Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klāva Lora un Marko Meetamma izstāžu recenzija. Plūdinājumi un rakstītās gleznas

Galerijas Māksla XO praksē jau ir redzēti vietējo mākslinieku un citzemju viesu tandēmi, kas var raisīt negaidītu paralēļu vai savstarpējas saspēles asociācijas. Ar jauniem, šogad tapušiem darbiem šoreiz pārstāvēts jaunais pašmāju gleznotājs Klāvs Loris un igauņu multimediju mākslinieks Marko Meetamms

Klāvs Loris, kurš pirmo plašāko atzinību ieguva ar vērienīgiem, mazliet spokaini sirreāliem ainaviskiem motīviem, nav būtiski mainījies, ja salīdzinām ar pērnā gada personālizstādi šajā pašā vietā. Viņa jaunajā izstādē Iekšēji uz āru turpinās tādi kā pēcgleznieciskās abstrakcijas inspirēti plūdinājumi, kurus pāršķeļ vai ierāmē precīzi ģeometrisku formu ielaidumi.

 

Iztēles vingrināšana

Atšķirībā no iepriekšējās izstādes šoreiz komentārs ir reducēts un nemin ne iedvesmotājus, ne pārāk komplicētus filosofiskus skaidrojumus, tas aprobežojas ar kādiem spēkiem ārpus mums, kas vizualizēti iedomātās būtnēs. Jāatzīst, ka man ar šo "būtņu" saskatīšanu īpaši neveicās, un lielākas sekmes varētu būt tiem, kuri ātri salūko visvisādus tēlus, piemēram, mākoņos vai saplaisājuša apmetuma izraibinātās sienās. Tas, bez šaubām, rada zināmu intrigu un liek pavingrināt iztēli.

Visai skaidri gan samanāms pulciņš sieviešu kailfigūru, kas atgādina ielasmeitu grupiņu uz naksnīgas pilsētas fona. Nosaukums Rūgtā miesa arī vedina šādā virzienā. Citviet radās nojausma par kāda agresīva, plēsīga putna galvu (Totēms III). Akrila, tekstila pigmenta un lakas tehnikā veidotie darbi rada iespaidu par savu nejaušo tapšanu kādu ārēju spēku ietekmē (piemēram, gravitācija liek krāsai tecēt no augšas uz leju), tas šķietami mazina mākslinieka gleznieciskā žesta nozīmi, viņš ievieš tikai minimālas spektra krāsu līnijas vai laukumiņus. Klāvs Loris, jādomā, vismaz pašlaik ir atradis savu īpatnējo stilu, kas ne ar vienu citu mākslinieku nav sajaucams, tomēr neatstāj sajūta, ka tecējumu un plūdinājumu apspēles visai viegli var pāraugt tiražējamā manierē.

 

Saziņas grūtības

Pēc būtņu meklējumiem galerijas pirmajā zālē otrajā, tumšākajā telpā ir skatāmi igauņa Marko Meetamma izstādes Atbildi man! darbi – rakstītās gleznas, kas savā veidā interpretē popārta un konceptuālisma nu jau paseno pieredzi. Marko Meetamms pieder pie vecākas paaudzes un diezgan droši dēvējams par igauņu laikmetīgās mākslas klasiķi, kurš, piemēram, pārstāvējis Igauniju Venēcijas biennālē pat divas reizes un ir pazīstams ar melnā humora ietonētiem ģimenes stāstiņiem.

Vispirms izglītojies grafikas jomā, viņš, savulaik vīlies profesionālu grafiķu apsēstībā ar tīri tehniskiem jautājumiem un satura ignorēšanā, turpmāk bez gleznošanas un zīmēšanas pievērsies arī video un animācijai.

No vienas puses, grūti iedomāties atšķirīgākus māksliniekus, jo viens piedāvā (gandrīz) abstraktu glezniecību, savukārt otrs – melnbaltā estētikā vizualizētus, dažbrīd īsteni absurdus dialogus (piemēram, Motorzāģis 1–6). Marko Meetamma stāstiņi risinās tumsā (uz melna fona), un viens no darbiem informē, ka visi esot pārkrāsoti melni, jo "mana sieva teica, ka nekad nekārs manus darbus pie sienas" (Viens no viņiem).

Komiksiem tipiskie "mākonīši" planē šajā tumsā bez konkrētiem tēliem, vienīgais izņēmums ir amizantais "portrets" Tavas dzirkstošās acis. Kāds no tekstiņiem vēsta: "Es gribu jums kaut ko pastāstīt, bet nezinu, kā to izdarīt, tāpēc domāju, ka neko jums nestāstīšu" (Es gribu jums kaut ko pastāstīt). Anotācijā minētais par komunikācijas grūtībām attālinātas elektroniskās saziņas laikmetā jau skan drusku pašsaprotami un triviāli. Drīzāk gribētos to paplašināt līdz saziņai plašākā nozīmē: "..valoda, kuru esi izstrādājis un kurā runā savos darbos, patiesībā ir saprotama tikai vienam cilvēkam uz pasaules – tev pašam. Ironiskākais, ka, sākot nodarboties ar mākslu, tu lolo ilūziju, ka tev izdosies nodot savu vēstījumu pietiekami skaidri. Ka tevi sadzirdēs un sapratīs pareizi. Bet šādai ilūzijai ir jābūt, jo tā mudina izkopt stilu, nemitīgi attīstīties" (Negribu būt smieklīgs, intervija ar Marko Meetammu, arterritory.com).

Komunikācijas problēma, kas tekstuāli jautrā veidā apspēlēta Marko Meetamma darbos, tiklab attiecināma arī uz Klāva Lora glezniecību, kurā katrs aicināts saskatīt (vai nesaskatīt) nopietnu vēstījumu vai arī aprobežoties tikai ar krāsas tecējumu un izplūdumu pašvērtīgajiem ornamentiem, kas dažā ziņā darbojas līdzīgi psiholoģijā lietotajam Roršaha testam – nenoteiktu formu kombinācijās katrs var ieraudzīt kaut ko sev tuvāku un aktuālāku.

 

Izstādes

Klāvs Loris. Iekšēji uz āru

Marko Meetamms. Atbildi man!

Galerijā Māksla XO līdz 11. maijam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja