Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uzdziedāt līdzi Zilajam lakatiņam

Eduarda Rozenštrauha simtgadi atzīmēs koncertos Latvijā

Kura no Rozenštrauha dziesmām pirmā ienāk prātā? Daudziem noteikti tas būs Zilais lakatiņš, citiem – Vecās likteņdzirnas… Nosaucot viņa dziesmas – Zelta cauna, Pa kuru laiku nosirmoja jūra, Ai, māte Latgale, Meitenei no manas klases, Kolumbīne, Kādai meičai Cesvainē, Vecpiebalgas ūdensrozes –, gribas dungot līdz. Un, kā par brīnumu, atmiņā ataust dziesmas vārdi līdz pat pēdējam pantiņam.

Eduards Rozenštrauhs – atmodas laika simbols un visu laiku visvairāk dziedāto latviešu dziesmu autors – ir dzimis vienā gadā ar Latvijas valsti, un tas ir pats par sevi saprotams, ka Latvijas simtgades gadā populāri Latvijas mūziķi svinēs Rozenštrauha simtgadi ar koncertiem Bij’ vasara toreiz tik zaiga.

Savulaik Rozenštrauha dziesmas skanēja visur – mājas ballītēs, jubilejās, kāzās. Vispirms anonīmas, gandrīz kā tautasdziesmas, pēc tam – jau paša autora lepni izdziedātas. "Arī es esmu tās spēlējis vai ikvienā pasākumā. Šīm dziesmām piemīt dinamika un dzīvesprieks, latviskais kods," saka koncertu sērijas muzikālais producents Atis Auzāns. Viņš gan uzreiz nevar nosaukt vienu sirdij tuvāko dziesmu, jo koncerta sakarā pakāpeniski ir visas "caur sevi izlaidis". "Kad strādāju pie aranžējumiem, neizvēlos, kura patīk vairāk vai mazāk. Tas ir darbs, kas jādara ar pareizo attieksmi – ar mīlestību un atbildību," saka A. Auzāns un sola, ka ar aranžiju nebūs tā, ka būs grūti dziesmu atpazīt. "Man ir diezgan liela pieredze, un zinu, ka nedrīkst dziesmu salauzt," skaidro mūziķis. Dziesmās nebūšot jauninājumu, bet gan ierastais skanējums, lai tās varētu baudīt un dziedāt līdz. Koncerta programmā skanēs arī mazāk zināmas Rozenštrauha dziesmas, kuras, iespējams, tieši aranžējuma dēļ nav bijušas tik populāras. "Dziesmu ar aranžējumu var sabojāt vai uztaisīt ļoti labu. Man ir eksperts – mana mamma. Viņai nospēlēju, un, ja viņa teiktu, ka neder, tad pārtaisītu. Bet pagaidām vēl tā nav bijis," komentē A. Auzāns.

Toties balsis, kas izpildīs dziesmas, būs citas, un katra no tām dziesmās ienesīs ko savu. Koncertā uzstāsies solisti Normunds Rutulis, Dainis Skutelis, Anmary, Normunds Zušs, Kristīna Zaharova un Oranžo meiteņu trio – Anita Levša, Olga Stupiņa un Inta Gudovska. Atis Auzāns pats dziedās Meitenei no manas klases. "Te gan nedaudz palielināju tempu, dziedot to mazliet jestrāk, bet dziesma nav zaudējusi savu šarmu. Vidū būs tāds kā diksilends – trīs pūšamie instrumenti improvizēs. Forši skanēs," Atis smejas, ka neprotestēs, ja kāds celsies kājās un gribēs dejot, par līdzi dziedāšanu pat nerunājot.

Koncerti notiks Valmierā (17. februārī), Talsos (18. februārī), Nīgrandē (23. februārī), Liepājā (24. februārī), Madonā (25. februārī), Latgales vēstniecībā Gors (2. martā), Ventspilī (3. martā), Ogrē (4. martā), pēc tam arī Tukumā, Jelgavā, Krustpilī, Alūksnē un Rīgā, kur gaidāms noslēdzošais koncerts 18. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja