Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Verdi operas Ernani koncertuzvedums Latvijas Nacionālajā operā pulcēs izcilus mūziķus

14. janvārī Latvijas Nacionālajā operā notiks Džuzepes Verdi operas Ernani koncertuzvedums ar izcilu mūziķu piedalīšanos, informēja operas pārstāve Irbe Treile.

Pie Latvijas Nacionālās operas orķestra pults stāsies pasaulslavenais diriģents Daniels Orens – viens no pasaulē labākajiem Verdi mūzikas interpretiem, kurš Latvijā viesosies pirmo reizi. Galvenās lomas interpretēs latviešu publikai jau pazīstamās operzvaigznes Dināra Alijeva un Andreass Bauers, pirmo reizi pie mums viesosies baritons Franko Vasallo un tenors Liks Robērs, kuru balsis skan pasaules vadošajos opernamos. Starptautisko zvaigžņu sastāvu papildinās lieliskie Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele, Raimonds Bramanis un Rihards Mačanovskis, kā arī Latvijas Nacionālās operas koris.

Operai Ernani Džuzepe Verdi iedvesmu smēlies Viktora Igo lugā – intriģējošā stāstā par trim vīriešiem, kas mīl vienu sievieti. Rīgā šī opera visā pilnībā nav skanējusi kopš 1931. gada LNO iestudējuma. Arī pasaulē Ernani ir reti iestudēta opera savas vokālās sarežģītības dēļ.

Diriģenta Daniela Orena spožā starptautiskā karjera sākās 1975. gadā ar uzvaru Herberta fon Karajana konkursā. Kopš tā laika viņš pastāvīgi diriģējis ASV un Eiropas opernamos, bijis vairāku Itālijas opernamu – Romas, Triestes, Neapoles, Dženovas un citu - muzikālais vadītājs un galvenais diriģents. Pašlaik viņš ir galvenais diriģents Izraēlas operā un Verdi operā Salerno. Daniels Orens regulāri diriģē pasaules vadošajos opernamos – Metropolitēna operā, Karaliskajā Koventgārdena operā, Vīnes Valsts operā, Bastīlijas operā Parīzē, Veronas arēnā, Romas, Dženovas, Florences, Parmas, Turīnas, Venēcijas, Buenosairesas, Sanfrancisko, Tokijas, Hjūstonas, Vašingtonas operās un citviet. Tāpat viņš sadarbojas ar pasaules labākajiem orķestriem. Diriģenta plašajā repertuārā nozīmīga vieta ir Džuzepes Verdi operām. 

Maskavas Lielā teātra soliste, soprāns Dināra Alijeva ir daudzu starptautisku konkursu laureāte. Viņa plūkusi laurus Marijas Kallasas (Atēnas, 2007), Jeļenas Obrazcovas (Sanktpēterburga, 2007), Francisko Vinjas (Barselona, 2010) konkursos un Plasido Domingo Operalia (Filarmonica Della Scala, 2010). Dziedātāja ir pastāvīga viešņa tādos pasaulslavenos opernamos kā Vīnes Valsts opera, Bavārijas opera, Berlīnes Vācu opera, Frankfurtes opera, Hamburgas Valsts opera un citos. Latvijas Nacionālajā operā Dināra Alijeva dziedājusi Violetas lomu operā Traviata, Tatjanu Jevgeņijā Oņeginā, kā arī Leonoru Trubadūrā.

Vācu bass Andreass Bauers Latvijas skatītāju sirdis iekarojis ar spožo Mefistofeļa lomas interpretāciju Šarla Guno operā Fausts, arī kā Zakarija Džuzepes Verdi operā Nabuko. Kopš 2013. gada Andreass Bauers ir Frankfurtes operas solists. Viņš dzied arī Berlīnes Valsts operā, Drēzdenes Zempera operā, Budapeštas festivālā, Lionas operā, Sietlas operā, Leipcigas operā un citviet. Pagājušajā sezonā Andreass Bauers debitēja Milānas Teatro alla Scala ar basa partiju Mocarta Rekviēmā. Andreass Bauers sadarbojies ar daudziem mūslaiku izciliem diriģentiem. 

Franko Vasallo ir viens no Itālijas vadošajiem baritoniem, kura repertuāra pamatā ir lomas Džuzepes Verdi operās. Franko Vasallo regulāri dzied vadošajos Itālijas opernamos, tostarp Milānas Teatro alla ScalaTeatro La Fenice Venēcijā, Teatro San Carlo Neapolē, Teatro Regio Turīnā, Veronas arēnā u.c. Ārpus dzimtenes dziedātāja balsij publika uzgavilējusi Metropolitēna operā Ņujorkā, Karaliskajā Koventgārdena operā Londonā, Bavārijas Valsts operā, Vīnes Valsts operā, Vācu operā Berlīnē un Berlīnes Valsts operā, Cīrihes operā, Hamburgas Valsts operā, Drēzdenes Zempera operā, Madrides Teatro Real un daudzos citos ievērojamos opernamos.

Kanādiešu tenors Liks Robērs īsā laika posmā ir kļuvis par vienu no interesantākajiem mūsdienu spinto tenoriem. Viņa ceļš uz starptautiskajiem panākumiem sākās 2012. gadā ar debiju Rūdolfa lomā Verdi operā Luīze Millere Malmes operā. 2015. gadā dziedātājs ar panākumiem debitēja Metropolitēna operā Ņujorkā, interpretējot titullomu operā Ernani maestro Džeimsa Levaina muzikālajā vadībā.

Biļetes uz operas Ernani koncertuzvedumu var iegadāties LNO un Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/events/event/60642

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja