Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Oktobrī Rudens kamermūzikas festivālā skanēs Bēthovena, Baha un Šūmaņa mūzika

No 2. līdz 17. oktobrim norisināsies Rudens kamermūzikas festivāla koncerti, informēja Latvijas koncertu sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Kamermūzikas festivālā piedalīsies viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem - Berlīnē bāzētais Artemis Quartet, vācu klarnetists un komponists Jērgs Vidmanis, kurš muzicēs kopā ar Sinfonietta Rīga, kā arī pianists Reinis Zariņš, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra altu grupas mūziķe Santa Vižine, pianiste Agnese Egliņa un klarnetists un diriģents Guntis Kuzma.

Koncertos skanēs Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Johana Sebastiāna Baha un citu komponistu mūzika. Īpašais notikums – Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojums.

Rudens kamermūzikas festivālu atklās  stīgu kvartets Artemis, kurā pirmo vijoli kopš 2012. gada spēlē latviešu mūziķe Vineta Sareika. Kvartets uzstāsies 2. oktobrī koncertzālē Lielais dzintars un 3. oktobrī Dzintaru Mazajā zālē. Koncertos skanēs šī gada  jubilāra Ludviga van Bēthovena vēlīnās daiļrades paraugs - 15. stīgu kvartets. Skaņdarbs, kurā koncentrējas gan uzkrātās meistarības, gan cilvēcības pieredze.

Festivāla īpašais notikums šogad ir Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojums. Skaņdarba četras daļas, kā autobiogrāfisks atskats uz pieredzēto, vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos – arī ar paša Bēthovena pārpasaulīgo mūziku.

Savukārt 7. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks dokumentālās filmas Artemis: The Neverending Quartet pirmizrāde Latvijā. Nepilnu stundu garā kinolente ir pārsteidzoši atklāta, līdz aizkustinājumam tieša un aizrautīga dokumentālā filma par cilvēcību un izvēlēm; par skatuves partneriem, kas it kā nav tava ģimene, bet reizē ir kas vairāk nekā tikai kolēģi un draugi; par zaudējumiem, ko pieprasa smalkākā no muzicēšanas formām, kā arī par laimes mirkļiem, ko tā spēj sniegt. Pirms filmas būs iespēja tikties ar Vinetu Sareiku.

9. oktobrī Lielajā ģildē koncertā Bēthovena Septītā simfonija un Vēbera klarnetes koncerts kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga uz skatuves kāps klarnetists un komponists Jērgs Vidmanis. Viņš sacer un spēlē gan savu mūziku, gan jaundarbus, ko viņa klarnetei raksta citi. 2019. gadā Vidmanis saņēmis vācu Opus Klassik balvu kā labākais komponists, bet gada nogali aizvadījis, baudot rezidējošā mūziķa statusu vienā no pasaules ietekmīgākajām koncertvietām – Ņujorkas Kārnegija zālē. Rīgā Jērgs Vidmanis atgriežas ar klasisku vācu mūzikas repertuāru, piedāvājot gan Kārļa Marijas fon Vēbera dejojamās koncertepizodes, gan arī Bēthovena aizrautīgi humāno Septīto simfoniju. Turpretim paša Vidmaņa komponētais, diriģenta Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pasūtinātais Con brio būs īsts sprints ar Bēthovena mūzikai raksturīgām pieturzīmēm.

15. oktobrī Mazajā ģildē Roberta Šūmaņa 210. dzimšanas dienas gadā komponista iedvesmotajiem muzikālu baudījumu sarūpējuši trīs izcili solisti – pianiste Agnese Egliņa, klarnetists un diriģents Guntis Kuzma un altiste Santa Vižine. Līdzās Šūmaņa muzikālajām fantāzijām skanēs ungāra Ģerģa Kurtāga skaņdarbs, kurš tajā iekļāvis arī Šūmaņa klaviermūzikas raksturīgāko tēlu Meistaru Raro, kā arī Jērga Vidmaņa kompozīcija.

Rudens kamermūzikas festivālu 17. oktobrī noslēgs pianists Reinis Zariņš, aicinot uz muzikāli iedarbīgu un meditatīvu ceļojumu Baha skaņu pasaules dzīlēs. Koncertā tiks atskaņots viens no dižā komponista pašiem zināmākajiem opusiem - Goldberga variācijas. Tā ir mūzika, kas atkailina, attīra un reizē mierina. Koncerts notiks Dzintaru Mazajā zālē.

Festivāls notiek sadarbībā ar koncertzāli Lielais dzintars un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmiju.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, kā arī ineternetā  bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja