Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trīs koncertprogrammas Magnetic Bach skaņdarbi ieguvuši video vizualizācijas

Marta vidū Lūznavas muižā bija iecerēts baroka čellistes Ilzes Grudules un elektoniskās mūzikas dueta Blue Divided by Blue (Šveice) koncertprogrammas Magnetic Bach pirmatskaņojums. Ārkārtējās situācijas dēļ koncerprogramma, kurā klasiskās Baha svītas čellam un elektroniskā mūzika apvienojas senajai mūzikai netradicionālā koncertizpildījumā, izskanēja virtuālā koncertā, taču nu trīs programmas skaņdarbi ieguvuši video vizualizācijas, kuras veidojuši trīs videomākslinieki no Šveices un Francijas.

Projektā Magnetic Bach apvienojušies Šveicē dzīvojoši mūziķi – čelliste Ilze Grudule un duets Blue Divided by Blue – semplu mākslinieks Vincents Flikigers (Vincent Flückiger) un moog-sintezatora un elektronikas mākslinieks Freds Šapuī (Fred Chappuis). Pēdējos gados, sapludinot seno un elektronisko mūziku, tapušas vairākas programmas – 2014. gadā tika radīts muzikālais pastičo Māja Mītelim par Rīgas baroka laika komponista Johana Gotfrīda Mīteļa dzīvi, 2016. gadā Re: Frics, svinot Ženēvas komponista un vijoles virtuoza Gaspara Frica 300 gadu jubileju (abi skanējuši Latvijā), un 2018. gadā Lucernas operteātrī iestudētais Flow My Tears – Das lette Fest (Līstiet, manas asaras – pēdējās dzīres), kurā skanēja angļu renesanses skaņraža Džona Daulanda mūzika mūsdienīgā ietvarā. Dueta Blue Divided by Blue mūziķi iedvesmu smeļ abstrakto impresionistu mākslā, 20. gadsimta tēlotājmākslas virziena estētikā, kura viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Marks Rotko, tāpēc dueta nosaukumā iedzīvojies viņa darba nosaukums.

Marta vidū Lūznavas muižā bija iecerēts koncertprogrammas Magnetic Bach pirmatskaņojums, taču ārkārtējās situācijas sākšanās dēļ koncerta norise tika pārcelta uz virtuālo vidi. Taču, turpinot domāt par jaunām formām klausītāju uzrunāšanai, ar Lūznavas muižas atbalstu trīs koncertprogrammas skaņdarbi kļuvuši par sava veida triptihu un ieguvuši video vizualizācijas, kuras veidojuši videomākslinieki no Šveices un Francijas.

Pirmo video Prélude veidojis šveiciešu filmu režisors Lionels Vircs (Lionel Wirz), ar kuru arī kā profesionālu tango dejotāju 2016. gadā varēja tikties festivāla Baroka mūzikas dienas Rēzeknē uzvedumā Re: Frics, otro skaņdarbu Sarabande veidojis šveiciešu multimākslinieks, projekta dalībnieks Vincents Flikigers, bet trešo Marseļas filmu kompānijas Urban Prod videomākslinieks, francūzis Morgāns Burdo (Mörgan Bourdeau). Šobrīd ikvienam interesentam Lūznavas muižas YoutuTube kanālā ir iespēja noskatīties visus triphiha video.

Domājot par koncertprogrammu Magnetic Bach, čelliste Ilze Grudule atzīst, ka Baha svītas čellam solo ir kļuvušas par nu jau kulta repertuāru un jauns, nebijis skatījums uz tām varētu šķist neiespējams. Šīs Baha 18. gadsimta franču deju svītas tradīcijā rakstītās čella kompozīcijas piedzīvojušas visdažādākos atskaņojumus – sākot ar tradicionālu koncerta formātu līdz mūzikas dialogam ar deju, tēlotājmākslu, teātri un mūsdienu mūziku – akustisko, elektronisko vai pat tehnomūziku. Tagad Baha alemandu, kurantu, sarabandu, burē, žīgu un menuetu skaistumam un perfekcijai piemītošais potenciāls ļāvis radīt ne tikai muzikāli jaunu skatījumu, bet arī ieguvis vizuālos stāstus. Par tapušajiem videostāstiem Šveicē dzīvojošā latviešu čelliste saka, ka, lai arī klātienes koncerts atmiņā zīmīgi paliks kā pirmais, kas vīrusa pandēmijas dēļ tika atcelts un tam sekoja un joprojām seko daudzi citi, projektam Magnetic Bach šie negaidītie apstākļi devuši jaunu izteiksmes formu un iespēju to piedzīvot daudz plašākai auditorijai.

Projekta Magnetic Bach aktivitātēm līdzi sekot var Facebook lapā: http://facebook.com/MagneticBach.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja