Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dvēseles un ģimenes vivisekcija. Dailes teātris piedāvā daudzsēriju tiešsaistes izrādi Jūsmotāji

Jau pagājušajā piektdienā daudzi vakarā bija tramīgi, un sociālos tīklus pāršalca vēsts: "Jāiet uz teātri! Pirmizrāde!" Dailes teātrī šajā neklātbūtnes laikā tapusi īpaša virtuālajai videi paredzēta izrāde Jūsmotāji.

Daudzsēriju tiešsaistes izrādes pirmās divas sērijas publikas vērtējumam tika nodotas piektdien, 17. aprīlī, arī turpmākās sērijas būs pieejamas piektdienās Dailes teātra mājaslapā www.dailesteatris.lv un YouTube kanālā. Skatītājam ir brīva izvēle – skatīties, kad gribas, kad ir laiks, vai sagaidīt visas, aptuveni 15 sērijas.

Patlaban ir kā jau pēc pirmizrādes – sačukstēšanās un emocijas, uzslavas un izbrīns. Bet intriga ir palikusi. Vai, ieklausoties skatītāju viedokļos, kaut kas tiks mainīts? "Tā kā tas nav ne seriāls, ne arī izrāde, bet cits formāts, tad ir vai nu jāsamierinās, jāpiekrīt, vai tas jāiemīl. Mēs taisām tālāk," saka iestudējuma režisors Viesturs Kairišs. Ieraksts notiek ar viedierīču palīdzību, pēc tam tiek montēts.

Roberta Mūzila luga ir sarežģīta, tās piedzīvošana tiešsaistē ir kā liela romāna izlasīšana. Par Jūsmotāju iestudēšanu V. Kairišs domājis jau sen, kad strādājis Jaunajā Rīgas teātrī teātra grupā United Intimacy. Silvijas Brices augstvērtīgais tulkojums beidzot sagaidījis īsto brīdi. "Liekas, šis darbs ir tik tālu no Dailes teātra potenciālā repertuāra, cik vien tālu var būt, bet apstākļi ir tādi, ka man šķita, ka ir vērts izmantot šo Skype formātu un strādāt pie kaut kā, kam tik grūti izlauzties uz īstās skatuves," stāsta režisors. Luga uz skatuves aizņemtu vismaz piecas stundas. "Mēs šo tekstu iemūžināsim, jo tas publicētā formātā Latvijas kultūrtelpā nav parādījies. Tas ir komplicēts, poētiski sarežģīts teksts, kas dod iespēju augt aktieriem un skatītājiem. Izaicinājums." 

Interesanta sakritība šajā izolētības laikā ir arī pats stāsts. Tas ir vēstījums par pieciem skaistiem, inteliģentiem un veiksmīgiem trīsdesmitgadniekiem, kuri, bēgot no apokalipses, nodevušies pašizolācijai Tomasa un Marijas lauku mājā. Ņemot vērā, ka ārkārtas stāvoklis ieildzis, ierobežotā telpa apvienojumā ar gauso laiku liek Tomasam apšaubīt savas skaistās sievas Marijas skaistumu, Marijai – savas laulības jēgu, bet Marijas māsai Regīnei, kura jau tā nespēj izvēlēties starp diviem vīriešiem, uzbango jūtas pret pirmo vīru, nelaiķi. Tiek piesaistīts privātdetektīvs, bet visam pa vidu maisās Mertensa jaunkundze. Tiešsaistes izrādē piedalās Dailes teātra aktieri Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Ģirts Ķesteris, Mārtiņš Upenieks, Kaspars Dumburs un Vita Vārpiņa.

Režisors uzsver, ka šis ir nekomerciāls projekts. Par to, ka nākamajā sezonā šo izrādi varētu ieraudzīt uz lielās skatuves, V. Kairišs sirsnīgi iesmejas un piebilst, ka aktieri ir "pavilkušies", jo lomas ir psiholoģiski interesantas.

Top komentāri

Itamars Toledano
Dvēseles vivisekcija ir tās satura atklāsme. Ģimenes vivisekcija ir tās ķermeņu uzšķēršana. Bildē redzamais sejs ir baigs, un kāda gan bārdai var būt vivisekcija?
Konjaks konditorejā
K
Var jau būt,ka aktieri ir pavilkušies,bet es nepavilkos.Ne īsti radio teātris,jo skaņa sūdīga,ne no video kas baudāms. Surogāts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja