Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Filmas Nelikumība recenzija. Noreibušais apgabals

Viens no pretrunīgākajiem posmiem ASV vēsturē – sausais likums – stilīgā un spriedzes pilnā filmā Nelikumība Patiesi, jaudīgi, aizkustinoši, maķenīt drebulīgi. Tāda ir filma Nelikumība/Lawless, kuras varoņi ir  trīs brāļi Bondurāni – jauns, dumjš un vietējā eimišu garīdznieka meitā Bertā (Mia Vasikovska) ieķēries karstgalvis Džeks (Transformeru varonis Šaija Lebafs), Pilsoņu karā izdzīvojušais Hovards (Džeisons Klārks, redzams arī šīs nedēļas repertuāra jaunumā Slepenā operācija 30 pēc pusnakts/Zero Dark Thirty) un klusējošais saimnieks, īsts harismātiskais dzīvnieks Forests (seksīgais brits Toms Hārdijs).

Trijotne kaut kur Virdžīnijas štatā, Franklinas apgabala nomalē, klusas ceļmalas viensētā kopj savu mazo rūpalu – šīs dīvainās vīriešu saimes nama lieveņa priekšā ir benzīna pumpis, ja nu kādam garāmbraucējam savajagas…

Kandža, vārdā mēnesgaisma

Kaut gan visā apgabalā zināms – te katrā viensētā ļaudis dzen leģendāro mēnesgaismu/moonshine – kandžu, kuru ved uz pilsētu tirgot. Ir 1931. gads,  un Amerikā jau vienpadsmito gadu plosās "sausais likums". To ievērot aicināti šerifi, bet kā tu ar savējiem kašķēsies? Tāpēc visa apgabala sīkie likumsargi ņem sīkus kukulīšus un piever acis uz ciematu robežas bieži šķērsojošajiem kravas auto, kas glītās litra burciņās ar skrūvējamiem vāciņiem naski izvadā patērētajiem nepieciešamo krogus preci.

Vēl par brāļiem Bondurāniem klīst leģenda, ka – vismaz abi vecākie – ir "nemirstīgi" – viņus ne lodes ķer, ne pieveic slimības. Toties raksturs visiem esot briesmīgs un nepakļāvīgs. Kā saka tādos gadījumos – ar Bondurāniem labāk nepīties.

Pie brāļiem Bondurāniem ierodas pilsētas skaistule Megija (Džesika Čestina), kura vēlas aizbēgt no ļaunām atmiņām par savu krogus dejotājas karjeru Čikāgā. Skaidra lieta, ka vismaz viens no brāļiem paklusām met acis uz nerunīgo pilsētas putnu...

Un tavu neražu – apkarot sausā likuma izraisīto nelegālo biznesu no Čikāgas ierodas arī prokurora palīgs – patoloģiski glums sadists un dendijs vienā personā – Čārlzs Reikss, kuru garšīgi līdz nelabumam tēlo austrāliešu aktieris Gajs Pīrss (vēlāk šīs slepenpolicijas aizmetnis ar Edgara Hūvera svētību pārtaps ietekmīgākajā ASV nelikumību apkarošanas iestādē Federālajā izmeklēšanas birojā – FIB –, un visa valsts līdz pat 1933. gadam, kad sauso likumu atcēla, tiks ierauta gangsteru un FIB karā). Alkohola tirdzniecības apkarotājs Reikss ij netaisās slēpt savus nodomus – turpmāk visu alkohola biznesu apgabalā kontrolēs viņš – par naudu, protams. Kas neklausīs un atteiksies – to sagaida lode pierē vai vēl izsmalcinātākas mocības.

Nepakļaušanās "likumam"

Kamēr jauneklis Džeks kopā ar savu bērnu trieku izslimojušo, tak aplam apķērīgo draugu Kriketu Peitu (burvīga maza lomiņa Deinam Dehānam) kopīgi ķimerējas ar autotehniku un kandžas aparātiem, nemitīgi tos uzlabojot, un laiku pa laikam izrāda neveiklu interesi par smuko Bertu, starp pieaugušajiem vīriem – brāļiem un Reiksu – pamazām arvien vairāk nobriest konflikts par nepakļaušanos likumam, proti, nepakļaušanos ar likumu maskētai korupcijai. Savu gandrīz liktenīgo lomu "lielo vīru" spēlēs nospēlē arī pilsētas mafiozi Floids Baners (elegants kameo Gērijam Oldmenam).

Spēcīgajam kinorežijas profesionālim Džonam Hilkoutam, kura 2009. gada filma Ceļā (ar Vigo Mortensenu) izsauca kritikas sajūsmu, jaunākais darbs Nelikumība ir atgriešanās pie nosacītā žanra, ko dēvē par vesternu. Turklāt šī atgriešanās notiek vecu draugu kompānijā – 2005. gadā Hilkouts Austrālijā pēc komponista, dziedātāja un dzejnieka Nika Keiva scenārija jau uzņēma jaudīgu ķengurvesternu – filmu Piedāvājums/Proposition, kurā galveno lomu tēlo Gajs Pīrss.

Niks Keivs, būdams spēcīgas prozas cienītājs, pēc Proposition panākumiem (Austrālijā tā kļuva par gada filmu, teicamas atsauksmes arī pasaulē) ierunājās par nākamo kopdarbu ar Hilkoutu – Keivam padomā bija kādas reālas dzimtas atvases autobiogrāfiskais romāns – Meta Bondurāna (filmas Hovarda dēla) romāns Slapjākais (jeb apreibušākais) apgabals pasaulē/The Wettest County in the World, kas kļuva par pasaules bestselleru. Keivs pat savu ansambli šai filmai par godu, precīzāk, filmas tēmai – kandžas tirgotājiem, pārdēvēja par The Bootleggers – tā mūzika arī skan filmā. Lielisks ir filmas operatora Benuā Deloma darbs un mākslinieku ieguldījums pedantiskā 30. gadu retroatmosfēras radīšanā.

Bez metropoļu spožuma

Iespējams, filma nav jauns vārds gansteržanra attīstībā, ja salīdzina ar tādiem šedevriem kā Krusttēvs, Reiz Amerikā vai Nepiedots, tomēr tās drīzāk ir mafijfilmas, nevis aizkustinoši "lauku vesterni", kas parāda pavisam citu Ameriku atšķirībā no Čikāgas vai Ņujorkas spožuma un posta sausā likuma laikā. Nelikumība noteikti patiks tiem, kas jau trīs sezonas ir "uzsēdušies" uz amerikāņu kulta televīzijas seriāla Boardwalk Empire/Pāļu jeb Krastmalas impērijas adatas.
Taču filmas spēcīgākais arguments ir Hilkouta noorganizētā tikšanās ar izcilu aktieru komandu. Līdzīgi kā Proposition/Piedāvājumā (2005), kurā dedzināja Gajs Pīrss partnerībā ar Džonu Hērtu, Reju Vinstonu un Emīliju Votsoni, arī Lawless/Nelikumībā tēlotāju ansamblis ir vienkārši perfekts.  Bez liekas dramatizēšanas un sulīgu raksturu izspēles šīs filmas aktieri rada varoņus, kuru cilvēcības mērogi un psiholoģiski smalkās nianses viņu lomas padara par neaizmirstamām, līdzpārdzīvojamām. Visbeidzot – tas ir pamatīgs, lēns stāsts par cilvēku pašcieņu laikā, kad dzeramā bizness tika vajāts ar likumu. Kā tas beidzās, mēs visi zinām. Bet bračkas turējās godam – līdz pēdējam filmas kadram, kad jūsu sirds pēc pusstundu ilgām dikti lielām bažām beidzot atplauks smaidā.

Nelikumība
Trilleris, gangsterdrāma. ASV. Režisors Dž. Hilkouts. Lomās Š. Lebafs, Dž. Klārks, T. Hārdijs, G. Pīrss, Dž. Čestina, M. Vasikovska

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja