Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izdejos Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstules

23. janvārī plkst. 19 un 24. janvārī plkst. 16 un 18 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma poētiskās dejas traģēdija Viens un Divi, kuru veidojusi horeogrāfe Olga Žitluhina un dejas apvienības Ārā jaunie dejotāji, informēja projekta pārstāve Maija Uzula-Petrovska.

Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē. Latvijas literatūras dižgaru – šā gada jubilāru – sarakste ilgst 35 gadus (1894 – 1929) un to veido kopskaitā 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Saraksti par unikālu atzinusi UNESCO programma Pasaules atmiņa, iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā.

Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kas jau ilgu gadu garumā studentus un kolēģus pārsteidz ar savu erudīciju un stāstītāja talantu, tādēļ vairāku paaudžu literatūras, teātra un kultūras cilvēki viņu sauc par Skolotāju. Bībera padziļinātās intereses lokā ir drāmas teorija, literatūras vēsture, skatuves mākslas attīstība, arī deja. Profesora sabiedrotie ir izcilas tagadnes un pagātnes Latvijas personības, arī Aspazija un Rainis – viņu dzeja, dramaturģija un abu personību dziļums.

Izrādē citēta Olgas Žitluhinas dejas kompānijas izrāde Velosipēds (2007), kurā tika izmantota Raiņa pirmā lugā Pusideālists un pētīta ideālisma tēma: "Apmierinātība – tā ir pilnīga nāve. Priekš kā ir dzīve? Lai atdotu sevi tās ideāliem." Šai tēmai ir būtiska nozīme horeogrāfes Olgas Žitluhinas daiļradē: no Raiņa ideālisma viņa nonākusi līdz Ibsena Branda ideālismam izrādē Ārā, kas saņēmusi Spēlmaņu nakts 2014 balvu Gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Ar Raiņa un Aspazijas vēstulēm Olga Žitluhina atgriežas pie Raiņa ideālisma, apvienojot to ar savā mākslā būtisko mīlestības tēmu. Izrādē Viens un Divi tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Izrādes radošajā komandā darbojas Olga Žitluhina un horeogrāfi, Juris Kaukulis un Kaspars Tobis (Dzelzs vilks), Oskars Pauliņš (gaismu mākslinieks), apvienības Ārā dejotāji Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs, Rūdolfs Gediņš, dramaturgs Jānis Siliņš. Līdzautori - dejas dramaturģe Inta Balode un dejotāji Ilze Zīriņa, Ramona Galkina, Dmitrijs Gaitjukevičs, Andris Kačanovskis, Valērijs Oļehno (izrādes Velosipēds (2007) veidotāji. Izpildproducente: Baiba Ozoliņa.

Iestudējuma pirmizrāde jau notikusi 2014. gada 4. oktobrī Latvijas Kultūras akadēmijas festivāla Patriarha rudens ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja