Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas Baha koris sezonu atklās ar psalmu, kas Rīgā nav skanējis kopš 17. gadsimta

Rīgas Baha koris jaunās sezonas atklāšanas koncertā, kas notiks Vecajā Ģertrūdes baznīcā piektdien, 10. septembrī plkst.19.30, izpildīs vācu un baltvācu agrīnā baroka mūziku. Īpašs notikums būs kādreizējā Rīgas pilsētas instrumentālās mūzikas direktora Kaspara Špringera 100. psalma pirmatskaņojums, kurš pēdējo reizi atskaņots 17. gadsimtā, pavēstīja kora projektu vadītāja Aija Liepiņa.Baha kora sezonas atklāšanas koncertā skanēs arī vācu meistara Heinriha Šica un Andreasa Hammeršmita, skaņdarbi, kā arī savulaik Rīgā strādājošo kantoru Paula Bukēna un Martina Krusiusa skaņdarbi.

Kaspara Špringera 100. psalms ir diriģenta un klavesīnista Māra Kupča atradums, un viņš pats arī piedalīsies tā atskaņojumā, spēlēdams ērģeļpozitīvu, kopā ar baroka orķestra „Collegium Musicum” solisti Danutu Ločmeli (baroka čells) un Jurģi Klotiņu (kontrabass). M.Kupčs portālam Diena.lv pastāstīja, ka Špringers bija pūtējs, kura uzdevums Rīgas pilsētas instrumentālās mūzikas direktora postenī bija nodrošināt sardzi Pēterbaznīcas tornī, kā arī kuplināt īpašos, ļoti svinīgos Dievkalpojumus ar trompešu spēli. "Špringers ar saviem mācekļiem pūta no Pēterbaznīcas torņa, ziņojot par ienaidniekiem vai ugunsgrēku, bet no Rātsnama balkona svētdienās spēlēja korāļus. Paradoksāli, ka no viņa kolēģa, kantora Daniela Kādes, kuram amats lika komponēt daudz garīgās mūzikas, nav saglabājies neviens šādas mūzikas opuss, toties no Špringera daiļrades viens šāds darbs ir saglabājies, lai gan garīgo mūziku viņš rakstīja tikai atsevišķas reizes," stāsta M.Kupčs. 100. psalms komponēts desmitbalsīgam korim un ir tipisks vēlīnās renesanses un agrīnā baroka mūzikas paraugs Šica tradīciju garā. "Es to atradu Akadēmiskajā bibliotēkā un nesaprotu, kāpēc tas pirms manis nevienu nebija interesējis," piebilda M. Kupčs. Tā kā līdz mūsu dienām saglabājušies arī Špringera lietotie tromboni un trompetes, (tās apskatāmas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja fondos), M. Kupčs cer kādreiz noorganizēt atskaņojumu uz īstajiem, vēsturiskajiem instrumentiem.

Rīgas Baha koris savu darbību uzsāka 2010. gada februārī pēc diriģenta Māra Kupča iniciatīvas, apvienojot vairākus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas talantīgos studentus. Kolektīva mērķis ir būt pirmajiem Latvijā, kas pēta baroka laika kora dziedāšanas un interpretācijas principus un pielieto to praksē. Koris līdz šim uzstājies kopā ar Baroka orķestri „Collegium Musicum Riga” un apvienoto Zviedrijas Latvijas Baroka orķestri.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja