Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Filmas Filomena recenzija. Filomenas dēls

Dāma Džūdija Denča izcili spēlē īru kundzi, kura ar žurnālista palīdzību meklē savu pazudušo dēlu

Jūsu uzmanībai lieliskā britu filma Filomena, ko veidojis daudzpusīgais un vitālais teju režijas klasiķis Stīvens Frīrss. Kaut Filomena ir ne tik daudz režisora, cik aktrises Džūdijas Denčas un scenārista, starp citu, arī šīs filmas otras galvenās lomas – žurnālista – tēlotāja, Stīva Kūgena solo. Sākumā bija grāmata – bijušā BBC žurnālista, kurš specializējās Krievijas politikā, vēlāk politiskajām partijām pietuvināta PR speciālista Mārtina Sikssmita dokumentālā proza – Filomenas Lī pazudušais bērns (The Lost Child of Philomena Lee), kas ir šīs filmas pamatu pamats. Pats Mārtins Sikssmits Stīva Kūgena atveidā nav tikai aizkadra personāžs, bet gan viens no diviem galvenajiem varoņiem.

Jau pašā filmas sākumā skatītājs uzzina, ka Mārtins Sikssmits politiska skandāla dēļ ir zaudējis darbu. Viņš ir gatavs "jauniem izaicinājumiem", kaut būtībā – ārkārtīgi apjucis. Nejauša iepazīšanas ballītē ar kādu jaunu sievieti viņam rokās iedod zelta pavedienu – šīs jaunās sievietes mātes, vārdā Filomena Lī, dzīvesstāstu. Ātri nobēris tekstu, ka viņa profesionālās intereses nekādi nav saistītas ar žurnālistiku un cilvēkstāstiem, Sikssmits nākamajā epizodē jau kopā ar īru kundzīti Filomenu dodas viņas pazudušā, agrā jaunībā atņemtā dēla meklējumos.

Filomenas režisors Stīvens Frīrss droši strādā ar kontrastiem un paralēliem laika slāņiem, mijot ainas no XX gs. 50. gadiem un mūsdienām. Vispirms ir jaunība un mirkļa aizrautība – epizode filmas sākumā, kurā jaunā, spriganā meiča Filomena gadatirgū iepazīstas ar puisi, ir filmēta siltos, piesātinātos toņos – tas ir īpašs notikums naivās īru meitenes dzīvē. Tālāk dramatiski pārdzīvojumi – neprecētā, nepilngadīgā Filomena ir gaidībās, īru katoļu sabiedrībā tas ir kaunpilns grēks. No mājām padzītā Filomena nonāk klosterī, kura specializācija ir kritušo meiteņu pāraudzināšana smagā darbā, savukārt grēkojošo meiteņu bērni tiek atdoti adopcijai.

Filomenas sižets piedāvā arī sava veida izmeklēšanas intrigu – Sikssmits kopā ar Filomenu dodas uz Ameriku. Lai gan mūķenes cītīgi slēpj jelkādus faktus par kritušo meiteņu bērnu gaitām, apgalvojot, ka arhīvs ir sadedzis, Sikssmits veiksmīgi šķetina nejauši īru krogā rokās iekritušo informācijas pavedienu. Izrādās, visā apkaimē ir zināma klostera "specializācija" – piegādāt bērnus adopcijai uz Ameriku. Pēc Otrā pasaules kara īru "bāreņus" ir adoptējušas gan Holivudas zvaigznes, gan labi situēti amerikāņi. Pie abu – Filomenas un žurnālista Sikssmita – ceļojuma pāri okeānam tad arī paliksim, abi sekmīgi šķetina pazudušā dēla intrigu un meklē tā pēdas, kaut ar neapšaubāmu happy end viss diemžēl nebeidzas – ne dzīvē, ne filmā.

Līdzās kino kvalitātēm (emocionāli saviļņojošais stāstījums, kas izrisināts divos laika slāņos, bagātīgie galveno varoņu raksturi u. c.) filmai piemīt arī spēcīgs sociālkritiskais elements, kas vērsts katoļu baznīcas virzienā. Fanātisms, pakļaujot pazemojumiem "grēkojušās meitenes" un pēcāk atņemot tām bērnus, ir skāris ne tikai Filomenu, bet arī daudzas citas 50. gadu meitenes. (Filmas finālā, kā jau tas pieklājas uz dokumentāliem faktiem balstītam darbam, ir arī norāde, ka šī nav vienīgi Filomenas Lī traģēdija. Līdzīgi pārdzīvojumi ir bijuši jāizcieš simtiem īru meiteņu un viņu adopcijai uz ārzemēm atdotajiem bērniem.) Atzīstami ir jānovērtē filmas intonāciju daudzšķautņainība – Filomena Lī ir vitāla būtne, kuru granddāma Džūdija Denča spēlē ar sev raksturīgo vieglumu, spējot vienas epizodes ietvaros pāriet no sadzīviskas komēdijas noskaņām līdz dramatisma dzīlēm. Filomenai patīk pļāpāt, pārstāstīt lubeņu saturu, patīk brīnīties par hoteļa brokastu piedāvājumu, un tajā pašā laikā Denčas spēlē klātesoša ir Filomenas dramatiskā mūža dimensija. Atņemtā, nolaupītā dēla traumu Filomena ir nesusi sevī pusgadsimtu. Labs partneris Denčai ir arī Stīvs Kūgens, populārs britu aktieris, labs raksturotājs, kurš arīdzan ir atradis perfektu balansu starp viegli ironisko un dramatisko sava varoņa – žurnālista – raksturojumā.

Lieliska britu kinolente, kura ir pelnījusi Oskara nomināciju kā gada labākā filma (nominēta ir arī Džūdija Denča – labākā aktrise, kā arī labākais scenārijs un labākā mūzika).

Filomena ****
Drāma. Lielbritānija. Režisors Stīvens Frīrss.
Lomās Džūdija Denča, Stīvs Kūgens

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja