Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Trauslais un varenais ērģeļu skanējums. Festivāls ORGANismi turpina atklāt ērģeļu iespējas

Latgales vēstniecībā Gors norisināsies 8. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, koncertos no 5. līdz 7. oktobrim turpinot atklāt ērģeļu izteiksmes bagātību, dažādību un iespējas.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna mūs aicina "ieklausīties tūkstošmēļu instrumenta varenībā un sadzirdēt to vienu balsi, kas uzrunā tieši jūs".

Festivāla ārvalstu viesis šogad ir lietuviešu izcelsmes mūziķis Martins Levickis – viens no pieprasītākajiem akordeonistiem pasaulē, vairāku desmitu starptautisku balvu saņēmējs, šogad izpelnījies arī prestižās vācu klasiskās mūzikas balvas Opus Klassik atzinību. Viņa debijas albums ir līderis Lielbritānijas klasiskās mūzikas topos, un viņš ir pirmais akordeonists, kuram ir līgums ar izdevniecību Decca Classics. Martins Levickis un Iveta Apkalna kopā muzicējuši Āzijā un Eiropā, bet dueta koncerts Dubultais espressivo 6. oktobrī plkst. 18.00 būs viņu pirmā kopīgā uzstāšanās Latvijā.

Ērģeles un akordeons ir rets, tomēr pēdējā laikā arvien biežāk sastopams duets. Īpaši spilgts tad, ja abi mākslinieki ir personības un sava instrumenta virtuozi. Apkalnas un Levicka duets ir tieši šis gadījums. Dubultā espressivo programmā ir Filipa Glāsa Etīdes, Franka Angeli Impasse un lietuviešu tautas dziesmu apdares akordeonam solo, kā arī divas daļas no Antonio Vivaldi vijoļkoncerta Gadalaiki un Leona Belmāna Gotiskā svīta pārlikumā akordeonam un ērģelēm.

Festivāla ORGANismi rīkotāji vienmēr rūpējas arī par gados jaunākiem mūzikas cienītājiem un ģimenēm. Šoreiz piedāvājumā muzikālā uzveduma Ekspedīcija – balss pirmizrāde 5. oktobrī Edgara Niklasona režijā. Savukārt lielo koncertu laikā darbosies bezmaksas bērnistaba.

Festivāla noslēgumkoncertā Trauslais un varenais 7. oktobrī plkst. 18.00 muzicēs Liepājas simfoniskais orķestris (LSO), ērģelniece Iveta Apkalna, kā arī flautiste Dita Krenberga un pianists Reinis Zariņš, pie diriģenta pults – Guntis Kuzma. Ivetai Apkalnai un LSO šī būs atkaltikšanās uz Gora skatuves pēc desmit gadiem, kad koncertzāles atklāšanas koncertā kopā pārvarēti neparedzēti šķēršļi.

Koncerts, kura nosaukumā koncentrējas visa festivāla moto, atklās mūsdienu pasaules un mūzikas instrumentu skanējuma trauslumu un varenību. Varenie un majestātiskie Ferenca Lista ērģeļu darbi ierāmēs izteiksmē trauslāko un dziļi personisko Artura Maskata trīskāršo koncertu Bērnības taureņu dejas un impresionistiski krāsaino Žana Sibeliusa darbu Okeanīdas. Pirms koncerta plkst. 17.00 klausītāji aicināti uz Oresta Silabrieža sarunu ar Arturu Maskatu.

Biļetes var iegādāties www.latgalesgors.lv un kasē Pils ielā 4 Rēzeknē, kā arī Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja