Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Salacgrīvā atkal skan klasiskā mūzika

Vijolnieks Aleksejs Lundins pulcē Latvijā tuvos kolēģus

Skaļās izklaides, jūra un zivis nebūt nav viss, ko vasarā baudīt Salacgrīvā. 28. jūlijā tur sāksies jau IX Starptautiskais Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls. Šī festivāla organizētājs ir Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāla fonds, kura dibinātājs ir festivāla idejas autors, orķestra Maskavas virtuozi un Mocarta kvarteta pirmā vijole, izcilais krievu vijolnieks un pedagogs Aleksejs Lundins. Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāla meistarklašu patronese ir Latvijas valsts prezidenta kundze Iveta Vējone, savukārt galvenie atbalstītāji ir novada pašvaldība un Rietumu Bankas labdarības fonds.

"Festivāla mērķis ir parādīt klasiskās mūzikas daudzveidību – tā var skanēt tikpat brīnišķīgi gan pasaules labāko izpildītāju, gan iesācēju, gan džeza orķestra izpildījumā, tā var skanēt gan pārpildītās koncertzālēs, gan brīvā dabā, gan skatuvēs uz ūdens," stāsta Salacgrīvas novada domes informācijas nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese. Viņa arī bija klāt pie festivāla idejas dzimšanas, kad A. Lundins pirms divpadsmit gadiem bija atbraucis vienkārši pavadīt atvaļinājumu prom no kūrortu komerciālās burzmas. Vienvakar staigājot gar jūru, viņš stāstījis par ciematiņu Austrijā, kur vienreiz gadā notiek festivāls. Kāpēc tāds nevarētu būt Salacgrīvā? Viņš uzsvēris: "Daba un mūzika, kas var būt labāks un svarīgāks? Salacgrīvā, kas atrodas vienā no skaistākajām Latvijas vietām, mūzika var skanēt ne tikai dažādās zālēs, bet arī brīvā dabā, kas rada brīvību mūziķu saskarsmē ar festivāla viesiem. Ilga Tiesnese sapratusi – jādara! "Ja es jūtu, ka cope būs, tad būs!" viņa atminas.

Festivāla atklāšanas koncertā Salacgrīvas Kultūras namā 28. jūlijā plkst. 19 spēlēs vijolnieks A. Lundins, pianiste Tatjana Fedosejeva un čellists Ivars Bezprozvanovs. 29. jūlijā Mūžīgo noslēgumu Lielsalacas evaņģēliski luteriskajā baznīcā atklās mecosoprāns Baiba Renerte, saksofoniste Baiba Tilhena un ērģelniece Larisa Carjkova. 1. augustā Liepupes muižā būs īpaši Mūzikas svētki, savukārt 2. augustā Salacgrīvas Kultūras namā uzstāsies izcilais Krievijas pianists un klavesīnists Aleksejs Ļubimovs. Festivāla noslēguma jeb galā koncerts sestdien, 4. augustā, notiks uz peldošās skatuves Kuivižu jahtu ostā (pusotra kilometra no Salacgrīvas uz Igaunijas pusi). Pirmo reizi festivālā piedalīsies koris un gaidāms Georga Pelēča jaundarba pirmatskaņojums. Uzstāsies arī Maskavas konservatorijas kamerorķestris un meistarklašu audzēkņi. Astoņos gados festivāla meistarklasēs ir piedalījušies jau 539 topošie Latvijas un ārvalstu mūziķi. Šogad tās pasniedz A. Lundins un Ivars Bezprozvanovs. Meistarklašu audzēkņi uzstāsies festivāla pēdējā dienā, 5. augustā, plkst. 14 Salacgrīvas Kultūras namā. Vairāk: www.klasikasalacgrivafestival.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja