Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sonora Vaice. Zils rudzupuķu vainadziņš

Sonora Vaice dziedās Alfrēda Kalniņa dziesmas komponista dzimtajā pilsētā

Mums vasara ir īsa, mēs dziedam par puķēm. Par rozītēm. Par ceriņiem. Zils rudzupuķu vainadziņš — Latvijas ainavas skan mūsu XX gadsimta klasiķa Alfrēda Kalniņa dziesmās, kuras koncertā šovakar dziedās Sonora Vaice. Šis ir komponista 130.jubilejas atceres gads. Viņš ir cēsnieks, pilsētā par to atgādina arī viņa vārdā nosauktā mūzikas vidusskola. Tas ir vēl viens iemesls, lai koncerts notiktu Cēsīs. Kamermūzikas koncertā Cēsu Kultūras centrā Alfrēda Kalniņa dziesmas skanēs jaunās krāsās — klavieru pavadījumu Arturs Maskats pārlicis soprānam, vijolei, altam, čellam, klavierēm un kontrabasam. Speciāli RIX kvartetam, kura dalībniekiem — Sandim Šteinbergam, Bergenā Norvēģijā dzīvojošajai Ilzei Kļavai, Tamperē Somijā dzīvojošajam Reinim Birzniekam un rīdziniekam Jānim Maļeckim — kamermūzika ir satikšanās rituāls dzimtenē. Koncertā viņiem piebiedrosies kontrabasists Gunārs Upatnieks, lai kopā nospēlētu arī Franča Šūberta Foreļu kvintetu.

"Es pirmoreiz dziedāšu gandrīz visas šīs dziesmas. No septiņām dziesmām tikai viena — Smīklys man latgaliešu valodā — ir tāda, ko esmu jau dziedājusi. Mūzika ir mazliet īpatnēja, jo tajā ir neparasti biežas, negaidītas tonalitāšu maiņas. Var just, ka Kalniņš mēģinājis izteikties dažādos stilos. It kā vienkāršas miniatūras, bet, ja gribi tās atskaņot precīzi, vajag ļoti daudz piedomāt." Sonora Vaice atzīstas, ka tāpēc pat bail brīžiem dziedāt šīs miniatūras no galvas. Viņa priecājas, ka "Artura aranžējumos tās skan daudz krāsaināk un ir ieguvušas vēl dvēseliskāku skanējumu, to dod stīgu vibrato". Alfrēda Kalniņa mūzika citu pēc citas pavērs vienkāršas un saprotamas lappuses no ikdienas dzīves: Riet mēness, Es mīlu tevi, Saltajā vasarā, Pie vistu kūts un Kad nakts. A.Maskata atradums — dziesma Ceriņi plaukst —,visticamāk, uz koncertskatuves izskanēs pirmo reizi.

Sonora Vaice ir operdziedātāja. Viņas personā Latvijas Nacionālās operas jaunākais iestudējums V.A.Mocarta opera Dons Žuans ieguvusi spilgtu, skatuviski dzīvu donnu Annu. Opermūzikas repertuārā viņa muzicēs arī Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas noslēguma koncertā kopā ar tenoru Aleksandru Antoņenko 6.septembrī, bet jau šomēnes Rīgas Domā būs soliste J.S.Baha Sv.Marka pasijas atskaņojumā, ko pūtēju orķestris Rīga gatavo kopā ar kamerkori Ave Sol. Kamermūzika viņas spodrajam, skanīgajam soprānam ir jauna, retāk apciemota pasaule. "Man tai vajag stiprākas bremzes," viņa pajoko. Kas vēl jauns? "Baudu vasaru. Rosos dārzā." Šovasar dziedātāja arī iestājusies J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā.

*

Mūzika

Sonora Vaice un kvartets RIX

Cēsu Kultūras centrā 7.VIII plkst.20

Biļetes Ls 4—6, Biļešu paradīzes tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja