Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

Rīgā notiks Pasaules koru olimpiāde

2014. gadā no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā notiks pasaulē lielākais koru mūzikas festivāls Pasaules koru olimpiāde (World Choir Games). Turklāt 2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.Trešdien, 29. februārī Rīgas domē kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un nodibinājuma Rīga 2014 valdes locekle Diāna Čivle, kā arī Interkultur Management prezidents Ginters Tīčs parakstīja sadarbības līgumu par Pasaules koru olimpiādes rīkošanu Rīgā 2014. gadā.

"Rīga ir patiesi šarmanta un iespaidu pilna pilsēta," norādīja Ginters Tīčs. "Tā ir atvērta visam jaunajam, sakārtota, skaista un ar nenovērtējamu kultūras mantojumu, jūgendstila arhitektūru, kultūras daudzveidību un vērā ņemamām dziedāšanas tradīcijām. No 1873. gada - jau vairāk nekā simt gadu - koru mūzikai un festivāliem ir nozīmīga vieta katra latvieša dzīvē, tāpēc Interkultur un man personīgi ir liels prieks apvienot Latvijas koru mūzikas tradīcijas ar starptautisku koru konkursu – Pasaules koru olimpiādi. Koriem būs patiess prieks šeit uzstāties," uzsver Ginters Tīčs.

2014. gada jūlijā Rīga uzņems ap 20 000 dziedātājus no visas pasaules. Pasaules koru olimpiādi 2014. gada jūlijā organizēs nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju Interkultur Management, kas ir vadošais koru sacensību un festivālu rīkotājs pasaulē. Rīga ir ieguvusi rīkotāju tiesības, sacenšoties ar Melburnu Austrālijā, Bali Indonēzijā, Keiptaunu Dienvidāfrikā un Sočiem Krievijā.

Pirms desmit gadiem Pasaules koru olimpiādes padomē tikai uzaicināts Maestro Imants Kokars, kas savas darbības laikā veltīja lielas pūles, lai šie dziedāšanas svētki notiktu tieši Latvijā – koru lielvalstī. Viņa darbu no 2008. gada turpināja diriģents Romāns Vanags un tagad tas ir vainagojies ar dziedāšanas svētkiem Rīgā 2014. gadā, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Pasaules kora olimpiādēs ir piedalījušies vairāki kori no Latvijas, piemēram, Balsis, Gaudeamus, Absolventi un citi. 2006. gadā Ķīnā jauniešu koris Kamēr… ieguva ranga tabulas pirmo vietu, šis rezultāts aizvien nav pārspēts.

No 2000. gada, kad notika pirmā Pasaules koru olimpiāde, tā izaugusi par lielāko šāda veida pasākumu pasaulē, kurā piedalījušies vairāk nekā 5800 koru un 260 000 dziedātāju no 100 valstīm. Tā notikusi Lincā, Austrijā (2000), Pusanā, Korejas Tautas Republikā (2002), Brēmenē, Vācijā (2004), Sjameņā, Ķīnā (2006), Grācā, Austrijā (2008), Šaosinā, Ķīnā (2010) un 2012. gada jūlijā tā notiks Sinsinati, ASV. Pasaules koru olimpiādē piedalās amatieru kori gan pieaugušo, gan jauniešu konkurencē, kas savstarpēji sacenšas 28 kategorijās, tostarp, gospeļdziedāšanas, džeza mūzikas, mūsdienu, tautas, reliģijas un populārās kora mūzikas kategorijās.

Pasaules koru olimpiādes ideja un mērķis ir caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā. Pasaules koru olimpiāde notiek katru otro gadu katru reizi citā kontinentā. Olimpiādē kopš 2000. gada piedalījušies vairāk nekā 5800 koru un 260 000 dziedātāju no 100 valstīm. Šajos mūzikas svētkos piedalās gan profesionālie, gan amatieru kori no visas pasaules.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja