Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zaļais garīgums jubilejas sezonā. Projektu Gads ar Putniem aizsāk Hildegardes meditācijas

"Ir kāds spēks no mūžības, un šis spēks ir zaļš. No zaļā ir radītas debesis un zeme, un viss pasaules skaistums. Nav neviena radījuma, kurā mītošais iekšējais starojums nebūtu nācis no Dieva zaļā spēka," tā par pasauli un tās dzīvības procesiem teikusi viduslaiku vizionāre, mūķene, dziedniece un komponiste Bingenes Hildegarde, kuras darbus šovakar, 9. martā, plkst. 19.00 Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Rīgā atskaņos vokālā grupa Putni.

Programmu Hildegardes meditācijas grupa sagatavojusi kopā ar domubiedriem mūzikā – ērģelnieci Kristīni Adamaiti, dziesminieci Antu Eņģeli un sitaminstrumentālisti Virdžīniju Laubi-Vītiņu.

Hildegardes meditācijas būs pirmais koncerts projektā Gads ar Putniem, kura gaitā, gatavojoties vokālās grupas Putni 30 gadu jubilejas sezonai, vairākos virzienos tiks attīstīta putnu tēma, piedāvājot astoņus koncertus ar 26 profesionālu mūziķu un mākslinieku piedalīšanos. Koncertos Ar Putniem mežā/ pļavā/pie ūdens/pilsētā iesaistīsies komponiste Madara Pētersone, saksofonists Arvīds Kazlausks, klavesīniste Ieva Saliete, blokflautiste Ieva Nīmane, rakstnieks un putnu fotogrāfs Rvīns Varde un māksliniece, leļļu meistare Velta Emīlija Platupe, kas projektam radījusi arī krāšņu vizuālo tēlu. Koncertu muzikālo materiālu veidos Madaras Pētersones jaundarbs elektronikai un sieviešu balsīm, solo skaņdarbi saksofonam, blokflautai un klavesīnam, kā arī improvizācijas.

Projekta pirmā koncerta Hildegardes meditācijas centrā būs viedās mūķenes "zaļā garīguma" filozofija un viņas mūzika, kurai Putnu repertuārā jau gadiem ir īpaša vieta. Kopš 2006. gada pie klausītājiem nonākušas jau vairākas izcilajai viduslaiku personībai veltītas programmas, tostarp Hildegardes sapņi, kas pērn tapa kopā ar ērģelnieci Kristīni Adamaiti un komponisti Eviju Skuķi un tika atskaņota Rīgas un Kurzemes baznīcās, iemantojot vairāk nekā 4000 skatījumu internetā un publikas ovācijas garīgās mūzikas festivālā Beļģijā.

Putnu mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe atklāj, ka dziesminiece Anta Eņģele ierastās ģitāras vietā šoreiz spēlēs viņas īpašumā esošo monohordu. Mierpilnie Bingenes Hildegardes opusi koncertā skanēs pamīšus ar citiem viduslaiku un jaunāku laiku dziedājumiem un ērģeļu darbiem. Tie būs Arvo Perta, Žannas Demesjē, Orlando Gibonsa, Raiena Klēra, Alfonso X skaņdarbi un XII–XIII gadsimta spāņu vokālā mūzika. Tibetas skanošos traukus, vibrofonu un citas perkusijas kopā ar Putnu dziedātājām spēlēs Virdžīnija Laube-Vītiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja