Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pasaules dimensija - mūzikas festivāls Porta

Iedvesmojošu pasaules mūziku un izzinošu kino par to jau četrpadsmito gadu šoruden, 1. un 8. novembrī, piedāvā festivāls Porta. Gaidāma īpaša satikšanās pasaules mūzikas krustcelēs, tikai šoreiz tā nolikta jaunā vietā - mūzikas namā Daile.

Mājīgajā gaisotnē baudot ļoti dažādu un neparasti spilgtu mākslinieku uzstāšanos, varēs iedziļināties kultūru saknēs un saklausīt vēsturi, kultūru, vietu, identitāti. Spožo viesu un piesātinātās mūzikas dēļ festivāla programma šogad plānota divās nedēļas nogalēs.

Festivāla galvenā zvaigzne, par vikingu dievieti dēvētā dziedātāja, komponiste - smeldzoši brīnišķīgu dziesmu autore un instrumentāliste Eivora (Eivør), kuras balss dzirdama filmas Gredzenu pavēlnieks tituldziesmā (nominēta Oskara balvai!), uzstāsies jau 1. novembrī plkst. 18, uzreiz pēc dokumentālo filmu izlases, kuru turpat demonstrēs plkst. 17.

Eivoras dzimtene ir Farēru salas. Cik zināms, viņa ir ļoti askētiska, diskrēta... Viņas ierakstītie albumi ir ļoti atšķirīgi: gan ar popmūzikas ievirzi, gan etniski. Dziedātājas tēls ir pasakains, pat maģisks, un viņas neparastajai balsij piemīt reta burvība un spēks visā tās virtuozā viegluma un intimitātes nokrāsu gammā, kas caurauž visus astoņus viņas albumus. Turklāt viņa ir arī gleznotāja, stāstniece un dzejniece. Nomaļās un skaistās Farēru salas Eivorai ir kalpojušas par mākslinieciskās iedvesmas avotu jau kopš 15 gadu vecuma, kad viņa nolēma savu dzīvi veltīt mūzikai. Vēlāk viņas jaunrade attīstījās ciešā kontaktā ar citām Ziemeļatlantijas mūzikālajām tradīcijām. Eivora vienlīdz labi jūtas gan kā soliste, gan kopā ar savu grupu, gan sadarbībā ar dažādu citu tradīciju mūziķiem, izpildot gan tradicionālās dziesmas, gan pašas radītās oriģinālkompozīcijas. Laikā, kuru Eivora pavadīja Islandē, viņa tika titulēta par Islandes Gada solisti (2003). Šobrīd viņa dzīvo Dānijā.

Ar pasaules dimensiju, tajā pašā laikā viņa spēj būt patiesa dziļajā, lepnajā un izsmalcinātajā Farēru salu kultūrā. Viņa ir pārsteigusi klausītājus visā pasaulē ar savas mūzikas neparasto savdabību un iedvesmas burvību.

Tajā pašā 1. novembra vakarā plkst. 20.30 gaidāma vēl viena unikāla un emocionāla satikšanās ar aizraujošo, muzikāli temperamentīgo, arī vizuāli stilīgo pasaules mūzikas kvartetu no Ukrainas DakhaBrakha. Apvienības nosaukums vecajā ukraiņu valodā nozīmē "dod un ņem". Dziedot un izmantojot tradicionālos Indijas, Arābijas, Āfrikas, Krievijas un Austrālijas mūzikas instrumentus, Ukrainas etniskā haosa grupa uzbur negaidītu, jaunu, transnacionālu mūzikas pasauli.

8. novembrī festivālu turpinās dokumentālo filmu programma, bet koncertēs straujais un inovatīvais dāmu duets no Austrijas - Catch-Pop String-Strong, un Indijā par labāko pasaules mūzikas izpildītāju atzītā, muzikāli izsmalcinātā Prema Džošua grupa Prem Joshua & Band. Festivāls dosies arī ārpus galvaspilsētas, 7. novembrī Saldus mūzikas un mākslas skolā piedāvājot Valtera Pūces jauno projektu DaGamba (Latvija/Irāna), kuram 9. novembrī Ogres Kultūras centrā piebiedrosies arī grupa Catch-Pop String-Strong.

Programma: www.festivalporta.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja