Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tu saviļņoji mani. Soņas Jončevas balsi atceras ikviens, kurš to kaut reiz ir dzirdējis

Sestdien, 27. februārī, Ņujorkas Metropoles operas rīkotajā tiešsaistes koncertu ciklā uzstāsies bulgāru soprāns Soņa Jončeva

Tiešsaistes koncertciklā Met Stars Live in Concert Ņujorkas Metropoles opera, kas apmeklētājiem ir slēgta jau gandrīz gadu, ir uzaicinājusi piedalīties zvaigznes, kuras spēj piesaistīt publikas interesi un papildināt teātra kasi. Biļete maksā divdesmit ASV dolāru un ļauj baudīt koncertu tiešraidē Metropoles operas mājaslapā un vēl četrpadsmit dienu pēc tā izskaņas.

Šajā sērijā jau ir uzstājušies Jonass Kaufmanis, Renē Fleminga, Anna Ņetrebko, Līse Dāvidsena, Džoisa Didonato, Brīns Tervels, Diāna Damrava un Džozefs Kaleja, Roberto Alanja un Aleksandra Kužaka, Pjotrs Bečala un Sondra Radvanovska. Mākslinieki dzied klavieru vai neliela kameransambļa pavadījumā, kā to ļauj drošības noteikumi. Koncerti notiek greznos muzejos, dievnamos un pilīs. Kritiku ir izraisījis fakts, ka pagaidām tikai viens ASV lielākā teātra rīkotais pasākums ir ticis pārraidīts no ASV – Renē Flemingas dievišķā balss vasarā pieskandināja muižas Dambārtonas ozoli muzeju Vašingtonā –, pārējie desmit koncerti tikuši filmēti Eiropā. 

Kaisle klosterī

Sestdien, 27. februārī, tiešraidē no Šusenrīdas klostera Vācijā dziedās bulgāru soprāns Soņa Jončeva, sākums plkst. 20 pēc Latvijas laika. Kopā ar franču pianistu Žiljēnu Kentānu viņa muzicēs klostera bibliotēkas rokoko telpās. Soņa Jončeva ir viena no Metropoles operas direktora Pītera Gelba favorītēm, un savas simpātijas viņš neslēpj (tāpat kā tās neslēpj citu prestižāko teātru intendanti) – par to var pārliecināties viņu videosarunā, kas ir pieejama Metropoles operas Facebook kontā. Soņa Jončeva Metropoles operā debitēja 2013. gadā Džildas lomā Džuzepes Verdi Rigoleto. Vēlāk Ņujorkā viņa ir dziedājusi Mimī, Violetu, Dezdemonu, Jolantu, Tosku un Luīzi Milleri. 

Soņas spēks slēpjas viņas vokālajās spējās – tā ir viena no skaistākajām, siltākajām un kaislīgākajām balsīm, kādu mūsdienās var dzirdēt teātrī. Balss, kas pavedina, glāsta un paliek atmiņā. Balss, kas pati par sevi ir dramatisks instruments. Viņas repertuārs aptver gandrīz visu operas vēsturi, sākot ar Klaudio Monteverdi. Dziedātājas vokālo tehniku ir nostiprinājušas baroka mūzikas studijas pie leģendārā pedagoga un diriģenta Viljama Kristi. Par viņas starptautiskās karjeras atspēriena punktu kļuva 2010. gadā izcīnītā uzvara Plasido Domingo rīkotajā jauno vokālistu konkursā Operalia.

No Aīdas līdz Piafai

Savu iespēju spektru māksliniece parādīs 27. februāra programmā – skanēs ārijas no Verdi Aīdas un Trubadūra, Pučīni Bohēmas, Vīlām un Madama Butterfly, Dvoržāka Nāras, Pērsela Didonas un Eneja, Hendeļa Rinaldo, Masnē Taīdas un Manonas. Pašās beigās pēc Bizē Karmenas habaneras Soņa izpildīs Edītes Piafas himnu mīlestībai – Hymne à l’amour. "Šajā vakarā es nebūšu uz Metropoles operas skatuves 4000 skatītāju priekšā, bet varbūt koncertu savos ekrānos vēros daudz vairāk cilvēku," saka dziedātāja.

Pēdējos gados Soņa Jončeva ir ievērojami paplašinājusi savu repertuāru. "Izvēloties lomas, pirmām kārtām aizdomājos par varones psiholoģiju. Uzdodu sev jautājumu – vai spēšu viņu nospēlēt. Vissvarīgākais man ir varones raksturs. Man ir jāsaprot, vai varēšu iejusties viņas ādā. Tikai pēc tam seko jautājums – vai varēšu nodziedāt šo partiju," stāsta Soņa Jončeva. "Balss iespējas nav neierobežotas, taču ar savu balsi var daudz ko paveikt – katram māksliniekam ir jāatrod sava interpretācija, kas būs atšķirīga no visām pārējām, tāpēc vajag, lai tā nāktu no sirds. Esmu melomāne, es visu laiku klausos mūziku un daudzas lomas, kuras vēl neesmu dziedājusi, zinu no galvas. Profesionāli esmu labi sagatavota – sāku apgūt mūziku sešu gadu vecumā. Daudz ko zinu par dažādiem stiliem, interpretācijas mākslu, mūzikas vēsturi un vokālo tehniku. Taču mans galvenais uzdevums ir savienot vokālās spējas ar savu aktierisko būtību, klausītāju priekšā cenšos būt patiesa un tieša. Tikai tā var atrast ceļu uz viņu dvēseli. Gribas, lai pēc koncerta vai izrādes beigām cilvēks sajustu, ka viņā kaut kas ir mainījies. Tas ir ambiciozs mērķis, bet esmu pārliecināta, ka operai un teātrim ir kaut kas jāmaina cilvēku domāšanā, jāmaina skatpunkts. Tāpēc ir tik svarīgi būt spējīgam saviļņot skatītājus, pārcelt viņus citā telpā. Sākumā esam vienā punktā, un vakara beigās mums kopā ir jānonāk citā galamērķī," viņa piebilst.  

Fināla skata dēļ

2021./2022. gada sezonā Metropoles operā Soņa Jončeva dziedās Elizabeti Valuā operā Dons Karloss (franču valodā). Princeses Eboli lomā iejutīsies mecosoprāns Elīna Garanča. Kopā šajā operā viņas jau ir dziedājušas Parīzē. Vēlāk Ņujorkā Soņa Jončeva dziedās operās Madama Butterfly un Norma. Metropoles operas direktors Pīters Gelbs ir pavēstījis, ka ar Soņas Jončevas līdzdalību taps mūsdienu amerikāņu komponista Džona Koriljāno Versaļas spoku atjaunojums. Speciāli viņai tiks iestudēta Umberto Džordāno Fedoras pirmizrāde. 

"Dažreiz man gribas nodziedāt operu kādas konkrētas ainas vai fināla skata dēļ," atzīst Soņa Jončeva. "Es neesmu apsēsta ar Madama Butterfly, taču man patīk tās muzikālā līnija, kas ļoti atšķiras no citām Pučīni operām. Iespējams, šis ir viņa aizkustinošākais darbs. Es dievinu Madama Butterfly fināla ainu, tāpat es jūsmoju par Bellīni Pirāta finālu – es varētu izlaist visu, kas ir pirms tam, un nodziedāt tikai finālu, bet tas nav iespējams. Tā ir visskaistākā, emocionāli visvairāk piepildītā mūzika, kas kārtējo reizi atgādina, kāpēc mēs nevaram dzīvot bez operas," viņa secina.

12. martā ierakstu kompānija Sony Classical izdos Soņas Jončevas ceturto soloalbumu Rebirth, kas pērn karantīnas laikā ieskaņots Šveicē kopā ar baroka ansambli Cappella Mediterranea diriģenta Leonardo Garsijas Alarkona vadībā. Tas ir ceļojums cauri pieciem gadsimtiem – no Klaudio Monteverdi un citiem XVI–XVII gadsimta autoriem līdz bulgāru folkmūzikai, spāņu romancēm, angļu madrigāliem un grupas ABBA hitam Like an Angel Passing Through My Room. "Vēlos izcelt šīs mūzikas mūžīgo kvalitāti un neierobežotās brīvības sajūtu. Tas ir aicinājums uz atdzimšanu un atjaunošanu, kas mūsu pasaulei un kultūrai pašlaik ir tik ļoti nepieciešama," uzsver Soņa Jončeva.

Albuma programmas pirmatskaņojums notika pērn augustā Zalcburgas festivāla simtgadē. Vairāk par šo koncertu lasiet šeit

 

Soņa Jončeva
Tiešsaistes koncerts 27.II plkst. 20
Biļetes maksā 20 ASV dolāru
metopera.org 

Informācija: sonyayoncheva.com

P.S. 15. martā Metropoles operas mājaslapā bez maksas varēs noskatīties Pučīni Toskas ierakstu ar Soņu Jončevu titullomā. Viņas partneri ir tenors Vitorio Grigolo (Kavaradosi) un baritons Žeļko Lučičs (Skarpija). Pie diriģenta pults – Emanuels Vijoms. Izrāde iemūžināta 2018. gada 27. janvārī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja