītajam. 

Vēstuli parakstījuši grupu Prāta vētra un Carnival Youth dalībnieki, dīdžejs Egons Reiters, Positivus Music un L.Tips Agency pārstāvji, Mic Rec PM valdes priekšsēdētāja Elita Milgrāve, Juris Millers, grupas DaGamba dalībnieki un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja