Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Festivāls Laiks dejot daudzveidīgā izrāžu programmā pētīs ķermeņa tēmu

17. jūnijā sāksies ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot, kura moto 2015. gadā ir Mans ķermenis ir mana seja, informēja festivāla pārstāve Maija Uzula-Petrovska.

Festivāls šogad vēlas pievērst uzmanību dejas galvenajam medijam un izteiksmes līdzeklim – ķermenim. Laiks dejot programmā iekļautas izrādes, kurās mākslinieki no dažādām valstīm un kultūrām komunicē ar skatītāju, atklājot savas versijas par ķermeņa apzinātajiem un neapzinātajiem resursiem, tā saikni ar cilvēka iekšējo pasauli un eksistenci apkārtējā pasaulē.

Festivālu Zirgu pastā atklās Lietuvas mākslinieku Agnes Ramanauskaites, Pauļus Tamoles, Manta Stabačinska izrāde Contemporary?. 17. jūnija vakarā turpat notiks arī Olgas Žitluhinas un Jāņa Rēdliha dejas filmas Un atkal par to pašu… pirmizrāde. Filma, kas tapusi daudzu gadu garumā, ļauj iepazīt leģendāro Olgas Žitluhinas izrādi, kas šogad nosvinēja desmit gadus kopš pirmizrādes.

Festivāla otrajā dienā, 18. jūnijā, izrādē Work (Zirgu pastā) varēs redzēt lietuviešu dejotāja un horeogrāfa Andrjus Katina pētījumu pašam par savu māksliniecisko pieredzi un vientulību. Festivāla ietvaros notiks arī brīvdabas izrādes Rīgas Doma dārzā. Latvijas horeogrāfe Elīna Lutce izrādē Korpuss pēta ķermeni, tā komunikāciju ar ārpasauli un pašam ar sevi. Tai sekos Jāņa Putniņa izrāde Par viņu, kas tapusi, iedvesmojoties no Džuditas Batleres postfeminisma garā sarakstītā darba Dzimtes nemiers.

Rumāņu horeogrāfa Kosmina Monolesku performatīvajā spēlē [Trausls] notiks divās daļās, 18. jūnijā aicinot skatītājus uz kādu slepenu vietu, savukārt 19. jūnijā turpinot eksperimentus ar attālumu starp mākslinieku un skatītājiem Betanovusā, AB dambī.

19. jūnijā Zirgu pastā varēs redzēt divas izrādes no Luksemburgas. Annes Mareikes Hesas izrādē Dejas mānija apvieno līdzīgi domājošus māksliniekus, kas eksperimentē ar deju, lai izlauztos ārpus sociālajām normām un paplašinātu personīgās robežas. Festivāla ietvaros būs iespējams apmeklēt arī horeogrāfes lekciju Deja kā slimība un deja kā ārstniecība – izlaušanās no ķermeņa, kurā varēs uzzināt vairāk arī par izrādes iedvesmas avotiem.

Japānā dzimusī māksliniece Juko Kominami no Luksemburgas solo izrādē Maiju pievērsīsies dzīves un nāves bezgalīgās savīšanās tēmai. Festivāla ietvaros Juko Kominami vadīs arī buto improvizācijas un kompozīcijas meistarklasi.

20. jūnijā Zirgu pastā varēs redzēt Simonas Orinskas un Agneses Bordjukovas izrādi Vilcene, kas tapusi, iedvesmojoties no bestsellera Sievietes, kuras skrien ar vilkiem.

Festivāla noslēgumā būs skatāma Čja Ke un Džou Dzi Hana izrāde Stāstnieks, kas ļaus Ķīnas pašreizējo situāciju un tās vēsturisko fonu ieraudzīt ar šīs valsts neatkarīgo mākslinieku acīm, nevis caur ierasto Rietumu mediju prizmu.

Festivāla Laiks dejot ietvaros iespēja piedalīties arī Nīderlandes mākslinieka Jorisa van Ostervijka Nospiedumu projektā, kas norisināsies no 17. līdz 20. jūnijam viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvia stikla piebūvē.

Festivāls Laiks dejot aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tam izdevies attīstīties par starptautisku festivālu un raisīt plašu interesi laikmetīgās dejas profesionāļu un interesentu vidū arī ārpus Latvijas. Par to liecina iepriekšējos gados festivālā pārstāvētās valstis – ASV, Austrija, Bulgārija, Itālija, Izraēla, Īrija, Japāna, Kipra, Krievija, Lielbritānija, Moldova, Nīderlande, Norvēģija, Rumānija, Skotija, Somija, Spānija, Šveice, Ungārija, Urugvaja.

Biļetes pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja