Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Otrais festivāls Artissimo piedāvā 10 koncertus un 30 slavenus solistus

agājušajā vasarā Latvijas kultūras dzīvi kuplināja jauns vasaras mūzikas un mākslas festivāls Artissimo, ko rīko Hermaņa Brauna fonds. Arī šovasar tas notiks Jūrmalā Dzintaru koncertzālē un mājīgajā Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, pirmo reizi tiks pieskandināts arī Jūrmalas pilsētas muzejs. Savukārt rīdzinieki un pilsētas viesi 29. jūnijā plkst. 17 aicināti piestāt bezmaksas koncertā Origo laukumā pie Centrālās dzelzceļa stacijas.

Publikas guvums dubultojies

Sāga par to, kā Latvijā top jauni, iedvesmojoši festivāli, ir šāda. Jūrmalas kūrorta mūzikas dzīves mīļotājiem droši vien siltā atmiņā vēl glabājas cits vasaras festivāls, ko pianistes Innas Davidovas vadītais Hermaņa Brauna fonds rīkoja astoņus gadus auglīgā sadarbībā ar operdīvu Inesi Galanti. Agrākajām domubiedrēm un skatuves partnerēm pērn nolemjot iet katrai savu ceļu, klausītāju guvums ir dubultojies. Mākslas aritmētika ir vienkārša: kopš šī brīža Dzintaros notiek divi vasaras mūzikas festivāli. Turklāt abi apmierina visdažādākās gaumes, jo tajos skan gan klasiskā mūzika, gan džezs un pasaules mūzika un blakus lielmeistariem tiek dota iespēja apliecināties mūsu jaunajiem talantiem, tuvākās nākotnes zvaigznēm.

Hermaņa Brauna fonda festivāls Artissimo atbilstoši zīmīgajai nosaukuma konstrukcijai piedāvā ne tikai mūziku, bet arī citas mākslas. Tas sākas jau tūlīt pēc Līgosvētkiem ar ieskaņas koncertu 28. jūnijā Dubultu baznīcā un sola desmit koncertus, kuros spēlēs seši orķestri, 30 solisti, kopā vairāk nekā 300 dalībnieku. Artissimo norise iecerēta divās koncertu sērijās – jūlijā un augustā. Savukārt festivāls Summertime – aicina Inese Galante, ko tagad pilnībā pārņēmis dziedātājas vārdā nosauktais fonds, šovasar svinēs desmitgadi, piedāvājot spilgtu programmu no 11. līdz 17. augustam.

Klausītāju favorītu parāde

"Festivāls ir svētki. Svētki – tas ir prieks. Prieks satikties ar seniem draugiem, prieks iepazīt jaunus vārdus un prieks par mākslas brīnumu, kas kā magnēts vilina klausītājus baudīt mūziku brīnišķīgajā Jūrmalas dabas ielokā," šādi skan Hermaņa Brauna fonda vēstījums festivāla Artissimo klausītājiem. Kā arvien, programma būs krāšņa un pilna pārsteigumu.

Ieskaņas koncertā Prelūdija 28. jūnijā plkst. 18. Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzstāsies Latvijā dzimusī, Londonā izskolojusies un plaši pasaulē pieprasītā akordeoniste Ksenija Sidorova, kuras virtuozitāte un šarms ļāvis akordeonam iekarot vietu uz ievērojamākajām akadēmiskās mūzikas skatuvēm. Koncertā uzmirdzēs fenomenāli apdāvinātais 10 gadu vecais vijolnieks Daniils Bulajevs, kurš mācības Dārziņskolas 4. klasē pie Nellijas Sarkisjanas apvieno ar skološanos Maskavas Centrālajā mūzikas skolā un šā gada pavasarī kļuva par absolūto favorītu Latvijas valsts stīgu instrumentu konkursā. Viņš plūcis laurus konkursos un festivālos Parīzē, Viļņā un Maskavā un nospēlējis jau divus solokoncertus Hermaņa Brauna fonda jauniešu mūzikas festivālā Avanti!. Kopā ar solistiem muzicēs kamerorķestris Glasperlenspiel Sinfonietta no Igaunijas ar mūsu publikai labi pazīstamo diriģentu, senās un jaunās mūzikas ekspertu Andresu Mustonenu.

Ksenija Sidorova muzicēs arī bezmaksas koncertā Artissimo Summer Stage, kas 29. jūnijā plkst. 17 notiks uz Origo skatuves Rīgā. Vasarīgi raibajā programmā skanēs aizraujošs repertuārs – no argentīniešu tango meistara Astora Pjacollas kompozīcijām līdz krievu romancēm un džezam. Šajā koncertā piedalīsies arī Latvijas klausītāju iemīļotā Maskavas Lielā teātra soliste, Hermaņa Brauna fonda pastāvīgā viesmāksliniece mecosoprāns Irina Dolženko un pati festivāla saimniece pianiste Inna Davidova. Vārdu dos arī vairākiem šā pavasara jauniešu mūzikas festivāla Avanti! dalībniekiem. Šis koncerts ir veltīts Rī gai kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai un Latvijas desmitgadei Eiropas Savienībā.

Vizuālā simfonija

Nepieredzēts multimediju projekts Bēthovena Devītā simfonija tēlos solīts festivāla Artissimo atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē 1. jūlijā. "Tā būs vienreizēja un iespaidīga vācu fotomākslinieka un čellista Tobiasa Melles veidotā Ludviga van Bēthovena šedevra vizuālā interpretācija," stāsta Inna Davidova, paskaidrojot, ka Tobiasa Melles projekti Symphony in Images/Simfonija tēlos nav vienkārši fotoprojekcijas mūzikas pavadījumā, bet gan neparastas izrādes neparastā gaisotnē.

Viņa uzsver: "Šis ir radošs projekts, kas dzimst katru reizi no jauna. Mākslinieka negaidītās un dziļi personiskās fotoasociācijas saasina mūsu sajūtas, dāvājot nebijušu emocionālo pieredzi." Izcilajā mūziķu sastāvā ir solisti Liene Kinča, Irina Dolženko, Danilo Formadža, Egils Siliņš, Valsts akadēmiskais koris Latvija un Liepājas simfoniskais orķestris ar Ģintaru Rinkeviču pie diriģenta pults. Šajā pašā vakarā skanēs arī Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts, kura solists būs pasaules klausītāju mīlulis Vestards Šimkus. "Koncerts notiek mana tēva dzimšanas dienā. Ja viņš būtu dzīvs, viņam nebūtu labākas dāvanas," uzskata Inna Davidova.

Džeza mīļotājiem jāauj kājas uz pasaulslaveno Jazz Orchestra of the Concertgebouw, kas Dzintaru koncertzālē 2. jūlijā muzicēs kopā ar divu Grammy ieguvēju amerikāņu trompetistu Roju Hārgrovu. Savukārt čigānu mūzikas ansamblis Seven Kings (ansambļa Gipsy Kings jaunā paaudze) Dzintaros uzstāsies 3. jūlijā, atskaņojot gan no vecākiem mantoto Gipsy Kings zelta repertuāru, gan jaunas dziesmas. "Seven Kings – tā ir vienreizēja flamenko un čigānu mūzikas pagātne, tagadne un nākotne," uzsver Inna Davidova.

Apgūstot mūzikas skanēšanai jaunu telpu, Jūrmalas pilsētas muzeju, ciklā Mūzika muzejā festivāls piedāvā kamermūzikas koncertu. Par tā izsmalcināto programmu rūpēsies tāli un gaidīti viesi: vijolnieks Dāvids Liskers un kādreizējā rīdziniece pianiste Valentīna Gotlība.

Taibei un Fellīni orķestris

Pēc tam festivāls iepauzēs, gatavojoties 16. jūlijā Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzņemt Taibei filharmonijas orķestri no Taivānas, kas kamersastāvā muzicē pasaulē pazīstamā solista, kamermūziķa un koncertmeistara Sjeņdas Su vadībā. V. A. Mocarta Devītā klavierkoncerta (Jeunehomme) soliste būs ķīniešu izcelsmes pianiste Hueijina Liu-Tavastcjerrna, kuras radošā dzīve bijusi saistīta ar Buenosairesu, Ņujorku un Parīzi, taču pašlaik – ar Somiju.

Arī šovasar notiks muzikālo filmu vakari Artissimo Cinema Jūrmalas pilsētas muzejā – 29. un 30. jūlijā, 4. un 5. augustā. Katru vakaru tiks piedāvātas četras filmas. To vidū būs leģendārais mūzikls Mūzikas skaņas, Federiko Fellīni Orķestra mēģinājums un Alēna Korno filma Visi pasaules rīti, kurā tēlo Žerārs Depardjē un viņa dēls Gijoms, savukārt mūziku spēlē violas da gamba lielmeistars Žordi Savals.

Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā 6. augustā jaunā klavesīniste Darja Zemele J. S. Baha un franču baroka mūzikas repertuārā demonstrēs Francijā spodrināto klavesīna spēles meistarību. 7. augusta kamermūzikas programmas galvenie varoņi Jūrmalas pilsētas muzejā būs Artura Rubinšteina konkursa 2014 un daudzu starptautisku konkursu laureāts pianists Andrejs Osokins, basbaritons Egils Siliņš un pianiste Inna Davidova.

Festivālu vainagos galā koncerts Ceļojumu gadi Dzintaru koncertzālē 8. augustā. Uz skatuves sastapsies izcilie, pasaulslavenie rīdzinieki – dziedātāji Inga Kalna un Egils Siliņš, čellisti Miša Maiskis un Ramons Jafē, akordeoniste Ksenija Sidorova, jaunie vijolnieki Elīna Bukša un Daniils Bulajevs, kamerorķestris Kremerata Baltica, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un šā gada Krievijas teātru skates Zelta maska laureāts diriģents Ainārs Rubiķis.

Festivāls Artissimo
No 28.VI līdz 8.VIII
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 5–100
Informācija par abonementiem www.hbf.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja