Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ievērojot tā saukto sanitāro protokolu, maija beigās Daugavpils teātris atsāks klātienes izrādes

Ievērojot tā saukto sanitāro protokolu, maija beigās Daugavpils teātris atsāks skatītājiem izrādīt izrādes, informēja teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs.

Lai arī ārkārtējā situācija Latvijā ir pagarināta līdz 9. jūnijam, valdība lēma no 12. maija atļaut publisku pasākumu, tostarp kultūras pasākumu organizēšanu, vienlaikus nosakot, ka dalībnieku skaits tajos nedrīkst būt lielāks par 25 personām, ilgums iekštelpās organizētos pasākumos nevar pārsniegt trīs stundas, un starp pasākuma dalībniekiem nodrošināma divu metru distance.

Ievērojot Kultūras ministrijas izstrādāto reglamentējošo prasību kopumu jeb tā saucamo sanitāro protokolu, Daugavpils teātris ir gatavs atvērt savas durvis skatītājiem un maija-jūnija repertuārā iekļaus tās izrādes, kuru norise atbilst normatīvo aktu prasībām.

Tuvākā izrāde ir ieplānota 22. maijā. Repertuārā paredzēts iekļaut izrādes Tumšās alejas, Metāllūžņi, jauniestudējumu Bez lieciniekiem, kā arī oriģinālu muzikālo jauniestudējumu Pagalma kabarē, kuru teātris ir iecerējis kā ekskluzīvu brīvdabas izrādi 25 skatītājiem teātra pagalmā.

Teātra direktors sacīja, ka maija repertuārs tiks publicēts tuvākajā laikā un biļetes uz šīs sezonas iestudējumiem varēs iegādāties internetā.

Šapošņikovs uzsvēra, ka Daugavpils teātris garantē saviem skatītājiem divu metru distances ievērošanu starp skatītāju vietām, teātra darbiniekiem un pasākuma apkalpojošo personālu, kā arī nepieļaus personu drūzmēšanos pie ieejas, izejas un foajē. Teātra telpās apmeklētājiem būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi. Teātra kafejnīca paliks slēgta. 

Tāpat kā citām kultūras norišu vietām, arī teātrim ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju teātrī un aicināt tās atstāt teātra telpas.

Šapošņikovs pavēstīja, ka tās Daugavpils teātra izrādes, kuras bija plānotas laika periodā no 13. marta līdz 12. maijam, izņemot izrādi Bez lieciniekiem, nospēlēt maijā un jūnijā nebūs iespējams. Nenospēlētās izrādes tiks pārceltas uz nākamo sezonu.

Jautāts, kā teātrim patlaban sokas kopumā, Šapošņikovs pavēstīja, ka līdz 12. maijam Daugavpils teātrī notika jauniestudējumu sagatavošana. Paralēli tam teātrī tiek veikti dažādi tehniski darbi, nelieli remontdarbi, noliktavu un citu telpu tīrīšana un labiekārtošana. Tāpat notiek jauniestudējumu dekorāciju izgatavošana un uzstādīšana.

"Līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu, ir cerība pabeigt iestudējumu Bez lieciniekiem, jo vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas mēģinājumos tika paveikti 90% darba. Ir sācies jaunas lugas iestudējuma "galda periods"," sacīja Šapošņikovs.

Pēc viņa vārdiem, "galda periods" ierobežojumu laikā notiek, izmantojot gan virtuālās komunikācijas tehnoloģijas, gan iespēju tikties mēģinājumos klātienē, ievērojot sanitāro protokolu.

"Daži darbinieki strādā ar samazinātu slodzi, citi, ja tas ir iespējams, strādā attālināti. Daļa kolektīva atrodas faktiskā dīkstāvē. Ārkārtējās situācijas laikā darbinieku skaits netika samazināts un bezalgas atvaļinājumi nevienam netika piedāvāti," skaidroja teātra direktors.

Pēc viņa vārdiem, plānots, ka Daugavpils teātra kolektīvs dosies atvaļinājumā nedaudz agrāk, jūnija vidū, lai sāktu darbu pie nākamās sezonas jau jūlijā.

Savukārt runājot par finansējumu, Daugavpils teātra direktors norādīja, ka patlaban lūgt papildu finansējumu nav nepieciešamības. Kultūras ministrija veic iknedēļas monitoringu par situāciju teātrī, tiek aprēķināti dažādi scenāriji vairākām iespējamajām situācijām.

"Ņemot vērā, ka tiek uzturēts pastāvīgs kontakts ar Kultūras ministriju, ceram, ka tā pieņems lēmumu, kurā būs ņemti vērā visu kultūras iestāžu apstākļi," pauda Daugavpils teātra direktors.

Jautāts, kā ārkārtējā situācija ir ietekmējusi teātra repertuāru, Šapošņikovs sacīja, ka kopš tās izsludināšanas netika nospēlētas 39 izrādes, kas bija repertuārā plānotās izrādes no 13. marta līdz sezonas beigām, tostarp arī trīs pirmizrādes.

"Kā minēts, viena no iepriekš ieplānotajām pirmizrādēm - Bez lieciniekiem - tiks nospēlēta vēl šosezon, maijā. Pārējās izrādes iespēju robežās tiks pārceltas uz nākamās sezonas sākumu, proti, uz rudens mēnešiem," sacīja Daugavpils teātra direktors.

Viņš arī pavēstīja, ka ārkārtējās situācijas dēļ nenotika savstarpējo viesizrāžu apmaiņa ar Baltkrievijas Jankas Kupalas Nacionālā akadēmiskā teātri, Minskā, kas arī tiek pārcelta uz nākamo sezonu. Tāpat nenotika plānotā mūzikla Džeina Eira došanās uz teātra festivālu Orenburgā.

"Neizdevās parādīt nevienu no šīs sezonas jauniestudējumiem Spēlmaņu nakts žūrijai, jo tos visus bija plānots parādīt pavasarī," sacīja Šapošņikovs.

Jautāts, kāda varētu būt ilgtermiņa Covid-19 krīzes ietekme uz teātri, Daugavpils teātra direktors prognozēja, ka cilvēki izvairīsies no biļešu iegādes vairākus mēnešus pirms pasākuma norises, viņi nesteigsies ar biļešu iegādi nestabilo apstākļu dēļ. Visticamāk, ka mainīsies arī pirktspēja, līdz ar ko arī var krist ieņēmumi no pārdotajām biļetēm, viņš pieļāva.

Runājot par valsts dotāciju, Šapošņikovs uzsvēra, ka Kultūras ministrijas dotācija un pašvaldības finansējums patlaban ir teātra glābšanas veste, kas pie nulles ieņēmumiem nodrošina iespēju apmaksāt kolektīvam algas, kaut arī par samazinātu slodzi, un cerēt uz to, ka teātrim nebūs parādu, pabeidzot šo gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja