Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ābolu ķocis. Medības. Viss ir nopērkams, izņemot pašcieņu un mīlestību

Pēc Aleksandra Vampilova lugas Pīļu medības motīviem. Medības. Režisors Elmārs Seņkovs. Izrādē piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas aktiermākslas studenti. Tuvākās izrādes Zirgu pastā 2., 3. jūnijā

Henrieta Verhoustinska

@@@@

Režisors Elmārs Seņkovs par padomju Čehovu dēvētā Vampilova 50 gadu seno lugu kopā ar LKA aktiermākslas studentiem pārnesis uz mūsdienām, padomju biroju nomainot pret mārketinga kantori, medības – pret maratonu, varoņiem rokās iespiežot mobilos telefonus un ļaujot viņiem, jaunajiem cilvēkiem, runāt necenzētā valodā. Man patīk, ka viņi nevairās no pauzēm un neuztraucas, ka visu vajag ātri. Patīk, ka saka – dzīves bezjēgas strupceļš, krīze nav tikai trīsdesmitgadnieku un vecāku ļaužu diagnoze, tā var iestāties arī 27 gadu vecumā. Izrādes smaguma centrs ik ainā nosvārstās, par to kļūst gan Jēkaba Reiņa pievilcīgais, biedējoši mierīgais oficiants, gan Riharda Zelezņeva nervozais un Matīsa Millera pamatīgais "draugi un kolēģi", gan Elīnas Bojarkinas spriganā meitene, kura tic mīlai savā galvā, bet neatšķir to realitātē, gan Sandijas Dovgānes šarmantā plēsoņa. Taču par spriedzes koncentrātu kļūst Matīsa Budovska atveidotā galvenā varoņa un viņa dzīvesbiedres – Unas Eglītes introvertās varones – attiecības. Patīk, ka Matīss Budovskis necenšas savu varoni izskaistināt, tas ir kaitinošs, paģirās fiziski atbaidošs tips, taču paradoksālā kārtā aktieris liek just līdzi savam antivaronim. Patīk, ka visi šie cilvēki faktiski ir jau gatavi aktieri.

 

Atis Rozentāls

@@@@@

Leļļu teātrim gatavotā aktieru kursa diplomdarba izrāde Elmāra Seņkova režijā pārspēj lielu daļu Latvijas teātru produkcijas šajā sezonā. Aleksandra Vampilova padomju laikiem drosmīgā luga pilnībā pārveidota, papildināta ar pašu aktieru radītiem tekstiem un iecelta mūsdienu situācijā. Līgas Zepas izveidotajā telpā mēbelēm un spilveniem nav noņemtas cenas zīmes – tā ir pasaule, kurā viss ir nopērkams, izņemot pašcieņu un mīlestību. Matīss Budovskis pārliecinoši atklāj jauna cilvēka krīzi vērtību relatīvisma apstākļos, raksturīgi laikmeta tipāži ir izdevušies arī pārējiem aktieriem. Ļoti atšķirīgas un ļoti precīzas savās izpausmēs ir Sandija Dovgāne, Una Eglīte un Elīna Bojarkina, izteiksmīgu neirastēniķi spēlē Rihards Zelezņevs, šķietami panaivs ir Matīsa Millera varonis, Jēkabam Reinim ir padevies atturīgi ironisks tipāžs. Katrs tēls paliek atmiņā un stiprina ansambļa vienotību. Uz šī fona vienīgais "pieaugušais" Varis Piņķis izskatās salīdzinoši štampains un paredzams. Tas ir teātris, kas dzīvi, sāpīgi un pašironiski runā par jaunu mūsdienu cilvēku problēmām, noturot skatītāju uzmanību un atklājot jauno aktieru lielo potenciālu, kuru, kā zināms, Leļļu teātrim neesot kur likt.  

 

Top komentāri

Sazinkas
S
Pateicoties Ābolu ķocim, radās interese un paspēju nopirkt biļeti - viss jau izpirkts acīmredzot teicamo atsauksmju dēļ. Arī Nelabā roka ir pārliecinoša izrāde gan režijas, gan aktierdarbu ziņā. Jaunie talanti kā svaiga gaisa malks :)
Ha
H
Sanāk, ka kurss gatavots Leļļu teātrim, bet, kad sagatavots, tad vairs nav vajadzīgs? Ha - izklausās pēc komunikācijas trūkuma starp plānotājiem, apmācītājiem un darba devējiem.
Pravietisnejaukais
P
Mīlestību... cik nu no cilvēka vispār tā iespējama... gluži labi var iniciēt ar naudu. Pašcieņu - vēl vieglāk. Uz mīlestību Dieva izpratnē ir spējīgs tikai viens cilvēks - Jēzus no Nācaretes. Tā nav jāpērk, jo viņa JAU IR.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja