Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ņujorkas Nāra ar Kristīni Opolais – jutekliska drāma ar sirreāliem elementiem

Sestdien, 25. februārī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas tiks demonstrēts čehu komponista Antonīna Dvoržāka Nāras jauniestudējums, kurā titullomu atveidos Latvijas soprāns Kristīne Opolais

Izrādi veidojuši angļu diriģents sers Marks Elders un amerikāņu režisore Mērija Cimermane, kuri kopā ar spožu solistu ansambli pārvērtuši romantisko, lirisko pasaku par drūmu, erotisku drāmu ar sirreāliem elementiem.

Režisore uzskata, ka opera Nāra satur brīdinājumu: ja mīlestības vārdā ūdens nimfa ir gatava sāpīgām morālām un fiziskām transformācijām (viņa iegūs cilvēka dvēseli, bet kļūs mēma), viņas attiecības ar daiļo princi ir nolemtas neveiksmei.

"Patiesa mīlestība neprasa sevis un savas balss zaudēšanu," uzsver Mērija Cimermane. "Visa operas darbība risinās naktī. Šķiet, laiks ir apstājies. Es vēlējos aktivizēt darbību, radīt sajūtu, ka mēs kaut kur virzāmies laikā un telpā. Mēs centāmies uzsvērt Nāras pārvērtību būtību," piebilst režisore.

Jauniestudējums Ņujorkā nepiedāvā tik radikālu Dvoržāka operas interpretāciju, kādu var sastapt Eiropas operas teātros, piemēram, režisoru Martina Kušeja un Stēfana Herheima izrādēs.

"Es vienmēr pieturos pie libreta," intervijā laikrakstam The New York Times saka Mērija Cimermane. "Nāra ir nimfa, viņas tēvs ir ūdens gars. Operas varoņi ir brīnumainas radības, taču tām ir reālas, nopietnas problēmas. Es nepārceļu Nāras darbību uz Parīzi, viņa nav prostitūta vai kaut kas tamlīdzīgs, bet, protams, mēs nevaram ignorēt dzimumu attiecību politiku, kura ir šajā darbā."

Kritiķi slavē Kristīnes Opolais emocionāli intensīvo vokālo un aktierisko sniegumu šajā iestudējumā, kura pirmizrāde Ņujorkā notika 2. februārī. Nāras izrāžu cikls Metropolitēna operā turpināsies līdz 2. martam.

Līdzās Kristīnei Opolais uzstājas spilgti dziedātāji: prinča lomā – amerikāņu tenors Brendons Džovanovičs, ūdens gara lomā – amerikāņu basbaritons Ēriks Ouens, burves lomā – amerikāņu mecosoprāns Džeimija Bārtone, kņazes lomā – zviedru soprāns Katarīna Dalaimane.

Šī Dvoržāka opera nodrošināja Kristīnei Opolais pasaules slavu. Viņa ar grandioziem panākumiem ir dziedājusi Nāru režisora Martina Kušeja izaicinošajā iestudējumā Bavārijas Valsts operā Minhenē (uzveduma ieraksts pieejams DVD). Jūnijā viņa atgriezīsies šajā izrādē, kuru Minhenē diriģēs Andris Nelsons.

Arī Ņujorkas izrādes teatralizētajā vidē Kristīne Opolais atveido Nāru kā brīžiem neveiklu, dziļi traumētu varoni, kuras pasaule ir spēcīgi satricināta, – viņas Nāra drīzāk ir reālistiska, cilvēcīga būtne, nevis gaisīgs pasaku tēls. 

 

Top komentāri

j
MET patiešām degradējas. Un tādu likt faktiski tūlīt pēc Flemingas! Mans viedoklis: Opolai nav gaumes, muzikalitātes un smalkuma, nav nekā no tā, ar ko valdzināja Fleminga...
degradacija
d
Pec genialas Flemingas - "jutekliska" Opolais. Pec miletibas - maucib?
ilbris
i
Nu re, jau pēc pirmajiem trim komentāriem var justies kā starp normāliem latviešiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja