Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ceļojums laikā? Tikai uz īsu brīdi!

Dailes teātris sezonu atklāj ar izrādi ģimenei Planēta Nr. 85

Kurš gan reiz nav sapņojis aizceļot "uz seniem laikiem"? Dailes teātra aktieris Gints Andžāns, mazliet padomājot, saka: "Viss, kas ir noticis līdz šim, ir tā sakārtojies, ka es gribētu paceļot laikā tikai īsu brīdi. Man ir jābūt te un tagad. Bet kurš laiks interesētu? Civilizācijas pirmsākumi! Kas bija pirms tam. Mani interesē fantastiskā arhitektūra, ko teorētiski ar tā laika zināšanām nebija iespējams uzbūvēt. Biju Bosnijā, kur redzēju piramīdas. Kā tās tapa? Tas, ko skolā māca, nesakrīt ar to, ko redzam. Aizceļot pie dinozauriem būtu muļķīgi, jo tur laikam izdzīvotu tikai kādas piecas minūtes. Pabūt viduslaikos un satikt kādu princesi? Skaisti, bet citiem dzīve bija briesmīga."

Impulss jautājumam par ceļojumu laikā ir Dailes teātra šīs sezonas pirmais jauniestudējums Planēta Nr. 85, ko veido režisors Dmitrijs Petrenko. Zīmīgi, ka pirmizrāde notiks tieši Zinību dienā – 1. septembrī. Gintam Andžānam izrādē ir 12 gadu veca puikas loma. Aktieris saka: "Izrāde ir par bērnību. Tas ir laiks, kas mana vecuma paaudzei dzīvo atmiņā vecāku stāstos." Gints dzimis 1986. gadā, bet izrādes atmiņu laiks ir 1985. gads, kā jau var secināt pēc nosaukuma. "Mēs to laiku savās galvās esam nepamatoti izskaistinājuši. Realitāte jau bija pavisam citādāka." Aktieris uzskata, ka lugas autore Justīne Kļava paveikusi ļoti lielu darbu. Luga gan iestudēšanas laikā tika mazliet pat pārrakstīta. "Kad aktieri sāka runāt un staigāt, izrādījās, ka situācijas mazliet jākoriģē. Izrāde taču ir dzīva!"

G. Andžāna atveidotais Krišjānis iemanto brīnumainu iespēju ceļot laikā. Šajā ceļojumā viņš satiek savus vecākus un vecvecākus. Iespēja satikt pagātni ir dota, lai atrastu ceļu atpakaļ pats pie sevis un savas būtības. "Un saprastu, cik brīnišķīga un vērtīga patiesībā ir viņa dzīve. Šis ir stāsts bērniem un viņu vecākiem," skaidro aktieris. "Nav jau runa par to, cik precīzi mēs – trīsdesmitgadīgi aktieri – varam nospēlēt divpadsmitgadīgus bērnus. Varam grimēties, cik gribam, bet skatītājs jau redz to realitāti. Svarīgākais ir tas, kas notiek pusaudžu galvās, kādas tur ir domas, kā viņi redz pasauli un kāds ir viņu piedāvājums problēmu risinājumiem." 

Pagātnes ceļojumā Krišjānis sastop arī pavisam dīvainus un nepazīstamus, bet ļoti mīļus un draudzīgus multeņu tēlus, piemēram, kaķi Indriķi un jocīgo Čeburašku. Tāpat savādu onkuli, ko sauc Leonīds Brežņevs un kurš nepavisam nav draudīgs, bet apjucis un nomaldījies. Krišjānim būs jāpalīdz viņiem visiem, saviem vecākiem un pašam sev – lai viņš pats nākotnē vispār varētu piedzimt. Izrādē spēlē arī Mārtiņš Počs, Ērika Eglija, Dārta Daneviča, Niklāvs Kurpnieks, Olga Dreģe, Ivars Auziņš, Artūrs Dīcis, Sarmīte Rubule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja