Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Papildināts. Tiešraidē — "Berlīnes filharmoniķi" koncertē Operā

Pirmoreiz Latvijā šodien muzicē viens no pasaules izcilākajiem orķestriem "Berlīnes Filharmoniķi", koncerta tiešraidi plkst.20 klausītāji visā Latvijā varēs dzirdēt "Latvijas Radio 3 — Klasika".Pasaulē izslavēto augstākās klases mūziķu vienību, kura pastāv jau 126 gadu, kopš 2002.gada diriģē tās mākslinieciskais vadītājs harismātiskais brits Saimons Retls. Koncerta programmā iekļauta Ludviga van Bēthovena Septītā simfonija, Antona Vēberna Seši orķestra skaņdarbi, Johannesa Brāmsa "Traģiskā uvertīra" un Igora Stravinska Simfonija trīs daļās.

Uz vakara koncertu Latvijas Nacionālajā operā ir uzaicināti 100 labākie skolotāji no Latvijas mūzikas skolām, kuru audzēkņi plūkuši laurus starptautiskos konkursos.

Kā preses konferencē pastāstīja S.Retls, orķestris daudz ceļo, katru otro gadu dodas turnejā uz Ziemeļameriku vai Āziju, bet šoreiz bijusi lielāka interese par Baltijas valstīm. Šovakar filharmoniķu mūzika skan Latvijā, bet jau 4.maijā būs koncerts Igaunijā.

Īpašā vēlēšanās apciemot Baltijas valstis esot saistīta ar to, ka mūziķi zinājuši — Latvija ir viena no muzikāli izglītotākajām valstīm pasaulē, un mūziķiem vislielākais gandarījums ir spēlēt tur, kur ir izglītota publika.

Orķestrī spēlē visdažādāko tautību cilvēki. Te ir tikai «pirmā plāna mūziķi», teica diriģents. Katrs ir ļoti spilgts individuāls mākslinieks, lai gan tas ne vienmēr ir labi. Un šis individuālisms prasa, lai visi darbotos vienā virzienā. Berlīnes filharmoniķiem ir īpaša skaņas kvalitāte — tā ir skaņa, kas it kā nāk no pazemes, komentē S.Retls.

Dienas kritiķe Inese Lūsiņa piektdien piedalījās arī orķestra ģenerālmēģinājumā, kuru klausījās daudz studentu, skolēnu un citu interesentu. Viņa stāsta, ka šis mēģinājums bijis atšķirīgs no citiem līdzīgiem ar to, ka diriģents publikai to arī pasniedzis kā darba procesu, nevis koncertvariantu.

«Mēģinājumā redzējām normālu diriģenta darbu — cik tas ir viegli un cik tas precīzi, kā viena tā pati frāze pēc diriģenta norādījuma pārvēršas. Tā bija iespēja nevis tikai noklausīties, bet arī redzēt reālu parastu mēģinājuma darbu,» stāsta I.Lūsiņa.

Viņa ar profesionāļa sajūsmu stāsta par Vēberna skaņdarbiem, cik smalki izstrādāts piano — klusums uz skanējuma robežas, ko ļoti reti varot piedzīvot. «Te ir maksimāli klusas vietas. Interesanti bija vērot, kā izstrādāja orķestra krāsas,» stāsta I.Lūsiņa.

Tiešraidi no LNO vadīs Sandra Ņedzevcka, kura starpbrīdī piedāvās ieklausīties maestro Saimona Retla un “Berlīnes Filharmoniķu” galvenās menedžeres Pamelas Rozenbergas teiktajā.

Koncerta tiešraidi var klausīties arī internetā www.klasika.latvijasradio.lv un frekvencēs visā Latvijā: Rīgā — 103,7 FM; Ventspilī — 89,8 FM; Kuldīgā — 92,0 FM; Liepājā — 104,6 FM; Valmierā — 87,6 FM; Cesvainē — 103,5 FM; Rēzeknē — 101,8 FM; Daugavpilī — 90,6 FM un Viesītē — 102,2 FM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja