Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Festivāls Re Re Rīga! liek uzsvaru uz laikmetīgā cirka izrādēm

Pagājušajā gadā laikmetīgā cirka un mūzikas priekšnesumi tika piedāvāti līdzīgās devās, turpretim šajā gadā svaru kausi ļoti izteikti ir nosvērušies par labu pirmajam – par starptautiskā ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāla Re Re Rīga! programmu teic tā organizators Mārtiņš Ķibers.

No 6. līdz 9. augustam notiekošajā pasākumā skatītājiem būs iespēja iepazīties ar laikmetīgā cirka aktuālākajām tendencēm, kuras atspoguļosies ikvienā atvestajā izrādē. "Viņi visi mēģina būt oriģināli un pierāda, ka eksistē ļoti daudz iespēju, kā ar vienkāršiem līdzekļiem izstāstīt aizraujošus stāstus," savos novērojumos dalās festivāla organizators, kurš kopā ar saviem kolēģiem ir daudz ceļojis pa Eiropu, lai redzētu pēc iespējas vairāk un labāko atvestu uz Rīgu. "Cik rocība ļauj," viņš atgādina par ļoti svarīgu faktoru programmas izveidē.

Gaiļu kaujas

Mārtiņš Ķibers norāda, ka šī gada festivāla "jāredz" sarakstā ir visas izrādes, kas būs skatāmas Kongresu nama Lielajā zālē. Viena no tām ir dueta MagManus (Zviedrija) priekšnesums Attached. Iepriekšējā reizē Latvijā duetam neļāva uzstāties nepiemērotie laikapstākļi, taču šoreiz viņi būs zem jumta un piedāvās dzīvespriecīgu šovu ar dažādu cirka elementu kopumu, kas servēts "gaumīgā estētikā". Otra būs Somijā mītošās laikmetīgā cirka un vizuālā teātra trupas NUUA izrāde Lento, kas pasaulē novērtēta ar daudzām balvām. Žonglieri Luiss un Oli tajā rada poētisku valodu, kurā ķermenis kopā ar žonglējamajiem objektiem kļūst par manipulācijas rīku un izteiksmes līdzekli: "Šis ir mazliet lēnāks, bet ļoti interesants un skaists darbs."

Trešā ir Spānijas kompānijas Eia izrāde Capas, kas ir stāsts par komunālo dzīvokli. "Tas drīzāk ir stāsts par bērnības atmiņām, kuras mīt katrā no mums: lai arī to izspēlē spāņi, tā radītās sajūtas iziet cauri arī latvietim," atceras Mārtiņš Ķibers un piebilst, ka izrāde tiek papildināta ar dzīvās mūzikas skaņām. Kā vienu no ekscentriskākajām festivāla izrādēm viņš izceļ Animal Religion (Spānija) darbu Indomador, kurš tiks izrādīts Kongresu nama Jaunajā zālē un kurā skatītājus piedzīvojumu un pārdzīvojumu pasaulē ievedīs starpsugu būtnes, stāja uz rokām, akrobātika augstpapēžu kurpēs, gaiļu kaujas un rituālās dejas.

Pieskarties debesīm

Starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls tiks atklāts trešdien, 6. augustā, ar muzikālās apvienības TālaMana koncertu Pa dzintara ceļu… Kongresu namā. "Lai tie, kuri nedēļas nogalē brauc uz laukiem, paspētu noķert nedaudz no festivāla noskaņām," par šī pasākuma laika robežu paplašināšanu teic festivāla organizators. Nākamajās dienās uz mūzikas skatuves kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 uzstāsies enerģiskais duets Kaktiņš un stūrītis no Liepājas, Latvijas pagrīdes scēnas dalībnieka Edgara Šubrovska jaunākā grupa Manta un vietējās komponistes un dziedātājas Maijas Līcītes projekts Mionia.

Festivālu noslēgs turku psihedēliskās mūzikas grupa BaBa ZuLa, kas piedāvās izbaudīt autentisku, sešdesmito gadu mūzikas iedvesmotu austrumu rokenrola piedzīvojumu. Savukārt jau šosestdien, 2. augustā, festivālā Laba daba gaidāmais pasākums tiks iežonglēts ar dokumentālo filmu Pieskarties debesīm par sešu jaunu cilvēku pievēršanos laikmetīgā cirka žanram un ceļu uz panākumiem. Viens no tās varoņiem ir kļuvis par slavenā Cirque du Soleil dalībnieku, cits – izveidojis pats savu šovu un tagad apceļo visu pasauli. "Ļoti iedvesmojoša filma," akcentē Mārtiņš Ķibers un aicina ikvienu iemēģināt arī savu roku cirka mākslā.

Pankūka kā sālsmaize

Festivāla laikmetīgā cirka sadaļu pie Kongresu nama atklās jau pagājušajā reizē redzētais "virtuves princis" Brams Grāflands no Nīderlandes, kas pērn plosījās pie Latvijas Nacionālās operas un ar savu īpašo pankūku gatavošanas prasmi izpelnījās lielu publikas atsaucību. "Šogad viņš uzceps sālsmaizi," šīs performances simbolisko jēgu atklāj festivāla organizators. Kopumā pie Kongresu nama skatītājiem būs pieejamas vairākas izrādes, kuras programmā ir sakārtotas tā, lai varētu paspēt uz visām. Vairāki laikmetīgā cirka priekšnesumi būs redzami arī citās Rīgas pilsētas vietās. Ar lepnumu Mārtiņš Ķibers atklāj, ka pēdējā brīdī viņiem ir izdevies dabūt vienu no labākajiem āra cirka iestudējumiem Eiropā, ko rādīs PakiPaya no Beļģijas.

Šis duets piedāvās burlesku performanci Shake Shake Shake, kur vienā kokteilī ir sajaukts humors, disko ritmi un izaicinājumi. "Viņi lidos augstu gaisā!" par abu mākslinieku elpu aizraujošajiem trikiem teic festivāla organizators. Par vienu no grandiozākajiem priekšnesumiem solās kļūt norvēģu skatuves mākslas trupas Cirka Teater un vietējā jauniešu pūtēju orķestra Auseklītis sadursme pie Laimas pulksteņa. "Neviens negrib griezt ceļu," izrādes Musica Mobile konfliktu ieskicē Mārtiņš Ķibers. Šim iestudējumam ir radīts īpašs skaņdarbs, kura autors ir norvēģu komponists un pianists Trigve Breske. "Mēģinājumi sākās jau martā," zina stāstīt festivāla organizators.

Ar visu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē rereriga.lv.

Re Re Rīga!
Starptautiskais ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls Re Re Rīga!
No 6. līdz 9. augustam dažādās Rīgas vietās
Biļetes uz izrādēm Kongresu namā var iegādāties Biļešu servisa tīklā 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja