Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziloņcilvēks Liepājas teātrī. Visu lietu mūžīgs mērs

Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis stāsta par cilvēka čaulas un dvēseles neatbilstību, Deivida Linča trako fantāziju un Rīgas viesrežisoru ietekmi uz profesiju un plaušām

Piektdien, 26. februārī, Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudējums Ziloņcilvēks pēc dramaturga Bernarda Pomeransa 1977. gadā sarakstītās lugas motīviem. Tas ir stāsts par reālu vēsturisku personu Džonu Meriku (īstajā vārdā Džozefs Meriks), kurš savas iedzimtās slimības deformētā, kroplā ķermeņa dēļ ir ticis saukts par Ziloņcilvēku. Galveno lomu izrādē atveidos Egons Dombrovskis. Savulaik šo varoni ir spēlējis gan mūziķis Deivids Bovijs, gan Holivudas aktieris Bredlijs Kūpers, kuru žurnāls People 2011. gadā ir nosaucis par "seksīgāko cilvēku pasaulē". Par Džona Merika lomu viņš ir ticis nominēts Tonija balvai un iedzīvojies pamatīgās muguras sāpēs. "Es vairs neesmu nekāds jauneklis," jokoja 40 gadu vecais aktieris, par kura likstām pērnajā maijā ziņoja interneta vietne bbc.com.

"Es dažreiz dusmojos, ka mana čaula ir vārgāka, nekā man gribētos," ir spiests atzīt arī pāris gadu vecākais Egons Dombrovskis, kuram nepārtrauktā izļodzīšanās jautājuma zīmes formā ir kļuvusi par īstu pārbaudījumu (Bernards Pomeranss savā lugā ierakstījis nosacījumu, ka galvenā varoņa deformācija uz skatuves tiek parādīta ar aktiera ķermeni, nevis grimu). "Jau mēnesi pa teātra gaiteņiem viņš staigā klibodams," pirms intervijas ar Egonu Dombrovski atklāj Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga. "Neesmu to piefiksējis, bet dažreiz aizmirstos un sāku runāt ar sašķiebtu muti," atbild aktieris, kuram šajā lomā ir nācies ierobežot savu straujo temperamentu. "Ir jāspēlē ar sirdi un balsi, jo Džona Merika seja nespēja paust emocijas," stāsta Egons Dombrovskis, kurš sava varoņa krekšķoši gārdzošo balsi ir noklausījis kādā dokumentālajā filmā par Ziloņcilvēku.

Ķiršu pīrāgs un melna kafija

1980. gadā uz lielajiem ekrāniem iznāca režisora Deivida Linča darbs Ziloņcilvēks/ The Elephant Man. "Melnbalta, vizuāli izsmalcināta un tajā pašā laikā biedējoša filma par cilvēku kā nežēlīgu, no sevis atšķirīgos nīcināt gatavu un alkstošu radījumu, kurš gatavs izņirgt un iznīcināt citādos, biedējošos," rakstīja kinokritiķe Dita Rietuma. Titullomu tajā atveidoja aktieris Džons Hērts, kuru bija grūti atpazīt aiz iespaidīgās grima kārtas (filmas mākslinieku veikums bija tik pārsteidzošs, ka Amerikas Kinoakadēmijas biedri radīja jaunu Oskara nomināciju labākajiem grima meistariem). Pirms vairākiem gadiem šo darbu Egonam Dombrovsim ieteicis noskatīties operators Edgars Lūsiņš, ar kuru viņš labprāt dalās iespaidos par kino: "Es ieraudzīju plakātu, izlasīju sinopsi un nodomāju: nē, nē, nē, kaut kā negribas!" Īstā filma, tāpat kā īstā grāmata, pie cilvēka nonāk īstajā laikā.

"Man vispār ļoti patīk Deivids Linčs," saka Egons Dombrovskis un piesauc vairākas reizes redzēto seriālu Tvinpīka/ Twin Peaks ar tās neparastajiem varoņiem, kuru vidū ir sieviete ar pagali, dejojošs liliputs un FIB īpašais aģents Deils Kūpers, kurš jūsmo par ķiršu pīrāgu un kafiju, melnu kā pusnakts. "Sasodīti laba kafija. Un karsta!" aktiera Kaila Maklahlana atveidoto varoni izteiksmīgi nocitē Egons Dombrovskis, kurš pats ir kaismīgs kafijas dzērējs. "Savos darbos Deivids Linčs uzbur mistisku pasauli, kurā katru reizi var pamanīt jaunas detaļas," akcentē aktieris. Viņš piebilst, ka no filmas uz filmu režisors piedāvā arvien sarežģītākus rēbusus un demonstrē arvien trakāku fantāziju, kuru aktieris augstu vērtē arī citu mākslinieku darbos. "Man ļoti patīk rakstnieks Dž. R. R. Tolkīns ar saviem gredzenu pavēlniekiem, hobitiem un triju veidu rūķiem," viņš uzskaita.

Ceļojums Džona Merika dvēselē

Egons Dombrovskis izvadā nelielā ekskursijā pa izrādes scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša radīto pasauli, kuras centrā ir novietots improvizēts būris. "Dāmas un kungi... šausmīgais... ziloņ... cilvēks," pirms nonākšanas ārsta Frederika Trīvsa (Edgars Ozoliņš) aprūpē Džons Meriks ceļoja kopā ar cirku un tika izrādīts gadatirgos kā cilvēks, kura māti viņa gaidīšanas laikā saspēris zilonis. "Pa šiem gadiem viņš pat ir iekrājies nedaudz naudas – 48 mārciņas, deviņus šiliņus un divus pensus," atklāj aktieris un vērš uzmanību uz metāla cigarešu etviju, kurā viņa atveidotais varonis kā spogulī ieraudzīs savu atspulgu. "Mans veidols ir tik kropli baiss,/to radījis Dievs augstākais,/ja spētu es to pārradīt,/es darītu to kaut tūlīt,/ ja debesīs es paceltos vai jūras dzīlēs nolaistos,/man ielūkotos dvēselē, kas visu lietu mūžīgs mērs," Egons Dombrovskis noskaita Īzaka Votsa dzejoli, ar ko savas vēstules mēdza nobeigt Džozefs Meriks.

Inteliģentu, gudru un talantīgu cilvēku viņā uzreiz izdodas saskatīt aktrisei Medžai Kendelai (Inese Kučinska), kuras pašas dvēseli aiz dažādo lomu maskām ir spējis saskatīt vien retais. Viņu abu tikšanās aizsākas ar nelielu aizkustinošu dialogu no dramaturga Viljama Šekspīra lugas Romeo un Džuljeta un turpinās kā platoniska mīlestība līdz pat Džona Merika mūža galam (1862–1890). "Viņš nodzīvo ļoti piepildītu un jēgpilnu dzīvi," par Londonas ārsta uzraudzībā pavadīto laiku stāsta Egons Dombrovskis, kura atveidotais varonis šajos četros gados ne tikai iemanto vairākus tuvus draugus, bet arī uzbūvē caur slimnīcas logu redzamās Svētā Filipa baznīcas maketu – ja Ziloņcilvēks kaut ko nevar saskatīt realitātē, viņš paļaujas uz iztēli. "Džons Meriks ir reliģiozs cilvēks un tic debesīm, kurās – kā sola Bībele – līkie tiks iztaisnoti," zina teikt aktieris.

Humora un nikotīna deva

Šī ir otrā Egona Dombrovska izrāde kopā ar Lauru Grozu-Ķiberi Liepājā. "Viņa ir apbrīnas vērta režisore, kura nebaidās no lielām tēmām un dod arvien grūtākus un grūtākus uzdevumus," raksturo aktieris. Viņu pirmā sadarbība ir iestudējums 1984 pēc rakstnieka Džordža Orvela slavenā romāna motīviem (šis darbs pagājušajā gadā ir ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada lielās formas izrāde). Egons Dombrovskis tajā atveido galveno varoni Vinstonu Smitu, kuru savukārt režisora Maikla Redforda filmā 1984 spēlē... Džons Hērts. Liepājas teātra aktieris cer, ka Ziloņcilvēks pulcēs ne mazāku skaitu skatītāju kā iepriekšējais iestudējums, kas pierādīja, ka cilvēki nebaidās no sarežģītām tēmām, ja vien tās interesanti pasniedz. "Ar neiztrūkstošu humora devu," uzsver Egons Dombrovskis, kurš pats fano par Monty Python smalkajiem jokiem.

"Džonam Merikam par prieku esmu nogriezis pat savus garos matus!" smejoties bilst Egons Dombrovskis un nespēj atcerēties laiku, kad viņam tie ir bijuši tik īsi kā tagad. "Kā es tagad spēlēšu Sasodīto sarkano mēnesi? Bet ne jau ar matiem spēlē!" par Andrēasa Kraglera lomu vēl viena viesrežisora Dž. Dž. Džilindžera iestudējumā aizdomājas aktieris, kurš aiz ieraduma vēl aizvien mēdz no acīm notraukt neeksistējošās matu šķipsnas. Viņš ir piedalījies vairākās šī režisora veidotajās izrādēs un pauž lielu gandarījumu par kopā pavadītajiem mēģinājumiem. "Šo netikumu esmu aizguvis no Džiļa," atklāj Egons Dombrovskis, kurš mūsu sarunas laikā kūpina vienu cigareti pēc otras. Jau pavasarī viņi satiksies vēlreiz, kad Dž. Dž. Džilindžers Liepājas teātrī iestudēs Mīlestības neprātu pēc Žoela Pomrā lugas Abu Koreju atkalapvienošanās un Goda teātrī – dramaturģes Rasas Bugavičutes jaunāko darbu.

Ziloņcilvēks
Liepājas teātrī 26.II plkst. 19, 27.II plkst. 18, 8.III plkst. 19, 20.III plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 6–15 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja