Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Orķestris un koris no Viļņas viesojas Rīgā

Divi lieliski, starptautiski pazīstami lietuviešu mūzikas kolektīvi - Viļņas pilsētas Sv. Kristofera kamerorķestris un Viļņas pilsētas koris Jauna Muzika - šosvētdien, 6. novembrī plkst. 16 sniegs koncertu Rīgas Ebreju kopienas namā Skolas ielā 6. Koncerts, kas klausītājiem pieejams bez ieejas maksas, iepazīstinās Latvijas publiku ar mums vēl nezināmā, bet Eiropas XX gs. mūzikas vēsturē nozīmīgā ebreju izcelsmes austriešu komponista Franca Šrekera (1878–1934) daiļradi.

Turpinot vijolnieka Gidona Krēmera aizsākto Mečislava Veinberga (1919-1996) mūzikas renesansi, lietuviešu kamerorķestris atskaņos Veinberga Kamersimfoniju Nr. 1, op.145. Koncerta programmu vainagos pasaulavenā igauņu komponista Arvo Perta opuss Ādama žēlabas korim un orķestrim.

Šis koncerts ir viens no projekta Mūzika, piemiņa un Eiropas pilsonība pasākumiem, kuru ar Eiropas Savienības atbalstu īsteno Forum Voix Étouffées vairākās ES valstīs. Forum Voix Étouffées dibinātājs, komponists un diriģents Amori du Klozels (Amaury du Closel, Francija) būs arī Rīgas koncerta diriģents.

Ebreju izcelsmes austriešu komponists Francs Šrekers (Franz Schrecker, 1878 – 1934), bija arī savā laikā atzīts diriģents un pedagogs – Vīnes Mūzikas akadēmijas profesors un Berlīnes Mūzikas augstskolas vadītājs. Par viņa nozīmīgāko radošo devumu uzskata četras operas, kuras būtiski ietekmēja laikmetīgās operas attīstību XX gadsimta pirmajās desmitgadēs. Šrekera radošajā mantojumā ir arī 24 orķestra darbi, kora un kamermūzika. Šrekeram bija raksturīga estētikas daudzveidība, kurā savijās romantisma, naturālisma, simbolisma, impresionisma un jaunās objektivitātes (Neue Sachlichkeit) idejas un izteiksmes veids. Viņu aizrāva eksperimenti ar tembrālajiem skanējumiem, krāšņa harmoniskā valoda, tonalitātes paplašināšana un totālā mūzikas teātra koncepcija. Talantīgā mūziķa karjeru diemžēl pārrāva antisemītisms, kas strauji izplatījās Veimāras republikā.

Gaidāmā koncerta programmā iekļautais Intermeco stīgu orķestrim Op. 8, ko viņš uzrakstīja līdz ar Vīnes Mūzikas akadēmijas absolvēšanu, ir Franca Šrekera pirmais plašāku atzinību ieguvušais skaņdarbs. Tas tika novērtēts ar tolaik nozīmīgo Neue musikalische Presse balvu (1901). Mūsdienās Franca Šrekera mūzika atgriežas uz koncertzālēs un opernamos. Opera Atzīmētais 2005. gadā piedzīvoja iestudējumu Zalcburgas festivālā diriģenta Kenta Nagano vadībā, un šogad Losandželosas opernamā. Tālā skaņa 2010. gadā tika iestudēta Berlīnes Valsts operā un Cīrihes operā, Irrelohe uzvesta gan Vīnes Tautas operā (2004.), gan Bonnā (2010), kā arī šogad Nacionālajā operā Lionā.

Viļņas pilsētas Sv. Kristofera orķestris, kuru 1994. gadā, sapulcējot talantīgākos jaunos mūziķus no dažādiem orķestriem, izveidoja lietuviešu altists un diriģents Donāts Katkus, pašlaik darbojas diriģenta Modesta Barkauska mākslinieciskajā vadībā. Sākotnēji izveidots kā baroka orķestris, tas atskaņo plašu repertuāru līdz pat visjaunākajai mūzikai, un ir augstu vērtēts un gaidīts gan Lietuvā, gan starptautiskajā koncertapritē. Kopš 1995. gada orķestra, tāpat kā Donāta Katkusa izveidotā vasaras festivāla nosaukumā ir Viļņas un ceļinieku patrona, Svētā Kristofera vārds.

Viļņas pilsētas koris Jauna Muzika, ko 1989. gadā ciešā dombiedrībā izveidoja diriģents un komponists Remigijs Merkelis un Aļģimants Gurēvičs, ir viena no nozīmīgākajiem un daudzpusīgākajām Lietuvas vokālajām grupām. Jau kopš 1992. gada kora Jauna muzika mākslinieciskais vadītājs ir diriģents un komponists Vaclovs Augustinas. Kora misija ir plaša repertuāra atskaņošana profesionālā līmenī, īpaši popularizējot lietuviešu mūsdienu komponistu jaunradi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja