Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Rīgas ritmu pavasara koncertu sērijā uzstāsies Rudrešs Mahanthapa

27. aprīlī Kongresu nama Lielajā zālē mūzikas festivāla Rīgas ritmi pavasara koncertu sērijā uzstāsies indiešu izcelsmes amerikāņu alta saksofonists Rudrešs Mahanthapa, informē festivāla preses sekretāre Lelde Zaķe.

Rudrešs Mahanthapa ir viens no novatoriskākajiem mūsdienu džeza komponistiem un izpildītājiem. Mūziķis citu džeza saksofonistu starpā izceļas ar savu revolucionāro pieeju jaunu skaņu meklēšanā, sapludinot Indijas senču mūzikas tradīcijas ar džezu.

Rīgā mākslinieks viesosies sava jaunākā albuma Samdhi (2011) pasaules turnejā, kurā komponists pievērsies Indijas kultūras mantojuma atainošanai modernākā džeza skanējumā, pievienojot arī elektriskās un basģitāras skaņas. Viņa sniegumu šai albumā žurnāla DownBeat mūzikas kritiķi pērn novērtējuši ar uzvaru nominācijā Labākais alta saksofonists. Žurnāla redakcija rakstīja: "Esam kļuvuši par aculieciniekiem tam, kā viņš no daudzsološas zvaigznes ir kļuvis par vienu no mūsdienu nozīmīgākajiem māksliniekiem." Šī nav pirmā reize, kad Rudrešs guvis uzvaru Downbeat rīkotajās aptaujās - 2009. gada mūziķis uzvarēja nominācijās Labākais jaunais džeza talants un Labākais jaunais alta saksofonists.

Albuma nosaukums Samdhi nāk no sanskrita valodas un tam ir vairākas nozīmes. Tā tiek dēvēts savedējs – cilvēks, kas piemeklē līgavaini meitenei un otrādi, vienojas par precībām un pūra vai pirkuma maksas lielumu. Vārdam ir arī reliģiska nozīme – tā tiek dēvēts pārejas posms starp diviem kosmiskiem laikmetiem, viena kosmiskā cikla beigas un jaunas pasaules dzimšana, radot pēctecību un tradīciju saglabāšanu pārmaiņu brīžos. Rudrešs Mahanthapa atdzīst, ka šo vārdu izvēlējies kā metaforu rietumu un austrumu mūzikas elementu saplūšanai, jo arī pats saksofonists brīžiem bijis pārsteigts, izdzirdot negaidītās, jaunās skaņu variācijas. Skaņdarbu pamatā tiek izmantots Dienvidindijas mūzikai raksturīgais ritmu un melodijas veidošanas princips, kas tiek izspēlēts džeza interpretācijā.

Rudrešs Mahanthapa Rīgā uzstāsies kopā ar elektro akustisko kvartetu, kurā piedalās starptautisku atzinību guvuši pasaules līmeņa mūziķi - ģitārists Deivids Džilmors, basģitārists Ričs Brauns un bundzinieks Džīns Leiks.

Rudrešs Mahanthapa koncerts notiks 27. aprīlī plkst. 19 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē. Biļetes pieejamas Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv. Plašāka informācija pieejama Rīgas ritmu mājas lapā www.rigasritmi.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja