Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rošīnas Mērfijas likums. Dziedātāja, kas pārsteidz gan publiku, gan sevi pašu

Ekstravagantā dziedātāja Rošīna Mērfija atkal stūrē uz Latviju savā Mērfijas mašīnā, kam ceļazīmes ir tikai krāšņi aksesuāri. Sestdien, 7. maijā, viņa uzstāsies klubā Palladium Rīga

Cilvēku apdzīvotā pasaule ir iekārtota tā, ka tikai dažādu strāvojumu mijiedarbības rezultātā var rasties kaut kas tāds, kas piesaista uzmanību, liekot nīst vai iemīlēt. Īpaši tas novērojams elektroniskajā mūzikā, kur pieredze citos žanros ļauj spēlēties ar neierastām skaņu kombinācijām un ritmiem, kas ir tikai detaļas, bet no tām var uzbūvēt jaunas konstrukcijas, – varbūt no malas izskatās ļodzīgi, bet kopā turas. Pagājušā gadsimta vēsturē ir daudz piemēru, kad kaut kas Eiropai neraksturīgs ieceļo no Amerikas, to pārķer un pārveido angļi, lai atkal cīnītos par iekļūšanu lielajā Amerikas tirgū, kas ne vienmēr izdodas. Rošīna Mērfija augusi starp visādām vecām lietām, jo viņas mamma bijusi 60. gadu drēbju un aksesuāru uzpircēja un pārdevēja dažādos tirgus plačos, kur no mašīnu bagāžniekiem piedāvā iegādāties visu to, ko lielākā daļa cilvēku met ārā, bet kas daļai vēl var noderēt.

Piens plus

Rošīna dzimusi Īrijā 1973. gada 5. jūlijā, vēlāk ģimene pārcēlusies uz Angliju, kur apmetusies Mančestrā. Vecākiem šķiroties un pārceļoties atpakaļ uz dzimteni, piecpadsmit gadu vecā Rošīna palikusi Anglijā viena. Muzikālās gaumes ziņā viņa skolas laikā bijusi autsaidere, jo atšķīrusies no saviem vienaudžiem un klausījusies The Jesus and Mary Chain, Pixies un Sonic Youth, nevis to, ko lielākā daļa. Rošīna iedvesmojusies no Vivjenas Vestvudas panku un jaunā viļņa dizaina, ko redzējusi Londonas populārajā indie un elektroniskās mūzikas klubā Trash. Kādā ballītē viņa 1994. gadā pamanījusi puisi, kuram pienākusi klāt un pajautājusi, kā šim patīk viņas apspīlētais džemperis. Ar to arī viss sākās.

Puisi sauca Marks Braidons, viņš bija basģitārists un producents, kurš sadarbojies ar 80. gadu zvaigznēm The Human League un Culture Club solistu Boju Džordžu. Abi ar Rošīnu viņi izveidoja duetu Moloko, pirmā, 1995. gada albuma nosaukumam izmantojot tieši šo iepazīšanās frāzi – Do You Like My Tight Sweater?.

Tā arī bija Rošīnas Mērfijas pirmā dziedāšanas pieredze, kas viņai atnesa slavu – par lielāko hitu kļuva dziesma Sing It Back. Vārda Moloko rakstība krievu valodas pazinējiem atgādina vārdu "piens" šajā valodā. Kaut parasti dueta nosaukums ticis izrunāts ar uzsvaru nevis uz pēdējās, bet uz otrās zilbes, vārda saknes patiešām nāk no krievu valodas, precīzāk – no kulta romāna Mehāniskais apelsīns, kura autors Entonijs Bērdžess spēlējās ar krievu valodu, izveidojot grāmatas žargonu, un par Moloko Plus tur tiek dēvēts ar apreibinošām vielām papildināts piens. Duets beidza pastāvēt drīz vien pēc tam, kad izbeidzās Rošīnas un Marka romantiskās attiecības, un dziedātāja sāka solokarjeru.

Nekas nav iestudēts

Par Rošīnas pazīstamākajām solodziesmām, kas mēdz skanēt arī ārpus deju mūzikas klubiem, joprojām var uzskatīt viņas otrā, 2007. gadā iznākušā albuma hitus Overpowered un You Know Me Better, savukārt vairākas citas viņas dziesmas, albumi un klipi izpelnījušies dažādu balvu nominācijas, un tos atzinīgi novērtējuši arī kritiķi.

Koncertos Rošīna pamanās nomainīt tērpus katrā dziesmā un vizuāli pārsteidz ne vien skatītājus, bet, šķiet, ik reizi pie tiem mēģina pieradināt arī pati sevi, jo nekas neizskatās iestudēts un rūpīgi pārdomāts, lai iekļautos skatuves mašinērijā, kaut viņa apgalvo, ka pati uzskata sevi par mašīnu, kas nekad neapstājas. Arī mākslinieces balss pēdējos gados kļūst zemāka, un pēdējo albumu nosaukumos viss grozās ap mašīnām: 2021. gadā iznāca Crooked Machine, gadu iepriekš – Róisín Machine. Rošīnai patīk ironizēt un spēlēties ar visu, arī ar vārdiem, un vienam no pēdējiem singliem dots nosaukums Murphy’s Law – kā mēs zinām, tas ir likums, kas gardākajai maizītei vienmēr liek nokrist ar sviestu uz leju visnetīrākajā grīdas vietā, turklāt visgrūtāk sasniedzamajā, kur klāt var tikt, tikai nometoties ceļos.

Rošīna Mērfija
Klubā Palladium Rīga 7.V plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 39

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja