Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vīnes mūzikas tradīciju dzīvais gars. Festivāls Vīnes klasika aicina ieklausīties nezūdošās vērtībās

Festivāla Vīnes klasika koncertos no 14. līdz 22. februārim varēs baudīt Vīnes klasiķu – Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena, Jozefa Haidna, kā arī romantiķu Franča Šūberta un Johannesa Brāmsa skaņdarbus.

Ikgadējā VSIA Latvijas koncerti organizētajā festivālā gaidāmas tikšanās ar izciliem mūziķiem, piemēram, ar franču trompetistu Romānu Lelē, kura rokās instruments gluži vai dzied. Viņš 26 gadu vecumā saņēmis prestižo Victoires de la Musique balvu kategorijā Gada jaunais mūziķis un joprojām pārsteidz klausītājus ar žilbinošu virtuozitāti un glāsmainu trompetes tembru. Viesis muzicēs kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē.

Šveicē dzīvojošā pianiste Arta Arnicāne sagatavojusi īpašu Bēthovena klaviersonāšu programmu – veltījumu Vīnes klasiķa 250. jubilejai, ko šogad atzīmē visā pasaulē. Savukārt Trio Palladio, kurā spēlē vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš, festivāla noslēgumā 22. februārī Mazajā ģildē vedīs no Bēthovena un Šūberta līdz XX gs. Jaunajai Vīnes skolai izsmalcinātā puantilista Antona Vēberna personā.

Tikmēr festivāla atklāšanas koncertā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 14. februārī plkst. 19 Latvijas Radio kora dziedājums sabalsosies ar Lietuvā dzīvojošās Guntas Gelgotes dzidro soprānu un Kristīnes Adamaites ērģeļu spēli. Sigvarda Kļavas diriģētajā programmā – Volfganga Amadeja Mocarta ārijas un Antona Bruknera motetes.

Austriešu komponists A. Brukners ir viens no XIX gs. otrās puses novatoriem, kura vārds mūzikas vēsturē ierakstīts ar deviņām simfonijām un sakrālo kormūziku. Latvijas Radio kora izpildījumā skanēs Ave Maria, Vexilla Regis, O Justi un citas Bruknera motetes un tām līdzās – Mocarta Laudate Dominum, Ave Verum Corpus un citi viņa meistardarbi. "Mūsu koncerts veidos tiltus no Mocarta uz Brukneru, no ārkārtīgi personīgā uz vispārsaprotamo un vispārpieņemamo," diriģents Sigvards Kļava stāsta par koncerta ieceri. "Bruknera smelšanās no Vīnes klasiķu devuma un iespaidi, ko sniedz ne tikai šis kultūras mantojums, bet arī pati šīs pilsētas vide, ir tie apstākļi, kas mums ļāvuši iepazīt Brukneru – gan ar simfonijām, gan izcilu kora mūziku, kas sakņojas dziļās, ļoti patiesās, fundamentālās katoliskās saknēs. Tieši šīs latīniskās motetes spējušas savienot profesionālo, elitāro muzicēšanas slāni ar ļoti plašo kora dziedātāju kopienu." 

Atliek vien piebilst, ka vienlaikus 14. februāra vakarā Spīķeru koncertzālē koncertā Vīns un mūzika Jozefa Haidna un Ludviga van Bēthovena solodziesmas atskaņos soprāns Elīna Šimkus, baritons Rihards Millers un pianiste Herta Hansena, bet stāstnieks būs Orests Silabriedis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja