Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vasaras festivālu ceļvedis

Izvēlies, kas esi – metāla vai folkmūzikas cienītājs, meklētājs vai vienkārši no ikdienas atpūsties alkstošais –, un brauc!

Līdz ar lielajiem koncertiem pēc pandēmijas tukšuma perioda divu gadu garumā atgriežas arī vasaras mūzikas festivāli. Vasara būs īsa – tajā ir tikai divpadsmit nedēļas nogales, un tās aizpildās strauji, tā sarunā pēc pārbūvētā koncertdārza Pūt, vējiņi! (visilgāk nodzīvojušā Latvijas mūzikas festivāla Liepājas dzintars mājvieta) atklāšanas koncerta 27. maijā uzsvēra tā vadītāja Vita Hartmane. Maijā notikuši festivāli FoRest un Nemiers, arī jūnijs jau ieskrējies, tāpēc ir pēdējais laiks kalendārā atzīmēt savai gaumei piemērotākos notikumus, apgādāties ar biļetēm, atbilstošu apģērbu, teltīm un izturību, lai neattaptos pēdējā brīdī, kad tas viss jau sen izķerts. Pilnus mākslinieku sarakstus un citas detaļas meklējiet attiecīgo festivālu tīmekļa vietnēs.

Zobens un lemess
Bauskas pilskalna parkā 10.–12.VI

Mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls (tautas valodā vairāk pazīstams kā lielākais metālmūzikas cienītāju saiets Latvijā), kas aizsākās 2015. gadā Viesītes novada Lonē un jau kādu laiku savus apmeklētājus gaida Bauskā, ir ilggadējā Latvijas metālmūzikas aktīvista Strižas jeb Valda Bērzvada bērns. Līdzās dažādu senu, gandrīz aizmirstu, bet joprojām ļoti noderīgu amatu darbnīcām, kurās mūsdienu cilvēkam tiek atgādināts, ka plastmasā un mūžīgā steigā nav visa mūsu dzīves sāls, un folka iedvesmotām grupām arī smagās mūzikas grupu izvēlē tiek akcentēta turēšanās pie saknēm dziesmu tekstos un skatuviskajā tēlā, muzikālā snieguma mežonīgumā un tiešumā, kāds bija nepieciešams mūsu senčiem, lai izdzīvotu visgrūtākajos apstākļos un nodotu šo spēku no paaudzes paaudzē. Šogad festivālā uzstāsies grupas Mgla (Polija), Harakiri from the Sky (Austrija), Ereb Altor (Zviedrija), Dominanz (Norvēģija), ESA (Apvienotā Karaliste), Exit (Šveice), Ossastorium (Lietuva), Elkupe, Sanctimony, Māra, Frailty, Catalepsia, Urskumug, Druun, Green Novice, Ryvendir, Hesychia un pianists Gļebs Beļajevs ar metāla hitu kaverversijām. Kara plosītās Ukrainas grupas Khors ierašanās iespējas vēl miglā tītas.

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls
Valmiermuižas parkā 17.–18.VI

Jau piekto gadu Valmiermuižas parkā notiekošais starptautiskais etnomūzikas festivāls šogad pārņēmis norises vietas nosaukumu, ierasto Sviestu (tā sauc arī rīkotāju reizi divos gados izdotās etnomūzikas izlases) atstājot vienai no divām skatuvēm. Festivāls ir paaudzies līdz divām dienām. Šī gada vadmotīvs ir mijiedarbe – satiekoties dažādiem cilvēkiem un dažādām kultūrām, dažādiem laikmetiem, cilvēkam ar dabu, materiāliem savijoties un sapinoties. Uzstāsies bungu un dūdu grupa Auļi, Rahu the Fool, poļu duets Mehehe Ududu, Laiksne, triju izcilu mūzikas autoru Edgara Šubrovska, Sniedzes Prauliņas un Oskara Jansona izveidotā tumšās folkmūzikas un kantrimūzikas grupa Juuk, TKP (Julgī Stalte, Ēriks Zeps un draugi), austriešu multiinstrumentālists un jodelētājs Albins Pauluss, Kilema no Madagaskaras, poļu dāmu trio Sutari, balfolka kolektīvs Arcandela. Savīsies arī latviešu un igauņu dzeja, valoda, mūzika: Kristīna Ehina, Contra, Silvers Seps, Guntars Godiņš. Būs mājražotāju un amatnieku tirdziņš, etnodisko (Dīvs Reiznieks, Kaspars Zaviļeiskis), teātris, kino, zirgu izjādes un festivālā jau tradicionālā spāņu mākslinieka Jordi NN uguns skulptūras dedzināšana. Lieliska vieta, kur pavadīt pirmsjāņu nedēļas nogali un iegūt jaunas idejas svētku svinēšanai.

Knifs?
Bauskas Pilskalna parka estrādē 1.–2.VII

Pazīstamais dziedātājs Igo pirmo reizi piedāvā divu dienu festivālu ar saukli Piešķil vasarai knifu! Šogad uzmanības centrā ir ģitāra – logotipā saskatāmas gan nosacītas stīgas, gan ģitāras korpuss, un arī pats nosaukums esot radies no mūziķu bieži lietotā vārda "knifs". Skanēs blūzs, džezs un roks. Spēlēs Līvi (jācer, ka arī pats rīkotājs kā kādreizējais grupas solists pie ­ vienosies uz kādu vecu dziesmu), Big Al & The Jokers, Dakota, Ducele, Inokentijs Mārpls, The Hobos un Ralfs Eilands, kādreizējais Igo Liepājas kluba u.t.t. mūziķu pamatsastāvs – Juris Kristons, Egons Kronbergs, Mārtiņš Burkevics un Vilnis Krieviņš –, ģitāristi Aivars Hermanis, Vjačeslavs Mitrohins un Mārcis Auziņš, būs dzirdama Katrīna Gupalo un Smukais Lībietis.

Progausis
Jaunpils pagasta Apsītēs 8.–9.VII

Ja būtu konkurss par asprātīgāko jaunvārdu, kas izraudzīts par festivāla nosaukumu, šogad pirmo reizi notiekošajam Progausim nebūtu konkurentu, jo tas no ­ rāda gan uz tā veidotāju draudzēšanos ar progresīvo roku, gan veiklo Latvijas meža iemītnieku, kurš redzams festivāla logo. Uzstāsies Holy Lamb, Amorālā psihoze, Mother, Rihards Lībietis Orchestra, Reinis Jaunais, Platons Buravickis, Dr. Klisicka laboratorija, Fonoplane, Bezgalībieši, Mortons, FunCOOLio, Advanced Blue, Doni Tondo, DZ, Harijs, The Chairs, Aston Kais, Treeeye. Pēc koncertiem mūziku no skaņu ­ platēm atskaņos Mixmāsters AG un DJ Švāns, bet par acīm skatāmo mākslu parūpēsies Valters Kiršteins, Andris Dukurs, Barbara Freiberga, Imants Jaudzems un Rūta Patmalniece. Par rokās nenotveramu krāsu spēlēm rūpēsies Puškina ielas gaismas, būs dzejas performances un pirts. Nakšņošana teltīs ābeļdārzā vēl nenozīmē, ka viss, kas krīt uz galvas, ir ēdams – jūlija sākumā āboli vēl nav gatavi.

Positivus
Rīgā, Lucavsalā, 15.–16.VII

Pie ikgadējās došanās uz Salacgrīvu pieradušajiem šogad Posituvus būs atkal jauns piedzīvojums, jau sākot ar garo gājienu pa tuneli zem Salu tilta, jo pēc divu gadu pārtraukuma pasākums atsākas jaunā vietā – Lucavsalā, kur līdz šim notiku ­ šie koncerti apliecinājuši, ka tā ir lieliska vieta festivālam pavisam netālu no Rīgas centra. Šī gada festivālā galvenais uzsvars ir uz hiphopu – galvenie viesmākslinieki ir spilgti šī žanra pārstāvji A$AP Rocky un Megan Thee Stallion, šī laika aktualitātes Yves Tumor & Its Band, Thundercat, Black Midi, SoFaygo, Asafs Avidans, elektroniskās mūzikas meistari Caribou un Jamie xx. Šī īsā ieskata autors visvairāk muzikālā baudījuma gaida no britu džezīgi eksperimentālā postroka kolektīva Black Country, New Road. Arī vietējo mūziķu klāstā visai bagātīgs reperu piedāvājums – Arturs Skutelis, ansis, rolands če, Būū, Eda ­ vārdi, Prusax, Ods, Wiesulis, Viņa, Zeļģis, Muud, $ourj u. c. Būs arī mūsu šīgada Eirovīzijas varoņi Citi zēni, Kriss Noa un Sudden Lights, koncertos vienmēr lieliskās rokgrupas Nē, Nova Koma, Tribes of the City, Sigma un citas.

Kartupeļpalma
Liepājā kultūras namā Wiktorija 23.VII
Cēsīs Mākslas telpā Mala 13.VIII
Salaspilī Mūzikas un mākslas dārzā Rīgava 20.VIII

Kartupeļpalmas programmas veidošanā prioritāte ir nemainīga – piedāvāt klausītājiem muzikālā satura ziņā vēsturiski nozīmīgāko mūsdienu latviešu mākslinieku koncertus neatkarīgi no tā, cik viņiem ir liela auditorija, kamēr citi festivāli viņu virzienā skatās nogaidoši. Salaspilī piekto gadu notiekošais festivāls, kas iepriekšējos divos gados iesakņojās arī Liepājā, šogad notiks trijās vietās, pievienojoties arī Cēsīm, kur ar Jura Simanoviča un Keitijas Bārbales solokoncertiem Mākslas telpā Mala 13. augustā noslēgs Latvijas vinila dienas pasākumu. Kartupeļpalmā Liepājā 23. jūlijā uzstāsies divi spilgti solomākslinieki – blekmetālists Uguns un panku panks Zaķis –, jaunās paaudzes pankgrupa Pauls Raimonds un regeja kolektīvs no Lietuvas Ministry of Echology. Salaspilī 20. augustā spēlēs ŠŅK, Nikotīņi, Kalnejas, DJ Krankenwagen, Bēdu brāļi, Buer & Andromalius, pēc daudzu gadu klusēšanas atgriezīsies savulaik spilgtā ārtroka grupa Nohow, no Igaunijas atbrauks pērnā gada Tallinas Mūzikas nedēļas lielais atklājums – progmetāla kolektīvs JUUR. Salaspilī pasākuma vadītājas lomā iejutīsies šīs desmitgades izcilākā latviešu dziesminiece Keitija Bārbale.

Saldus saule
Saldus Kalnsētas parkā 22.–23.VII

Festivāls Saldus saule aizsākās 1987. gadā kā veltījums kādreizējam Līvu līderim Ērikam Ķiģelim, kurš divus gadus iepriekš bija traģiski gājis bojā. Šis nelaimes gadījums pirmo reizi nopietni sašūpoja Liepājas rokgrupas nākotni, bet, kā mēs zinām, Līvi spēlē joprojām. Šīgada Saldus saules programmā ir arī grupas Linga un Opus Pro, kuru solisti mūs atstājuši pēdējos gados, bet dziesmas turpina dzīvot, ja tās spēlē. Kādu laiku piedzīvojis krīzi, festivāls Saldus saule, nomainoties organizatoram, atkopās un līdz šim lielāko apmeklētāju skaitu sasniedza 2019. gadā. Gan piektdienas vakarā, gan sestdien no paša rīta pļavā darbosies gadatirgus, sestdien pusdienlaikā notiks bērnu koncerts Saldus saulīte (šos pasākumus visi ir aicināti apmeklēt bez maksas). Galvenajos vakara koncertos uz skatuves kāps gan vecas, gan jaunas latviešu grupas: Dzelzs vilks, Inokentijs Mārpls, Pienvedēja piedzīvojumi, Dzeltenie pastnieki, Citi zēni, Sudden Lights, Louie Fontaine, Bloody Heels, Indygo, Colt, DivDiv, Rusted Wheel, Džonijs Salamanders, Ivo Fomins un citi.

Fontaine Rock Festival. Here to Stay
Pāvilostā Fontaine City 29.–31.VII

Dāņu izcelsmes mūziķis un, iespējams, visvairāk rokenrola reliģijas pārņemtais uzņēmējs pasaulē Luijs Fonteins ar savām aktivitātēm pagājušajās desmitgadēs jau ir parūpējies par kultūras apvērsumu Liepājā ar burtiski aizraujoša interjera viesnīcām, izklaides vietām (joprojām darbojas klubs Fontaine Palace un uzdzīves kvartāls Gipsy Camp) un Deli Snack ēstuvēm visā Latvijā. Tagad viņš, dažus gadus paspēlējis blūzroku un atvēris klubu Ņūorleānā, ir atgriezies Latvijā, lai būvētu savu sapņu pilsētiņu sen pamestas alus darītavas ēku kompleksā Pāvilostā, kur pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal piedāvā Fontaine Rock Festival, kam parasti bijuši arī apakšnosaukumi, nereti saistīti ar elli, un šoreiz Here to Stay liecina, ka Luijs Fonteins Pāvilostā ir uz ilgāku palikšanu. Pērn jau iesildījies ar tur notikušajiem Līvu dziesmu svētkiem un Kuršu metāla dienu, šovasar viņš piedāvā festivālu uz trim skatuvēm. Uzstāsies trīsdesmit grupu: Gregory Boyd (ASV), Knucklebone Oscar (Somija), Manzana (Somija), Eddie Angel (Lielbritānija), Louie Fontaine & Band (Dānija, ASV, Latvija), Rebel Riot, Oranžās brīvdienas, Inokentijs Mārpls, Pienvedēja piedzīvojumi un citas. Laivu īre un peldēšanās ezerā vai upē ir tikai daži no bonusiem, kas gaida apmeklētājus.

Summer Sound
Liepājas pludmalē 29.–30.VII

Mūzikas festivāls Liepājas pludmales smiltīs, kas kļuvis par jauniešu pūļu iemīļotu tradīciju kopš Beach Party laikiem, nu jau desmito reizi notiks kā Summer Sound, bet nosaukuma un organizatoru maiņa apmeklētājiem maz ko izsaka. Visu diktē nemainīgi dabiskā vide, kas prasa jautrību un kustību, jo kustas taču arī pamats zem kājām – smilšu graudiņi (atšķirībā no cietā asfalta, bruģa vai grīdas, pret ko var sasisties) nekad pat pēc vieglākā pēdas pieskāriena nepaliek uz vietas, un arī kritiens pludmales smiltīs ir nesāpīgs un pat jautrs. Ja ir ballīte kuplā draugu pulkā, muzikālajam fonam nav lielas nozīmes, vai tie ir divi pasaulslaveni džentlmeņi no Anglijas – Riton un Džons Ņūmens –, Lietuvas Eirovīzijas zvaigznes The Roop, folk/electro apvienība no Ukrainas Go A vai populāri Latvijas mākslinieki, kas neļaus skumt: Musiqq, Gacho, Oranžās brīvdienas, B Optimist, Sub Scriptum, Carnival Youth, Sudden Lights, ansis, Jumprava, Dzelzs vilks, Eliots, Dagamba, Astro’n’out, Singapūras satīns, Kreisais krasts, Pienvedēja piedzīvojumi, Ralfs Eilands un citi.

Laba daba
Līgatnes pagastā LU atpūtas kompleksā Ratnieki 5.–7.VIII

Ne katrai radiostacijai ir savs pašas rīkots mūzikas festivāls, bet Latvijas Universitātes studentu Radio NABA, kas ir Latvijas Radio 6. kanāls, ik vasaru (izņemot divas iepriekšējās) tāds ir. Tā muzikālais piedāvājums adresēts lielākoties saviem klausītājiem. Šogad uzstāsies elektroniskās mūzikas māksliniece Zavoloka no Ukrainas, enerģiskais izraēliešu duets AGAT, Salums Matata no Tanzānijas, bungu un dūdu grupa Auļi, Jauno Jāņu orķestris, Pienvedēja piedzīvojumi, Inokentijs Mārpls, Zig Zag, Baložu pilni pagalmi, Kārlis Kazāks, Evija Vēbere, Oranžās brīvdienas, Tesa, Nikotīņi, Effekts, Keitija Bārbale, Čipsis un Dullais, Kanisaifa, vīru kopa Vilki, East Bam jeb Roberts Gobziņš un viņa slavenais draugs Westbam no Vācijas, viena no senākajām latviešu panku bandām PND, Riga Reggae, mākslinieka Kristiana Brektes eksperimentālās mūzikas projekts +K+M+B un nozīmīgā latviešu sintpopa grupa LLL, kas īpašam koncertam apvienosies tieši šajā festivālā. Uz pankroka skatuves Ej apskrieties kāps deviņas grupas, būs plaša teātra, dejas izrāžu un performanču programma, kā arī kino, meistarklašu, radošo darbnīcu un Radio NABA tiešraides programma. Festivālā īpaši gaidītas ir ģimenes ar bērniem un suņiem.

Porta
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 20.VIII
Rīgā Mežaparka estrādē 25.VIII

Turpinot pērnvasar aizsākto tradīciju, arī šogad pasaules mūzikas festivāls Porta izskanēs zem klajas debess – Juglas ezera krastā, dabas skaņām un norisēm papildinot uz skatuves notiekošo. Uzstāsies somu apvienība Wimme & Rinne, kas savu mūziku ietērps neparastās skaņās, sāmu joikošanas stilu savijot ar elektronisko un eksperimentālo džezu. Seši vīri no franču un itāļu grupas Lalala Napoli ļaus iejusties gan tarantellas ritmos, gan dvēseliskos mūzikas stāstos. Mūziķi no Izraēlas Yemen Blues sola klausītājus iepazīstināt ar jaunā laikmeta kultūras mūziku, kurā apvienojas jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmi, savukārt vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. Piecas dienas vēlāk Porta pārcelsies uz Mežaparka estrādi, kur uzstāsies grupa DakhaBrakha, kas Latvijā pabijusi jau vairākkārt, bet tieši pašlaik latviešu atbalsts grupai no kara plosītās Ukrainas ir vajadzīgs visvairāk. Neatstāsim nevienu Mežaparka kvadrātmetru tukšu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja