Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta (08:58) Mazāk ambicioza, bet krāsaināka

Pasaules lielākais un viens no prestižākajiem operteātriem - Ņujorkas Metropolitēna opera - paziņojis 2013./2014. sezonas programmu.

Latvijas balsis būs dzirdamas piecās no 26 operām, kuras iekļautas šī operteātra repertuārā. Visas no tām ir XIX gadsimta beigu vai XX gadsimta sākuma romantisma stila operas. Diemžēl tikai viena Latvijas solistu uzstāšanās iekļauta operas Live in HD programmā, kuras ietvaros desmit izrādes tiešraidē translēs pasaules kinoteātros, tajā skaitā Rīgā – tā būs Žila Masnē opera Verters ar Elīnu Garanču.

Visbiežāk uz Metropolitēna operas skatuves kāps spožais mecosoprāns Elīna Garanča, kurai atvēlēta gan Oktaviana loma Riharda Štrausa operā Rožu kavalieris, kas tiek uzvests par godu šīs operas simtgadei kopš pirmā uzveduma Metropolitēnā, gan Šarlotes loma Žila Masnē Vertera jauniestudējumā kopīgi ar slaveno vācu tenoru Jonasu Kaufmanu. Opera Verters ir viens no sešiem nākamās sezonas jauniestudējumiem Ņujorkas operteātrī - no tiem divi ir krievu klasiķu darbi: Pētera Čaikovska Jevgeņijs Oņegins ar Annu Ņetrebko kā Tatjanu, kā arī Aleksandra Borodina Kņazs Igors. Tāpat jauniestudējumi paredzēti Džuzepes Verdi operai Falstafs, J. Štrausa operetei Sikspārnis, bet XXI gadsimtu pārstāvēs 31 gadu vecā amerikāņu komponista Niko Muli opera Divi zēni/Two Boys jauniestudējums, kurā attēlota interneta noziegumu kriminālizmeklēšana.

Jau septembrī Vinčenco Bellīni operā Norma Aleksandrs Antoņenko izpildīs Polliona lomu (A. Antoņenko Ņujorkā līdz šim dziedājis 2009./2010., kā arī 2010./2011. gada sezonā kopumā trijās izrādēs), bet Maija Kovaļevska un Kristīne Opolais pavisam nesen vēl šosezon priecēja operas apmeklētājus Mocarta Figaro kāzās un Džakomo Pučīni Bezdelīgas iestudējumos. M. Kovaļevskai jaunajā sezonā Dž. Pučīni operā Bohēma uzticēta Mimī loma, kas ir viņas debijas loma Metropolitēna operā 2006. gadā. Savukārt pēc šogad spožās debijas Ņujorkā Pučīni operā Bezdelīga K. Opolais saņēmusi ielūgumu dziedāt Čio-Čio-Sanu šī paša komponista operā Madama Butterfly.

Nākamā sezona Metropolitēna operā iezīmē tā mākslinieciskā vadītāja Džeimsa Levaina atgriešanos pēc ilgstošas slimības. Tāpat zīmīgi, ka repertuārā vairs nav iekļauta grandiozā Riharda Vāgnera Nībelunga gredzena tetraloģija, kuru demonstrēs vēl šosezon aprīlī un maijā. Tas bijis pasaulē dārgākais operas projekts, kurš kopumā izmaksājis 16 miljonus dolāru. Iespējams, jaunā sezona ir mazāk ambicioza, taču daudz krāsaināka un daudzveidīgāka repertuārā - sākot no Hendeļa un Mocarta operām līdz Albana Berga Vocekam, Dmitrija Šostakoviča Degunam un citiem XIX un XX gadsimta operas šedevriem.

Papildināta otrā rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja