Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgā uzstāsies Nēme Jervi ar igauņu simfoniķiem

Baltijas simfonisko festivālu turpina Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris, kas Lielajā ģildē 31. martā uzstāsies sava mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Nēmes Jervi vadībā.

Slavenās Jervi diriģentu dinastijas ciltstēvs savulaik bieži koncertēja Latvijā un bija publikas ļoti iemīļots diriģents. Tomēr iepriekšējo reizi viņš šeit viesojās 1999. gadā ar Gēteborgas simfonisko orķestri, kuru vadīja 22 gadus. Savukārt Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris Latvijā koncertēja vairāk nekā pirms 15 gadiem.

Koncertam Rīgā Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris izvēlējies trīs nozīmīgus simfoniskus opusus. Mūsdienās visvairāk spēlētā laikmetīgās mūzikas komponista Arvo Perta 1977. gadā komponētais simfoniskais dziedājums Cantus in memoriam Benjamin Britten ir veltījums 1976. gadā mūžībā aizgājušā britu komponista piemiņai Perta izgudrotajā tintinnabuli (zvaniņu) stilā. Vakara programmas rota būs Ludviga van Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts, kura solists - pasaulslavenais igauņu pianists Kalle Randalu. Skanēs arī Sergeja Rahmaņinova agrā jaunībā sacerētā Pirmā simfonija, kura gandrīz pārvilka svītru talantīgā krievu komponista karjerai. Par izgāšanos daļa aculiecinieku vainoja viņa kolēģi Aleksandru Glazunovu, kurš pilnīgi bezjūtīgi un neieinteresēti esot vadījis pirmatskaņojumu.

Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris dzimis vienā laikā ar LNSO - 1926. gadā tas sāka darbu kā Radiofona neliela simfoniskā vienība un gadu gaitā uzplauka par starptautiski atzītu simfonisko vienību un spēcīgu igauņu oriģinālmūzikas vēstnesi, kas pirmatskaņojis teju visu igauņu komponistu simfoniskos darbus. Orķestris dodas turnejās uz Eiropu un ASV, piedalās festivālos Itālijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā. Par Žana Sibēliusa kantāšu ieskaņojumu orķestris saņēma Grammy balvu.

Nēme Jervi ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu maestro. Ilgās un ļoti veiksmīgās karjeras laikā viņš strādājis ar orķestriem visā pasaulē, viņa iespaidīgo diskogrāfiju veido ap 500 albumu skaņu ierakstu namos Chandos, Deutsche Grammophon, BIS un EMI. Pērn maestro atstāja Romāņu Šveices orķestra mākslinieciskā vadītāja posteni un ir atgriezies dzimtenē, kur jau kopš 2011. gada ir Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir arī goda diriģents Hāgas Residentie Orkest un galvenais goda diriģents Skotijas Karaliskajā nacionālajā orķestrī un Detroitas Simfoniskajā orķestrī, ko vadīja 15 gadu. Turpinās arī sadarbība ar Berlīnes filharmoniķiem, Karalisko Concertgebouw orķestri, Bavārijas Radio SO, Leipcigas Gewandhaus orķestri un Čehijas FO, kā arī ar dažiem lielajiem ASV orķestriem, NHK un Singapūras SO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja