Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Orķestris Rīga augustā aicina uz koncertiem Rīgas Domā

Orķestris Rīga augusta mēnesī aicina uz koncertiem Rīgas Domā, un pirmajā koncertā Bahs, Mālers, Mijo, 7. augustā plkst. 19, piedalīsies Orķestris Rīga, tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns un ērģelnieks Jānis Pelše, informēja orķestra pārstāve Baiba Tilhena.

Augusta koncerti Rīgas Domā Orķestra Rīga sniegumā notiek kopš 2009. gada un ir kļuvuši par ilgnoturīgu orķestra tradīciju tieši klausītāju lielās atsaucības dēļ. Šiem koncertiem piešķirts īpašs skanējums, programmā iekļaujot gan orķestra izpildītu mūziku, gan ērģeļdarbus. Diriģenta Valda Butāna izvēlētā programma ar Baha, Mālera un Mijo skaņdarbiem vareni izskanēs Rīgas Doma plašajā akustikā. Turklāt šogad jāizceļ iespēja koncerta klausītājiem aplūkot Rīgas Doma ērģeļu restaurēto prospektu, kas pēc 20 gadus ilga atjaunošanas posma kopš šī gada pavasara ir pilnībā atguvis savu krāšņo skatu.

Orķestra Rīga sniegumā būs iespēja dzirdēt Johana Sebastiāna Baha Čakonu, kas oriģināli rakstīta vienam instrumentam – vijolei solo. Tā uzskatāma par vienu no virtuozākajiem skaņdarbiem vijoles solo repertuārā, tāpēc koncertā būs aizraujoši dzirdēt, kā skanēs darbs, kas no solo instrumenta partijas pārlikts pūtēju koncertorķestrim. Šī aranžija tapusi ap 1980. gadu un tās autors ir bijušais Orķestra Rīga diriģents Jakovs Raskins. Ar Baha mūziku koncerta programmu bagātinās arī ērģelnieks Jānis Pelše, atskaņojot Tokātu Mi mažorā BWV 566 un korāļprelūdijas: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645, Wir glauben all' an einen Gott BWV 680, O Mensch, bewein dein Sünde gross BWV 622.

20. gadsimta oriģinālmūzikas skaņdarbu vidū, kas sacerēta pūtēju sastāviem, ir jāpiemin franču komponista Dariusa Mijo 1944. gadā komponētā piecdaļīgā svītā Suite Francaise. Tajā komponists izmantojis dažādas franču tautas melodijas un katrai no svītas daļām devis virsrakstus – to Francijas provinču nosaukumus, kuros francūži kopā ar sabiedrotajiem cīnījušies par savas zemes brīvību: Normandija, Bretaņa, Ildefransa, Elzasa - Lotringa un Provansa.

Koncerta noslēgumam izvēlēta Gustava Mālera Trešās simfonijas fināldaļa Adadžo, kas ir viena no apgarotākajām Mālera mūzikas lappusēm ar izjustu instrumentālu liriku. Diriģents V. Butāns atklāj: “Pie šīs simfonijas daļas atskaņojuma esam atgriezušies vairākkārt un katru reizi tā uzrunā citādi. Saviļņo un atklāj ko jaunu.” Komponists šai simfonijas daļai devis nosaukumu Ko man stāsta mīlestība, kas atklājas ekspresīvi skaistajā melodijā un emocionāli paceļ gan mūziķus, gan klausītājus.

Otrais Orķestra Rīga koncerts Bahs, Respīgi, Ravēls Rīgas Domā notiks 15. augustā. Pie orķestra diriģenta pults būs pasaules slavu guvušais latviešu diriģents Ainārs Rubiķis. Koncertā piedalīsies arī ērģelniece Vita Kalnciema. Programmā J. S. Baha, M. Ravēla mūzika un O. Respīgi monumentālais darbs Katedrāļu logi.

Biļetes uz augusta koncertiem iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī Rīgas Doma kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja