Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vasaras festivāls Jervi ģimenes lokā Pērnavā

No 15. līdz 21. jūlijam notiks devītais Pērnavas Mūzikas festivāls, kuru dibinājis igauņu diriģents Pāvo Jervi kopā ar tēvu leģendāro maestro Nēmi Jervi

Pērnavas festivālā valda ģimeniska, draudzīga atmosfēra – Igaunijas kūrortpilsētā nepiespiestā gaisotnē pulcējas mūziķi, studenti un klausītāji. 15. jūlijā diriģēšanas vecmeistars Nēme Jervi stāsies pie pults festivāla atklāšanas koncertā, kurā piedalīsies Tallinas kamerorķestris un Igaunijas filharmonijas koris, – skanēs Volfganga Amadeja Mocarta mūzika.

Festivāla notikumos aktīvi iesaistīsies vēl viens Nēmes Jervi dēls – daudzpusīgais mākslinieks Kristjans Jervi. Viņš vadīs diriģēšanas meistarklasi un diriģēs Jervi akadēmijas kamerorķestri 16. jūlijā. Kristjans Jervi izpaudīsies arī kā komponists – viņš ir sacerējis jaundarbu savam brālim Pāvo Jervi un Igaunijas Festivāla orķestrim, pirmatskaņojums notiks 18. jūlijā.   

Pāvo Jervi diriģēs divus Igaunijas Festivāla orķestra koncertus, kuros uzstāsies norvēģu čellists Trulss Merks (Antonīna Dvoržāka Čellkoncerts; 18. jūlijā) un igauņu bass Ains Angers (Modesta Musorgska Nāves dziesmas un dejas; 21. jūlijā). Pirmajā koncertā skanēs arī Karla Nīlsena 1. simfonija, otrajā – Pētera Čaikovska 2. simfonija. Igaunijas Festivāla orķestri Pāvo Jervi ir izveidojis 2011. gadā kā Pērnavas festivāla rezidējošo ansambli, kurā līdzās igauņu mūziķiem spēlē labāko Eiropas orķestru mākslinieki. Viņi festivālā sniedz arī kamermūzikas koncertus un dalās pieredzē ar jaunajiem mūziķiem – Jervi akadēmijas audzēkņiem. Jervi akadēmijas orķestrī spēlē igauņu jaunie talanti, festivālā notiek meistarklases, kurās piedalās topošie diriģenti no daudzām valstīm.  

Pateicoties Jervi dinastijas starptautiskajai slavai, festivāls guvis plašu publicitāti pasaulē. Lielu jauno mūziķu uzmanību piesaista izglītības programma. Igaunijas Festivāla orķestrim Pāvo Jervi vadībā ir izdevies kļūt par pamanāmu simfonisko vienību starptautiskā mērogā – kolektīvs ir sniedzis koncertus Berlīnes filharmonijā, Elbas filharmonijā Hamburgā, festivālā BBC Proms Londonā un devies Japānas turnejā.

Pāvo Jervi astoņpadsmit gadu vecumā kopā ar ģimeni emigrēja no Igaunijas uz ASV, un Pērnavas festivāls ir viņa veltījums dzimtenei, kā arī iespēja atgriezties pie saknēm. Ar Pērnavu ir saistītas Pāvo Jervi bērnības un jaunības atmiņas: šeit pie jūras Jervi ģimene pavadījusi vasaras brīvlaiku, šeit 1973. gadā notikusi Pāvo Jervi pirmā tikšanās ar komponistu Dmitriju Šostakoviču, kurš vasarās regulāri viesojies Igaunijā.

Pērnavas festivālā tiks svinēta igauņu komponista Erki Svena Tīra 60 gadu jubileja. Koncertos skanēs ne tikai viņa opusi, bet arī mūzika, kas viņu ir iedvesmojusi. Festivālā uzstāsies britu vijolnieks Hugo Tičati, kurš kopā ar draugiem piedāvās Baltijas komponistu mūzikas programmu, tajā ir iekļauti arī Pētera Vaska skaņdarbi.   

Informācija: www.parnumusicfestival.ee, www.efo.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja