Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Foto: Pirmizrādi piedzīvojis Dmitrija Petrenko iestudējums Suņa sirds

Ceturtdien, 24. novembrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī uz Lielās skatuves pirmizrādi piedzīvoja izrāde Suņa sirds pēc Mihaila Bulgakova garstāsta ar tādu pašu nosaukumu Aleksandra Zapoļa dramatizējumā. Šis ir pirmais režisora Dmitrija Petrenko estudējums Čehova teātrī.

Satīrisko garstāstu Suņa sirds ar vieglu ironiju, taču pilntiesīgi var dēvēt par zinātnisko fantastiku, jo darbība daļēji ir balstīta austriešu fiziologa Eigena Šteinaha izklāstītajā atjaunotnes metodē, kas pagājušā gadsimta 20. gados nopietni nodarbināja prātus un žurnālus. Taču šī teksta galvenais jautājums tomēr nav par mūžīgo jaunību, bet par kaut ko pavisam citu – kas cilvēku dara par cilvēku? Uz šo jautājumu kopš pašiem pirmsākumiem cenšas atbildēt gan filozofi, gan zinātnieki, gan rakstnieki. Arī Mihails Bulgakovs savulaik aizdomājās, turklāt ārkārtīgi talantīgi – ar viņam raksturīgo smalkjūtību un dzēlīgu humoru.

Režisors Dmitrijs Petrenko: "Man pati Bulgakova dzīve ir stāsts par to, ka cilvēka brīvība ir augstākā vērtība, bet patiesība – konkrēts un visai praktisks jēdziens. Tā nav filozofiska kategorija, par ko bezgalīgi spriedelēt. Tas ir viņa darba un dzīves instruments. Ar patiesību Bulgakovs mēra sava laika cilvēkus, tostarp pats sevi. Suņa sirdi arī šodien var lasīt kā instrukciju dzīvošanai sabiedrībā, kur par cilvēku jāpaliek jebkuros apstākļos un esot jebkuros cilvēkos pat tad, ja tu esi vienkārši klaiņojošs suns."

Vizuālās dramaturģijas autori Krista un Reinis Dzudzilo stāsta: "Galvenais subjekts, kurš Bulgakova garstāstā tiek pārvērsts jaunā cilvēkā, par nelaimi komunistā, ir suns Šariks. "Bumba" ir viņa vārda saknē. Ja mēs pārgriežam bumbas ķermeni, mēs iegūstam riņķa līniju – apli. Apļa struktūra ir šīs izrādes vizuālās dramaturģijas pamats. Vēl viens pamats ir burts un valoda, alfabēts. Suns skrien pakaļ savai astei gluži kā čūska pati kož savā astē. Tie abi šajā darbā ir saistīti, gan iezīmējot apļa formas struktūru, gan atsaucoties uz čūsku kā medicīnas zinātnes simbolu. Ja mēs gribam būt poētiski, un tādi mēs gribam būt gandrīz vienmēr, tad šajā iestudējumā scenogrāfijas telpu mēs nosaucam par sirdi, bet katru tās atsevišķo istabu – par sirds kambari. Katra jauna kambara ieraudzīšanu pavada priekškara atvēršana, atklājuma akts. Šis garstāsts jau tā uzrakstīšanas brīdī bija aktuāls un joprojām tāds ir, tāpēc mēs droši atļaujamies savā interpretācijā turpināt aktualizēt šī darba un mūsu pašu politisko stāju un kritiku."

Radošo komandu veido arī komponiste Anna Fišere un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, savukārt izrādē piedalās aktieri Dmitrijs Palēs, Ivans Streļcovs, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Anastasija Ļovina, Darja Fečina un Jevgeņijs Čerkess.

Plašāka informācija: www.mct.lv.

Biļetes uz izrādēm iespējams iegādāties teātra kasē, Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja