Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nākamo Dziesmu svētku koru lielkoncertu veidos režisors Juris Jonelis ar radošo grupu

2023. gada Dziesmu svētku koru lielkoncerta māksliniecisko koncepciju veidos radošā grupa - Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons, režisors Juris Jonelis, scenogrāfs Ivars Mailītis (Arhitektūras un dizaina konceptgrupa SIA Mailītis A.I.I.M.) un dramaturgs Matīss Gricmanis, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji.

Radošā grupa uzvarējusi Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajā konkursā XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Koru lielkoncerta mākslinieciskā koncepcija. Tā norises divās kārtās tika izraudzīta labākā mākslinieciskās koncepcijas iecere un radošā komanda, kas nodrošinās Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtas notikuma – Koru lielkoncerta – sagatavošanu un īstenošanu. 

Konkursa komisija 18. jūnijā pieņēma lēmumu par konkursa uzvarētāju  atzīt dalībnieku ar piedāvājumā norādīto devīzes nosaukumu T131219327. 

Uzvarētāju radītajā mākslinieciskajā koncepcijā ar nosaukumu Tīrums. Dziesmu ceļš izcelts tikuma jēdziens, ar kuru tiek saprasta drosme meklēt jaunus apvāršņus. Pieteikumā teikts: "Esam iecerējuši, ka Dziesmu kalns taps par tīrumu. Tajā nav iemītu taku, tikai vagu simetriskie rūtojumi. Cilvēki sanāks tīrumā uz dziesmu sēju." Plānots, ka Koru lielkoncerta stūrakmens būs tautasdziesmu apdares un oriģinālkompozīcijas, kurās komponistu iedvesmas avots ir tautasdziesmas.

Svētku rīkotājs saņēma pavisam piecus mākslinieciskās koncepcijas piedāvājumus. Konkursa pirmajā kārtā LNKC izveidota konkursa komisija izvērtēja pieteikumus atbilstoši nolikuma vērtēšanas kritērijiem, saglabājot pretendentu anonimitāti. Uz konkursa otro kārtu komisijas aicinātie pretendenti tikās sarunu procedūrā. Tās laikā tika vērtēts pretendentu sniegums, prezentējot pieteikuma saturu.

Konkursa komisijas sastāvā darbojās tās priekšsēdētājs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors, profesors Guntars Prānis un komisijas locekļi: Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs, JVLMA asociētais profesors Māris Sirmais, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētājs, Cēsu koru apriņķa virsdiriģents, JVLMA docents Mārtiņš Klišāns, Rīgas pilsētas sieviešu koru un Ogres koru apriņķa virsdiriģente, JVLMA profesore Aira Birziņa, XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs, Rīgas pilsētas un Tukuma koru apriņķa virsdiriģents, JVLMA asociētais profesors Romāns Vanags, komponists Ēriks Ešenvalds un dzejniece, tulkotāja Ingmāra Balode.

Radošā komanda turpinās darbu, un šī gada rudens seminārā Latvijas un diasporas amatierkoru diriģenti tiks iepazīstināti ar māksliniecisko koncepciju un repertuāru. Līdz ar to Dziesmu un deju svētku lielais kopkoris uzsāks gatavošanos 2023. gada Dziesmu un deju svētkiem.

 

Top komentāri

Tās
T
pseidooriģinālās koncepcijas tikai maitā Dziesmu svētkus, ka to pagājušajos pārliecinoši pierādīja silabriedis, jo ,viņa koncepcija izgāzās ka veca sēta.
Pravietisnejaukais
P
Pagājušajos Dziesmu svētkos notika neticamais - tika atskaņota "Mūsu Tēvs debesīs"... . Bija vērts līdz šim nodzīvot...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja