Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Autortiesību skandāls par "Vadoni" vēl nav beidzies

Mūzikla Vadonis pirmizrāde, iespējamais līdzautors izrādīšanu aizliegt neprasa; to var izdarīt policija

Jaunais literāts Nils Sakss (īstajā uzvārdā Konstantinovs) lūgumu aizliegt sava darba izmantošanu tiesai nav pieteicis, tomēr teorētiski pastāv iespēja, ka izmeklēšanas ietvaros Kārļa Ulmaņa dzīvesgājumam veltītās muzikālās drāmas Vadonis izrādīšanu var liegt policija. Lai arī Nacionālais teātris (NT) gatavojas mūzikla pirmizrādei ceturtdien, saistībā ar to Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu par iespējamu autortiesību pārkāpumu. Tas sākts uz N.Saksa iesnieguma pamata. Prasība iesniegta arī tiesā.

Latvijā līdz šim bijis viens gadījums, kad kādas lugas iestudēšanu teātrī aizliegusi tiesa. 2003.gadā Rīgas Ziemeļu rajona tiesa pieņēma šādu spriedumu lietā, kurā rakstniece Skaidrīte Gailīte vērsās pret ASV dzīvojošo dramaturgu Raimondu Staprānu. Tiesa atzna, ka R.Staprāna luga Postītājs uzskatāma par S.Gailītes romāna ...un tad ienāca postītājs dramatizējumu, tādējādi pārkāptas rakstnieces autortiesības. Tiesa arī nosprieda no R.Staprāna par S.Gailītes darba izmantošanu piedzīt kompensāciju 10 tūkstošu latu apmērā. Lugu bija plānojis iestudēt neatkarīgais teātris Skatuve, kas gan darbu pie iestudējuma apturēja vēl pirms sprieduma.

Jau ziņots, ka N.Sakss tiesā iesniedzis civilprasību pret muzikālās drāmas Vadonis libreta autoru Kasparu Dimiteru un NT par autortiesību aizskārumu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu. Prasībā lūgts uzlikt par pienākumu arī noslēgt ar N.Saksu autora līgumu. No N.Saksa blogā publicētās sarakstes, kuras patiesumu nenoliedza ne K.Dimiters, ne komponists Zigmars Liepiņš, redzams, ka izrādes scenārija rakstīšanā K.Dimiters ar viņu sadarbojies, par to bijis informēts arī Z.Liepiņš.

NT direktors Ojārs Rubenis apgalvo, ka par N.Saksu uzzinājis tikai pēc tam, kad notikumi ap Vadoņa rakstīšanu aprakstīti viņa blogā. Izrādei veltītajā preses konferencē O.Rubenis stāstīja, ka teātris "pēc pārrunām ar Z.Liepiņu un K.Dimiteru ir pasūtījis šī gada 2.martā lugu, es uzsveru — lugu, K.Dimiteram, kuru K.Dimiters ir iesniedzis teātrim oficiāli maijā. Pēc tam mums ir tālāk līgums ar aģentūru Mūza, kas palīdz radīt šo darbu kā producentu grupa, pirmām kārtām pasūtot konkrēti mūziku".

Kā skaidro NT pārstāve Inga Vasiļjeva, teātrim bija ļoti veiksmīga sadarbība ar aģentūru, realizējot muzikālo drāmu Adata. "Aģentūra, kā zināms, pārstāv arī komponistu Zigmaru Liepiņu, jauniestudējuma mūzikas autoru. Teātris, izvēloties autoru, rēķinās ar autora nosacījumiem," skaidro teātra pārstāve. Mūzas vadītāja Mirdza Zīvere klāsta, ka, balstoties uz lugu, tika izveidots librets, pēc kura sarakstīta mūzika. Savas autortiesības gan Z.Liepiņš, gan K.Dimiters ar līgumu nodeva aģentūrai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja