Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Pakļaušanās Jaunajā Rīgas teātrī

Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 9. septembrī  pirmizrādi piedzīvoja režisora Alvja Hermaņa iestudējums Pakļaušanās, kas veidots pēc franču rakstnieka Mišela Velbeka romāna ar tādu pašu nosaukumu, informēja teātra pārstāve Daiga Bināne.

Alvis Hermanis: "Šis romāns ir nesaudzīga un asprātīga rietumu sabiedrības diagnoze. Utopiskais stāsts par 2022. gada Franciju, kur politisko varu pārņēmuši musulmaņi, kopš romāna iznākšanas laika (2015. gada janvāris) kļūst arvien aktuālāks un to lasīt vairs nav tik jautri kā pirms pusotra gada. Velbeks ir viens no retajiem mūsdienu intelektuāļiem, kuram vispār ir jebkāds viedoklis par virzienu, kurā attīstās mūsu sabiedrība. Autors uzskata, ka Eiropas civilizāciju apdraud nevis musulmaņi, bet eiropieši paši. Rietumu sabiedrība atrodas bedrē un turpina čakli rakt. Mūsu izrāde ir veltījums visiem racējiem."

Iestudējumā piedalās aktieri: Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Regīna Razuma, Jana Čivžele un Edgars Samītis, deju priekšnesumus nodrošina Austrumu deju studija ELMIRA, vadītāja Jeļena Šilenkova. Tulkojuma, dramatizējuma autors un scenogrāfs ir Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele, gaismu mākslinieks – Lauris Johansons, video projekcijas veidojusi Ineta Sipunova, grima māksliniece – Sarmīte Balode.

Izrādi līdz 16 gadu vecumam skatīties neiesakām.

Mišels Velbeks (Michel Houellebecq, 1956) ir ievērojams franču rakstnieks, dzejnieks un publicists. Pasaules slavu ieguvis 1998. gadā ar romānu Elementārdaļiņas (Les Particules élémentaires). Karjeras laikā saņēmis daudzus prestižus apbalvojumus un prēmijas.

Pakļaušanās (Soumission, 2015) ir jaunākā Velbeka grāmata kopš 2010. gada, kad iznāca romāns Karte un teritorija (La Carte et le Territoire). Rakstnieks sarakstījis arī citus plaši zināmus romānus: Platforma (Plateforme, 2001), Varbūt ir sala (La Possibilite d'une ile, 2005) u.c.

Biļetes JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, un internetā www.biletes.jrt.lv ir nopērkamas uz šī iestudējuma izrādēm oktobrī. 

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Divas lietas, ko nedrīkst aizmirst: 1)Francijas attiecībām ar islāma pasauli tā vēsture ir krietni senāka un dziļāka nekā tikai nesenie notikumi ar Sīrijas bēgļiem, kas droši vien ir izlasāms [starp rindiņām varbūt] arī Velbeka romānā. Tā teikt - vispirms mēs pakļāvām viņus, tagad viņi grib pakļaut mūs, un izskatās, ka mums būs izdevīgāk pakļauties viņiem nekā viņiem bija pakļauties mums (sevišķi jau pa vairāk-nekā-viena-sievības līniju, kas Alvītim arī nav sveša). Vai kaut kā tā. Bet nu latvietis jau daudz labprātāk ies citam baļķi no acs ārā vilkt nekā pats sev skabardziņu rūpīgi izzvejot. 2)izrāde ilgst 4,5 jeb četrarpus stundas. Merde! Bitītematos! Tas liecina, ka latviešiem domāšana un runāšana ir trīs, ja ne četr reiz lēnāka nekā francūžiem, jo normālai izrādei būtu jābeidzas pusotru stundu laikā - ar starpbrīdi!
sdgh
s
tas neveiklais brīdis, kad gribas iztaisīties par inteliģentu, aizejot uz hermaņa izrādi, a tur tev blakus sēž gedroicveidīgie un māj ar galvu :D. alvis ir l.o.h.s. un tas jau sen bija skaidrs
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja