Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bez dūjām cilindrā un pārzāģētas dāmas. Rīgā viesosies jaunās maģijas izrāde A vue no Francijas

Rīgas cirka ēkā jaunumi ir optimistiski. "Kopš pagājušā gada notiek atjaunošanas darbi. Pavasarī gaidāmi spāru svētki. Līdz vasarai jāpabeidz darbi, kas saistīti ar energoefektivitāti, arēnas izbūvi un fasādes, kas atgriezīsies pie 1888. gada arhitektoniskā risinājuma, atjaunošanu. Iespējams, jau nākamgad varēs iepazīstināt publiku ar paveikto," stāsta Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine.

Tikmēr arī cirka mākslas notikumi nav apsīkuši. "Rīgas cirks ir vairākos starptautiskos sadarbības projektos. Festivālos visuzskatāmāk var redzēt, kādas ir pēdējo gadu vēsmas, jaunumi, tur ir žūrijas vērtējums un auditorijas viedoklis," Z. Volkinšteine stāsta. "Veidojot programmu, sekojam, lai būtu reprezentēti pēc iespējas dažādāki žanri. Cirks, tāpat kā teātris, deja un citas mākslas, domāts dažādām auditorijām, ne tikai bērniem. Atkarībā no mākslinieciskajiem līdzekļiem izrāde var būt gan nopietna, gan draiska. Šogad piedāvāsim gan ģimeniskas izrādes, gan intelektuālas, gan programmas festivālu publikai."

Rīgas cirka pavasara sezonu atklās jaunās maģijas izrāde A vue (Viss redzams) 2. un 3. martā Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra telpās. Pirmo reizi Latvijā varēs redzēt neparasta cirka žanra iestudējumu, ko veidojusi Francijas cirka apvienība 32 Novembre. Jaunais maģijas žanrs, kas radies Francijā 2000. gadu sākumā, ir šobrīd aktuāls iluzionisma virziens, kas savieno klasiskos maģijas kodus ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām ilūziju iespējām. Z. Volkinšteine atklāj: "Ja esam pieraduši redzēt iluzionistu ar cilindru, sievietēm, ko pārzāģē, un dūjām, kas izlido no cepures, tad jaunā maģija, tāpat kā laikmetīgais cirks, nav triku virknējums, bet gan izrāde skatuves valodā ar mūziku, gaismām, deju, cirka disciplīnām, žonglēšanu – kas nu katrā izrādē tiek izmantots. Modernā maģija ir atteikusies no iluzionista centrālā tēla, te nav triku veicēja. Par noskaņu, maģiju ir atbildīgi izrādes veidotāji. Piemēram, uz skatuves var notikt levitācija, priekšmetu pārvietošanās, cilvēku mainīšanās vietām utt. Jauno maģiju var salīdzināt ar kino specefektiem, kurus var vērot klātienē un minēt, kā tas tiek panākts. Jaunajai maģijai raksturīgs mūsdienīgums, tehnoloģiju izmantošana, taču tehnika cilvēku vietā brīnumus neveic. Protams, tiek izmantotas dažādas videoiespējas, zinātnes un tehnikas sasniegumi," par jauno maģiju stāsta Z. Volkinšteine. Francijā to var apgūt augstākās izglītības līmenī.

Tieši izglītošanās ir arī iemesls, kāpēc izrādi A vue varēja atvest uz Rīgu – pateicoties starptautiskajam sadarbības projektam Beta Circus, kas veltīts jaunajai maģijai un kura noslēguma daļa norisināsies Rīgā. No 2. līdz 9. martam Rīgā notiks lekcijas un meistarklases, kurās 12 projekta dalībnieki – jaunie mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm – apgūs jaunās maģijas noslēpumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja